בעקבות המלצת המועצה הארצית לתכנון ובניה להאריך את חוק הוותמ״ל, מרכז המועצות האזוריות, תנועת המושבים והתנועה הקיבוצית, הגישו היום פניה לפני עתירה לבג״צ למנוע המשך עבודת הוותמ״ל.
ראשי המגזר החקלאי הגישו פנייה לפני עתירה לבג״צ למנוע את פעילות הוותמ״ל: ראשי המגזר החקלאי, שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז המועצות האזוריות, עו״ד עמית יפרח, מזכ״ל תנועת המושבים וניר מאיר, מזכ״ל התנועה הקיבוצית הדגישו כי הם תומכים בהתחדשות עירונית ובמגזר הערבי, וכי לאורך השנה וחצי אמרו יו"ר הוותמ"ל ומנהלת מנהל התכנון, כי הוותמ״ל סיים את תפקידו וכי במידה ויוחלט על המשך פעילות הועדה – תפעל זו רק לצרכי קידום תכניות להתחדשות עירונית וישובים ערבים.
במכתב ההתרעה לפני העתירה לבג״צ, באמצעות משרד עוה״ד כספי, אומרים ראשי המגזר החקלאי: "הניסיון הנואל להאריך את חוק הוותמ״ל באמצעות הוראת שעה קלושה ביותר, לאחר שכבר פקע ועבר מן העולם, הינו מקומם ואינו ראוי."
לפני כשנה וחצי הגישה תנועת המושבים עתירה לבג״צ, אז קבע השופט נעם סולברג, כי: "אם תהיה הארכה הבאה יוטל נטל כבד אם וכאשר יהיה."
ראשי המגזר החקלאי
שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז המועצות האזוריות: "הוותמ״ל באה לפתור בעיקר הגדלת היצע יחידות דיור בזמן קצר על מנת לייצר מלאי ולהפחית את המחירים בשוק. נכון להיום כבר הוכח שמלאי יחידות הדיור שתוכנן, 900 אלף יחידות דיור, מספיקות ל 12 השנים הבאות והחסמים האמיתיים לפתרונות דיור הינם במקומות אחרים, לכן צריך להתרכז בהם ולחזור בהיבט התכנוני לדרך המלך, קרי לוועדות המחוזיות ולא דרך הוותמ"ל ובטח בעת הזו במשבר הקורונה, שהוכח מעבר לכל ספק כי ישנה חשיבות עצומה לביטחון המזון של מדינת ישראל, שאינו יכול להתקיים במדיניות הוותמ"ל הנוכחית שגורעת שטחים בצורה לא מידתית וללא כל הצדקה אמיתית."
עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים: "הוותמ"ל נועדה לתת פתרון למשבר תכנוני שכבר נפתר, מצדיקים את הארכתו במחשכים. המדינה צריכה להחליט החלטה לגבי ייעודה ותפקידו של הוותמ"ל בצורה דמוקרטית ושקופה בדיון בוועדת הפנים, ולא להיאחז שוב ושוב בהוראות שעה שמתייחסת למשבר תכנוני שכבר נפתר.
"להערכתנו, עם כינון הממשלה צפויים להיות פה בעצם שני שרים שונים, שיוכלו למשוך לכל מיני כיוונים ולא בטוח שכלי כמו הוותמ"ל רלוונטי בכלל לממשלה החדשה. הוותמ"ל היה כלי תכנוני ריכוזי שנועד להיות תחת שר אחד מרכזי וייעוד אחד. עתה מוטב שהשרים הנכנסים יתאימו לעצמם כלים רלוונטיים למדיניות שיובילו".
ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "כשבחרה הממשלה הקודמת בדרך הוותמ"ל היא קידמה פתרון בעיה אחת, אך יצרה בעיה חדשה. הפעלה לא מידתית של הגישה הזאת יצרה עיוותים תכנוניים משמעותיים והחריבה שטחים חקלאיים שיבנו, במקרה הטוב בעוד עשר שנים, ויותר. פעם אחר פעם נוכחנו כי במקרים רבים הקרקע לא נלקחה 'כי צריך' אלא 'כי אפשר'. החודשיים האחרונים הבהירו לכולנו עד כמה קרקע חקלאית היא מוצר אסטרטגי שיש לנקוט כלפיו זהירות רבה ולפגוע בו רק מחוסר ברירה. חשוב מאוד להחזיר את התכנון למערכת התכנון האמונה על כך ולקוות כי תשכיל לעמוד במשימה."
משאל מקיף בקרב המגזר החקלאי על כל רבדיו