יבול שיא
הרפת והחלב
חסה זנזורי שמעון זנזורי

אספנו קבוצת חקלאים ומשווקים לשיחה פתוחה על עתיד החקלאות

7 דק' קריאה

שיתוף:

עופר עטר  בן 48  מושב אביטל  נשוי, אב ל-4 בעל ומנכ"ל עטרה ושוקיט

עופר עטר מששווק וחקלאי צילום צחי קיבנשטיין
עופר עטר משווק וחקלאי צילום צחי קיבנשטיין

מה דעתי על הרפורמה המוצעת?  

"יש מיתוס שצריך להפריך אותו: היבוא לא באמת תורם להורדת המחירים. הרפורמה זה צעד אחרון. הצעד הראשון הוא לבחון איזו תשתית תמיכה הממשלה בונה עבור החקלאים, גם בתמיכה כלכלית וגם בליווי מקצועי. רק כשנוודא שהצלחנו להשוות בין נקודת המוצא של החקלאי הישראלי לזה הזר, נוכל להתחיל לבחון את הצעדים הבאים." 

איך אני רואה את מערכת היחסים בין החקלאים למשווקים?  

"אני רואה את עצמי שותף של החקלאי. זו מערכת יחסים ארוכת טווח, שיש בה הדדיות. המחויבות שלי כלפי החקלאים היא גם ביחס לכמויות וגם ביחס למחיר הרכישה."

"אני עובד המון שנים עם לקוחות עסקיים, ובשנתיים האחרונות גם עם לקוחות פרטיים, והתבהר לי משהו אחד מאוד בברור: אני יכול להיות הוגן גם כלפי החקלאי וגם כלפי הצרכן. אין סתירה."

"ההנחה שאומרת שעל מנת לתת מחיר זול לצרכן, עלי לגלגל את זה לחקלאי, היא מוטעית. הכל תלוי במערכת היחסים שאתה בונה עם שני הצדדים וסט הערכים שמנחים אותך." 

מה המסר שהייתי רוצה להעביר לשר החקלאות?  

"פעמים רבות הנטיה של אנשים שמתיישבים בעמדת קבלת ההחלטות היא למהר וליזום מהלכים גדולים, לעשות מהפכות. אני רוצה להציע לשר החקלאות משהו אחר: רגע לפני שאתה ממהר לצאת עם החלטה גדולה, שב עם החקלאים והקשב להם."

"זהו תחום מאוד מורכב וצריך להבין את הדברים לעומק. עם חשיבה יצירתית אפשר גם להטיב עם החקלאים וגם להוריד את מחירי הפירות והירקות."  

מה אני הכי אוהב בענף החקלאות? 

"זהו ענף שמאופיין בעונתיות ולכן הוא מייצר הרבה עניין. כל עונה נראית אחרת ומייצרת אתגרים והזדמנויות חדשות. יש לי פרספקטיבה של 25 שנה בתחום, ומה שעובר על הענף הזה בחמש השנים האחרונות הוא מדהים.

ההתמקצעות, הטכנולוגיות, הפיתוחים שינו לגמרי את ענף החקלאות הישראלי. וחוץ מזה, עולם הפירות והירקות הוא עולם של צבעים וטעמים, הרבה יותר יפה בעיניים ובפה." 

אם לא הייתי עוסק בענף החקלאות, הייתי…?  

"עוסק ביזמות, זה משהו שנולדים איתו, לא בוחרים." 

פרי/ירק האהובים עלי?  

"תאנים." 

שמעון זנזורי  שדה עוזיהו  בן 62 נשוי, אב ל-3 וסב ל-7 מגדל חסות, ברוקולי, כרוב, סלרי ועוד  

חסה זנזורי שמעון זנזורי
חסה זנזורי שמעון זנזורי

מה דעתי על הרפורמה המוצעת?  

"כמו שזה מוצע כרגע, זה יפגע אנושות בחקלאות הישראלית. כרגע התחרות היא לא הוגנת. אם הם רוצים לפתוח את השוק ליבוא, הם צריכים להשוות את העלויות שלנו לעלויות של השווקים בחו"ל בכל התשומות: מים, כח אדם. אם תשוו את התנאים ואת התשומות, ניתן יהיה לדבר על תחרות. כשאתה רק מוריד את המס על היבוא, אתה נותן עדיפות לשוק אחד על פני זה המקומי. הסיכון בפתיחת היבוא יהיה גדול מדי עבור החקלאי." 

איך אני רואה את מערכת היחסים בין החקלאים למשווקים?  

"אם עושים הסכמי שיווק והמחיר הוא ריאלי לשני הצדדים, אז שני הצדדים יכולים להיות מסופקים. הבעיה מתחילה כשצד אחד מפר באופן חד צדדי את ההסכם. ההגינות צריכה להיות דו צדדית." 

מה המסר שהייתי רוצה להעביר לשר החקלאות?  

"הייתי ממליץ לו שישמע את החקלאים עצמם, שיצא לשטח, שיבין לעומק את תשומות החקלאים, עלויות המים, כח האדם, הוצאות האריזה, שיכנס לפרטי פרטים של עשרה מוצרים לפחות, ואז הוא יגיד בעצמו מה העלות לחקלאי."

"איזה מוצר יש לך בעולם שאתה יודע את העלויות אבל אתה לא יודע באיזה מחיר אתה תמכור? זה מאוד מקשה עלי. אם יש לי ביטחון במחיר מינימום אז אני יכול לחיות עם זה." 

מה אני הכי אוהב בענף החקלאות?  

"את החידוש. אני שואף כל הזמן להשתפר. אני אוהב לחפש כל הזמן פתרונות יותר יצירתיים, איך להתמודד עם האתגרים שלנו, כמו למשל עם מזג האויר החם. אני אוהב להפיק כמה שיותר מהניסיון שלנו ולמצוא פתרונות. המטרה היא להוציא מגידול לגידול תוצרת יותר איכותית." 

אם לא הייתי עוסק בענף החקלאות, הייתי…?  

"טייס. אני איש חיל האויר ושירתי שם הרבה שנים. אופציה נוספת זה שחקן כדורגל. שיחקתי 14 שנה בקבוצות כדורגל שונות."  

פרי/ירק האהובים עלי במיוחד:  

"חסה. מבין הדברים שאני לא מגדל: אבטיח טוב." 

אלון אולי מושב גבעולים 47, נשוי, אב ל-4 מגדל עגבניות 

אלון אולי אב לארבע מגדל עגבניות
אלון אולי אב לארבע מגדל עגבניות

מה דעתי על הרפורמה בחקלאות?  

"פתיחת השוק לייבוא לא יוזיל בכלום. השבוע הביאו עגבניה מתורכיה, הציפו את השוק ואז אין דרישה לעגבניה הישראלית. העגבנייה התורכית, לא טובה ולא איכותית, וזולה ב-70 אג' בלבד מהישראלית."

"אם רוצים לעשות תחרות שהתחרות תהיה הוגנת שמחיר העובד בישראל יהיה כמו המחיר בטורקיה. כאן העובד הזר עולה לנו משכורת חודשית של כ-2,500 דולר לעובד, לעומת 500 דולר בטורקיה."

"גם המים שם מאוד זולים, כמעט בחינם, וכאן אנו משלמים כ-3 שקל לקוב. לצערי הרב, תפוחים ואגסים מייבאים כבר הרבה שנים וזה לא משפיע על יוקר המחיה, והמחיר בסופר נשאר אותו דבר." 

איך אני רואה את מערכת היחסים בין החקלאים למשווקים?  

"ברוב המקרים, מערכת היחסים שלי עם המשווקים טובה מאוד, כי אם לא נשווק לרשת את התוצרת אין מי שיקלוט את התוצרת שלי. כ-70% מאספקת הירקות הולכת לרשתות, אז אין לנו ברירה אלא לשמור על מערכת עסקית טובה מולם." 

מה המסר שהייתי רוצה להעביר לשר החקלאות?  

"כל אחד רוצה לשנות ברגע שהוא יושב על הכיסא, רק לפני כמה חודשים השר הצהיר מעל במת הכנסת שיש לשמור על החקלאות הישראלית. אך כאן הוא רוצה לרצות את ליברמן שר האוצר שמינה אותו לתפקיד." 

מה אני הכי אוהב בעבודת החקלאות?  

"היום לצערי, קשה לי למצוא משהו שאני אוהב, אני בן ממשיך, כמעט 30 שנה בענף, עד שנת 2,000 גידלנו פרחים, לייצוא. גם בצבא המשכתי לעבוד במשק. בשנת 2,000 התחלנו לגדל עגבניה מזן איכרם, אבא שלי יצא לגמלאות ואני המשכתי, אף אחד לא רצה להמשיך לעבוד חקלאות בשנים האחרונות. גם אחי הצטרף לעבודה במשק." 

אם לא הייתי חקלאי, הייתי…:  

"הייתי הולך להיות לוחם אש. גם בצבא שירתי ככבאי."  

פרי או ירק אהובים עלי:  

"חציל מטוגן עם פטרוזיליה, אננס ותות שדה." 

רותם לסט מושב גבע כרמל בתו של אסף אליעזר מוותיקי התחום, עובדים יחד יד ביד דור שלישי בחקלאות, 42, נשואה, אם ל-3 מגדלת ומשווקת בננות 

רותם לסט ואביה אסף במטע הבננות
רותם לסט ואביה אסף במטע הבננות

מה דעתי על הרפורמה בחקלאות?  

"חוסר אחריות. הרפורמה הזו ללא ספק תפגע בחקלאים. לא אנחנו קובעים את המחירים לצרכן. מי שקובע את המחיר זה הרשתות ופער התיווך שהם מחליטים לקחת. 

"ייבוא של תוצרת חקלאית מחו"ל לא יוריד את המחיר – ואסור לשכוח שמסביב לחקלאות יש עוד ענפים שלמים שמתפרנסים, כמו חומרי אריזה, מובילים ועוד. כושר הייצור של החקלאים הוא כח רב."

"חקלאי המדינה יכולים לייצר ייצור רב גם אם האוכלוסייה תכפיל את עצמה, ולכך נצטרך כמובן שיתוף פעולה של המדינה (הוזלת המים, להוריד מיסוי על העובדים הזרים, להקל בקבלת עובדים) וזאת במקביל למיכון ומודרניזציה של החקלאות." 

איך אני רואה את מערכת היחסים בין החקלאים למשווקים?  

"יחסי עבודה טובים ועניינים, אנחנו בוחרים לעבוד עם משווקים הוגנים, שדלתם תמיד פתוחה לצרכינו – זו מערכת יחסים הדדית, כשאנו צריכים אותם הם באים לקראתנו ולהיפך." 

מה המסר שארצה להעביר לשר החקלאות?   

"דבר ראשון וחשוב מאוד אני מזמינה את שר החקלאות לפגישה פה באזור החוף, פגישת הכרות עם האנשים ועם השטח, לשמוע את דעותינו ואת הצעות הייעול שלנו. דבר שני לרדת מעניין הרפורמה של ייבוא פירות וירקות. זו טעות בעיניי." 

מה אני הכי אוהבת בעבודת החקלאות?  

"אני אוהבת מאוד את עבודתי, אוהבת את הקרבה לטבע והיכולת להיות ליד המשפחה. העבודה היא חלק בלתי ניפרד מחיי הבית וזו עבודה מגוונת ודינאמית. בעבודה שלי אני גם יכולה לראות את הבנים שלי גדלים ורואים את ערך עבודת האדמה וחדוות היצירה שבחקלאות." 

אם לא הייתי חקלאית, הייתי...:  

"זהו עסק משפחתי שורשי, ולא הייתי רואה את עצמי עוסקת במשהו אחר." 

הפירות שאני הכי אוהבת לאכול:  

"בננה ומנגו." 

חגי כלפה מושב צרופה , בן 55, נשוי +5 , מגדל בננות, חצילים, מלפפונים, פלפלים, כרובית  

חגי כלפה מגדל בננות חצילים מלפפונים פלפלים
חגי כלפה מגדל בננות חצילים מלפפונים פלפלים

מה דעתי על הרפורמה המוצעת?  

"אם רוצים לעשות רפורמה, צריך לעשות את זה בצורה של הידברות. צריך לתכנן את הצעדים ולחשוב כיצד לעשות את זה בצורה שאף אחד לא ייפגע וזה יהיה לטובת כולם. אין לי בעיה עם עניין הייבוא, אבל לאפשר את זה רק במקרים של חוסרים נקודתיים." 

איך אני רואה את מערכת היחסים בין החקלאים למשווקים?  

"אני חושב שהיחסים טובים, חבריים. בסופו של דבר האינטרסים משותפים. במקרים מסוימים אני חושב שנכון לטפל בעניין העמלות. היחסים עם עטרה זו דוגמא טובה ליחסים שיש בהם מקצועיות והוגנות."  

מה המסר שהייתי רוצה להעביר לשר החקלאות?  

"הייתי רוצה להגיד לו שישב עם נציגי החקלאים ולא לזרוק פצצה רק כדי להגיד לעצמו שהוא עושה שינוי. שר החקלאות אמור להיות נציג שלי. הפיצוי שדיברו עליו הוא שולי ולא מכבד."  

מה אני הכי אוהב בענף החקלאות?  

"הכל. לקום בבוקר מוקדם, עם הזריחה. מהשלב שאתה מעבד את הקרקע, שותל את השתילים, מטפל בזה על בסיס יומי, מדשן, משקה, ובסופו של דבר אתה רואה את התוצר של כל העמל שלך."  

אם לא הייתי עוסק בענף החקלאות, הייתי...:  

"קבלן בניין." 

פרי או ירק אהובים עלי במיוחד:  

"פלפל אדום, ואם זה עם גבינה לבן הכי טוב." 

"אין ברפורמה שום תועלת" גלעד ימין , מושב חצב, 30, נשוי. בן ממשיך, מגדלים כרובית, ברוקולי ודלעת, בקיץ עגבניות ופלפלים 

גלעד ימין מגדל כרובית ברוקלי עגבניות פלפלים צילום יחסי ציבור
גלעד ימין מגדל כרובית ברוקלי עגבניות פלפלים צילום יחסי ציבור

מה דעתי על הרפורמה המוצעת?  

"אין  ברפורמה שום תועלת. הוכח במשך שנים שיבוא תוצרת לא מוריד מחירים לצרכן אלא להפך. בסופו של דבר לטווח הקצר היבואנים והקמעונאים קונים את התוצרת במחיר זול ממחיר השוק ומרוויחים פער גדול יותר במכירה לצרכן. "

"לטווח הרחוק חקלאים לא מסוגלים להתחרות בתוצרת שמגיע לרוב ממדינות אויב שלנו (הדבר האבסורדי ביותר בכל הסיפור) מגיעים למצב של סגירת העסק ואז מתחיל חוסר אמיתי שגורם למחירים לעלות."  

איך אני רואה את מערכת היחסים בין המשווקים לחקלאים?   

"מערכת היחסים מאוד תלותית. פעם אתה למעלה ופעם אתה למטה – תלוי במצב השוק. מה שכן צריך זה להיות מאוד אסרטיבי ולא לוותר על מה שמגיע לך במשא ומתן. בסופו של דבר כשאתה מביא מוצר איכותי המשווקים ידעו להעריך את זה. אני בוחר לעבוד עם המשווקים ההגונים." 

מה המסר שהייתי רוצה להעביר לשר החקלאות?  

"בעבר לפני שהפך שר החקלאות, פורר דיבר בכנסת על כל עניין היבוא – והשווה יבוא של ירקות ליבוא של טנקים. בשני המקרים הוא סיכם שאסור לנו בשום פנים ואופן לוותר על היכולת העצמאית שלנו לייצר בעצמנו."

"אין לדעת מה ילד יום ומי יסגור לנו את דלתותיו בעתיד, בעיקר כשרוב התוצרת מגיע ממדינות אויב. מעניין אותי מה קרה שעם הזמן התהפכה דעתו." 

מה אתה הכי אוהב בעבודת החקלאות?  

"העניין של העשיה, העבודה הקשה, ההגעה לתוצאות, מאוד מספקת, עבודה של 3 חודשים לפני הקטיף, מאוד ממלא ומספק." 

אם לא הייתי עוסק בחקלאות, הייתי 

"לפני כמה שנים התחלתי לימודי עיצוב תעשייתי במילאנו, כעבור שנה בערך הבנתי שאני מחובר לאדמה וזה מה שאני רוצה לעשות בחיים שלי עם כל מה שכרוך בזה, בחרתי להמשיך את דרכו של אבי להיות חקלאי במדינת ישראל.

הפרי והירק שאני הכי אוהב לאכול:  

"אבטיח וכרובית." 

שיחה פתוחה עתיד החקלאות | תמונות אלבום פרטי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביטוי שכולם מכירים, אבל רק מעטים באמת מבינים "בן ממשיך" הוא ביטוי שגור במרחב הכפרי ונוכח בחיי כל מי שיש לו משק חקלאי. אולם, מסתבר שבהרבה מן המקרים אופן השימוש בביטוי הזה שגוי ומטעה.
2 דק' קריאה
קיבוץ ניר יצחק בעוטף חוזר לגדל גזר אחרי השבעה באוקטובר לראשונה מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 קיבוץ ניר יצחק חוזר לגדל גזר מה שיאפשר לסנפרוסט להמשיך ולשווק גזר גמדי ב 2025. בשבעה באוקטובר
2 דק' קריאה
טפטוף טמון, טיפול בשפכים ושימוש בהם כמי השקייה וגידול עצות, ניצול מי גשמים, ייעול השימוש במים באזורים צחיחים, כל אלו במחקריו של הפרופסור בן ה-85, שממשיך גם כיום לנסוע ברכבת מכפר ידידיה לאוניברסיטת בן
5 דק' קריאה
איל שדה דודו של סיון שנהרג מרקטה, עובד בגד"ש כבר 35 שנה, מספר על העבודה בצל ירי הטילים שבינתיים פסק, אך גם על הענף המשגשג, המושך אליו בני קבוץ צעירים היציאה מכפר מסריק לכיוון
6 דק' קריאה
אלעד סיטון ממושב ישע כבר חשב שאיבד הכל, הוריה של אשתו נרצחו ב-7 באוקטובר, אחותה – שירי ביבס ומשפחתה נחטפו, המשק נותר ללא עובדים לאחר שכל התאילנדים עזבו, אך כעוף החול הוא קם על
מאת עו"ד גד שטילמן ואריאל רוט תיקון 155 לחוק התכנון והבנייה שהתקבל לאחרונה, הוא אחד התיקונים המשמעותיים בשנים האחרונות בתחום התכנון והבנייה בישראל. מטרתו להרחיב את היצע יחידות הדיור בישראל באמצעות פיצול חוקי של
3 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן