יבול שיא
הרפת והחלב

ארוכה היא הדרך

2 דק' קריאה

שיתוף:

החודשיים האחרונים התאפיינו בהרבה מאוד עשייה, ויחד עם זאת, הדרך ארוכה ולצערי לא סלולה או נוחה אלא מלאת מכשולים ואתגרים. הארגונים החקלאים רתומים לעשייה רבה, בניצוחו של אורי דורמן.

התיקון לחוק המים

 בישיבת הכלכלה של נובמבר בנושא, יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביתן, הבטיח שהחוק יצא לקריאה ראשונה, שניה ושלישית עד סוף 2024.

אנחנו אופטימיים אבל כבר למודי ניסיון ובשורה התחתונה אנחנו מקווים שעד סוף קיץ 2025 תהייה קריאה שניה ושלישית. לשמחתנו התבשרנו שבשבוע הבא (מחצית מרס) כנראה כבר תהיה הצבעה.

איך החוק פוגש אותנו?

מחירי המים (המספרים לא סופיים אבל זה הכיוון) השפירים לאזורים נעדרי חלופה ירדו ל-1.3 שח לקוב, מי שפדן ירדו ל-1.03 שח לקוב ומחירי הקולחין ירדו ב-20 אגורות לקוב.

ירידת מחירי המים יכולה לחסוך בהוצאות הפרדס (תלוי באזור ובמקור המים) בין 100 ל-400 ש"ח לדונם.

עובדים זרים

כפי שידוע מתחילת מלחמת "חרבות ברזל" אין עובדים פלשתינאים. היום מועסקים בישראל כ-50,000 עובדים שזה 20,000 יותר ממה שהיה עד המלחמה. על כן ישנם אתגרים רבים ואיתם אנחנו מתמודדים.

מגורי עובדים זרים – ארגוני החקלאים יחד עם נציגי המועצות האזוריות לוחצים חזק על מנת לענות על הצרכים של החקלאים, כדי להלין את העובדים הכי קרוב שאפשר לשטח העבודה. הפתרון שמציע מינהל התכנון הוא להלין את העובדים אצל החקלאי ו/או בעיר, אבל לצערנו זה לא מתאים לצרכים שלנו.

היום מי שמעסיק עובדים זרים העלה את המכסה למספרים דו-ספרתיים, ולא ניתן להלין את העובדים במשק החקלאי. יחד עם זאת, העובדים לא רוצים לגור בעיר הם מעדיפים קרוב לשטח העבודה.

לשמחתי, הוועדה הארצית לתכנון ובנייה מנסה לתת פתרונות. יחד עם זאת, צריך לדייק אותם ואני מקווה שמשרד החקלאות ילך איתנו ועם הצרכים שלנו, מפני שלצפון ולדרום יש המון הקלות ופתרונות, אבל לחקלאי המרכז יש בעיקר הגבלות. כולי תקווה שיHמצאו המענים לצרכים שלנו.

אגרות עבור עובדים זרים – לפני חודש היה דיון בנושא זה בוועדת העובדים הזרים של הכנסת עם כל מי שמעסיק עובדים זרים במשק – בנין, סיעוד חקלאות ועוד. המטרה היא לבדוק האם אפשר להוריד את האגרות.

כל משרדי הממשלה המליצו להוריד את האגרות השונות ל-0 מפני שאין אלטרנטיבות לעובדים (אין פלשתינאים) ובנוסף הרצון לתמרץ העסקת עובדים נוספים.

משרד האוצר התנגד, האוצר ממש אוהב את מכרה הכסף – אגרות של עובדים זרים. הורדת האגרות זה אומר פגיעה בהכנסות המדינה (מזכיר שפעם לא היו כל העובדים האלו, כי היו פתרונות של פלשתינאים עליהם לא משלמים אגרות).

התפרסמה עבודה, שעדין לא בטוח כמה ממנה התקבל, שבענף החקלאות האגרה תרד ל-1,330 ₪ לעובד לשנה – בעצם חצי מהאגרה היום).

פיצויים לפרדסנים

מס רכוש – נחתם הסכם בנושא פיצויי מלחמת חרבות ברזל – מס רכוש עונת 24-25. ההסכם שנחתם הוא הכי טוב שניתן היה לעשות בתנאים הקיימים. התקיים משא ומתן קשוח בין אנשי מס רכוש לנציגי החקלאים, שבסופו נחתם מסלול ורוד להדרים ללא הוכחת נזק – החקלאי יוכל לבחור בין מסלול רווח תפעולי לבין סכום לדונם:

* יישובים מפונים בצפון יקבלו 2,500 ש"ח לדונם.

* יישובים בצפון שלו מפונים (3-9 קילומטרים) ו-0-7 ק"מ בדרום יקבלו 1,250 ש"ח לדונם.

כמובן כל מי שחושב שהמסלול הוורוד לא טוב עבורו תמיד יכול לתבוע במסלול האדום.

תודה לכל הצוות המקצועי שעבד קשה על מנת שנקבל את ההסכם הטוב ביותר במסדרת המגבלות – אורי דורמן, דובי אמיתי, אורי צוק בר, צביקה כהן, בועז סופר ואילנה דרור.
ב-10 במרץ 2025 ערכנו לכל המעוניינים פגישת זום בנושא מסלול הפיצויים לשנים 24-25. בפגישת הזום השתתפו 50 איש, בהחלט מכובד, אבל ציפינו ליותר – מדובר בהמון כסף שמגיע לחקלאים. אני מקווה שהפרדסנים יצליחו לאסוף את כל הכספים שמגיעים להם.

נכון ליום הכתיבה עדיין יש חטופים בעזה. אני קורא לכל העוסקים בנושא מלחמה לשחרר את האחים שלנו מהר ולהביא לקבורה את החללים שלנו.

אני מאחל לכוחות הביטחון לחזור בשלום הביתה ולכל המפונים שיחזרו לשגרה רגילה ומשעממת בבתיהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום חמישי, 5 ביוני, התקיים במכון וולקני יום עיון מקצועי בנושא גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה. באירוע, שאורגן על ידי שה"מ, השתתפו חקלאים ואנשי מקצוע שהגיעו להעמיק את ידיעותיהם בשיטות גידול מתקדמות אלו, שהולכות ותופסות
3 דק' קריאה
אווירה חגיגית ומרגשת שררה באולם כהן במכון וולקני בטקס להענקת אות ההוקרה לחקלאים המצטיינים לשנים 2024-2025, שאורגן על-ידי מועצת הצמחים. בניגוד לימי עיון וכנסים רגילים, האולם היה מלא מפה לפה, עדות לחשיבותו העצומה של
6 דק' קריאה
"ענף החקלאות בישראל סובל מהזנחה מתמשכת מצד המדינה והתוצאה היא ירידה מדאיגה בכמות התוצרת החקלאית" פרופ' איל קמחי סגן נשיא וראש תחום המחקר במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי ופרופסור לכלכלה חקלאית בפקולטה לחקלאות, מזון
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מאיר יפרח – להקים קרן משותפת לפינוי עודפים. צילום: נועם רבינוביץ השבוע חוויתי על בשרי את הפער הבלתי נתפס שבין מחירי השדה למחירי המדף, פער שכל חקלאי בישראל מכיר היטב. בסופרמרקט הנחשב
3 דק' קריאה
האפליקציה כוללת מאגר של כל חומרי ההדברה המורשים בישראל ועוד  אדמה מכתשים, מקבוצת אדמה מהחברות המובילות בעולם בתחום הגנת הצומח, השיקה אפלקציה חינמית חדשה – 'אגרואפ' לחקלאים ולפקחים. האפליקציה מכילה מאגר של כל חומרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן