יבול שיא
הרפת והחלב
WhatsApp Image 2025 09 11 at 11.06.10

הדברת עשבים בכותנה 

2 דק' קריאה

שיתוף:

סיכום הרצאה של איתן סלע בכנס מגדלים, רבדים, יולי 2025 

עריכה ממצגת: ד”ר דרור הדר

*תמונה ראשית: שעלבים: עונת 2024, כרב חמצה, עיבוד משמר, קטע ללא איסוף קש, דיורקס 250 סמ”ק/ד’ בסתיו, ראונדאפ + היט על עשבים מתחמקים. תחיל מרץ מתן כותוגן +רייסר 200 + דנאל גולד 100 סמ”ק/ד’  כ”א. הצנעת גשם 55 מ”מ 19 במרץ. זריעה: 1 באפריל (ללא זילוף)  

עונת הגידול של שנת 2025 מציבה בפני חקלאים אתגרים חדשים, במיוחד בתחום הדברת העשבים. עם נתוני אקלים קיצוניים של בצורת וטמפרטורות גבוהות, והתגברות תופעת העמידות של עשבים, נדרשות גישות טיפול מתקדמות ויעילות. מאמר זה שנערך ממצגת, מציג תובנות מ”פגישת מגדלים – רבדים 2025”  ממחקרים וניסויים עדכניים שבוצעו בשטח.

אתגרי העונה אקלים ועמידות: החורף של 2024-2025 התאפיין ב-35 ימי גשם בלבד ושני אירועים קיצוניים של קרה ושרב, מה שהביא לבצורת קשה  . ממוצע הגשם היה כ-50% מהממוצע העונתי בעשור האחרון.  צפי המודלים לחודשי יולי-ספטמבר 2025 מצביע על טמפרטורות גבוהות מהממוצע הרב-שנתי. תנאים אלו, לצד הופעת עמידות בקרב עשבים, מחייבים תכנון קפדני וגמישות בשיטות הטיפול.

הכנת הקרקע והדברה קדם-זריעה על פי מחקרים וניסויים, הכנת הקרקע הנכונה היא שלב קריטי להצלחה. בגידולי כותנה, מומלץ לתת תכשירים כמו דיורקס (250 סמ”ק לדונם) עם הצנעת גשם, או שילוב של סטומפ, כותוגן ורייסר. בחלקות של כותנה לאחר גידול חמצה, נמצא כי מתן דיורקס בסתיו והדברה נוספת בתחילת מרץ עם כותוגן, רייסר ודואל גולד, הניבו תוצאות טובות.

הדברה מכנית וכימית גישות משולבות: ההשוואה בין חלקה בגידול משמר לבין חלקה בגישת “אדמה חיה” מדגישה את היתרונות של הדברה מכנית. בחלקות עם עיבוד משמר, קלטור בין השורות משמיד נבטים ומאוורר את הקרקע, דבר המקנה יתרון משמעותי בשלבי הגידול הראשונים. עם זאת, בהמשך העונה נוצר פער גדול מבחינת אוכלוסיית העשבים, והחל מראשית מאי נדרשת הדברה כימית על הנוף.

WhatsApp Image 2025 09 11 at 11.06.10 1
מצב החלקה על כרב חמצה לאחר מתן דיורקס 250 סמ”ק דונם וכמויות גשם של כמה עשרות מ”מ

פיצול ריסוסים: בשנת 2005 נערך ניסוי בשילוב החומרים אנווק וסטייפל בחלקות כותנה, שכן החומר סטייפל היה פעיל נגד דטורה ואנווק נגד חלבלוב קעור. עם הופעת עמידות, פותחה גישה חדשנית של פיצול הריסוסים:

1. ריסוס ראשון: מתן אנווק בשלב מוקדם, כשהכותנה והעשבים צעירים, כדי להפחית את הפגיעה בצמח.

2. ריסוס שני: כ-7-10 ימים לאחר מכן, ניתן סטייפל, אשר יעיל נגד מגוון רחב יותר של עשבים, כולל ירבוז פלמרי.

גישה זו מאפשרת פגיעה מינימלית בצמח הכותנה תוך כדי יעילות מרבית בהדברת העשבים העמידים.

חלופות ופתרונות נוספים: במקרים בהם לא ניתן לבצע ריסוס על הנוף (למשל, בשל תנאי מזג אוויר או גיל הגידול), ניתן ליישם את חומרי ההדברה באמצעות הרביגציה. מדובר בשילוב של תכשירים כמו כותוגן וטרבוטרקס, שנמצא יעיל נגד עשבים כמו סולנום זיתני  .בגידולי קיץ נוספים, כגון חמניות, מומלץ לתת סטומפ בהצנעת קלטור או רייסר בהצנעת גשם.

השקעה בהדברה: תרומה לרווחיות ניתוח תמחיר של גידול כותנה מראה כי הדברת עשבים מהווה מרכיב משמעותי בעלויות, אך היא הכרחית לשמירה על יבולים גבוהים. לדוגמה, בתמחיר של 550 דונם כותנה בשנת 2023, עלות הדברת העשבים עמדה על 174 ש”ח לדונם, בעוד שההוצאה הכוללת לדונם הייתה 2700 ש”ח, והרווח התפעולי הגיע ל-600 ש”ח לדונם. נתונים אלו מדגישים כי השקעה נכונה בהדברה מביאה בסופו של דבר לתשואה גבוהה.

סיכום עונת 2025 דורשת מהחקלאים התמודדות עם תנאי אקלים משתנים ועשבים עמידים. שילוב של שיטות הדברה כימיות ומכניות, יחד עם גישות חדשניות כמו פיצול ריסוסים, מציע פתרונות יעילים לניהול נכון של הדברת העשבים. הדגש על תזמון מדויק, שימוש בתכשירים הנכונים והתאמה לתנאי הגידול והאקלים, הם המפתח להצלחה בעונה הקרובה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לראשונה שתלו הבוקר התלמידים חסה לליק בבריכות ההידרופוניות בחממת האגרוטק של אדם ואדמה מבית השומר החדש בערבה *תמונה ראשית: צילום: השומר החדש זהו פרויקט ראשון מסוגו, שמחבר בין חינוך, חקלאות מתקדמת, טכנולוגיה וביטחון מזון,
2 דק' קריאה
״מי שמבקש להנהיג את ישראל חייב להציג מדיניות ברורה לעתיד החקלאות. לא ניתן להחליף עצמאות וביטחון מזון״ בנוסף קיימה התאחדות חקלאי ישראל סקר לקראת הבחירות שבחן את עמדות הציבור ביחס לחשיבות החקלאות הישראלית, ביטחון
2 דק' קריאה
תוודאו שאין לכם טרול בטרולי!כדי להגן על הצומח בישראל משרד החקלאות מבהיר: אסור להכניס לישראל סטים של ארבעת המינים ממדינות זרות הסיבה: חשש לחדירת מזיקים שייפגעו בצומח ובחקלאות המקומית • למניעת עוגמת נפש לנוסעים,
2 דק' קריאה
נגיף חדש מקבוצת האורתובוניאווירוסים, המכונה בשלב זה "דמוי שמונדה", זוהה בבקר בכמה מדינות באירופה. ברפתות שנפגעו דווח על חום, אובדן תיאבון, שלשולים וירידה חדה בתנובת החלב. החשש המרכזי נוגע להדבקת עוברים במהלך ההיריון, אך
5 דק' קריאה
האיחוד האירופי הודיע על השעיית יבוא בשר, מוצרי חלב ומוצרים נוספים מן החי מברזיל, לאחר שלא התקבלו ערבויות מספקות לעמידת ענף הבקר בדרישות האירופיות לשימוש באנטיביוטיקה. האיסור עשוי להיות זמני, אך בבריסל מבהירים כי
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!