יבול שיא
הרפת והחלב
הסילו בקיבוץ נחל עוז

הסילו בקיבוץ נחל עוז

2 דק' קריאה

שיתוף:

הסילו בקיבוץ נחל עוז

הוא נבנה עוד בימי האחזות הנח"ל "נחלאים א מול עזה" בשנת 1951-53 – מחסן תערובות אשר שימש אח"כ את הקיבוץ הצעיר, להכנת תערובות ללול, בתחילה לול פיטום. כמוכן, הכינו תערובות לרפת החלב הצעירה – ערבבו את התערובות ביד.
בשנת 1958-9 נבנו מגדלי הסילויים – צמד סילו קרובים למחסן התערובות והיו בעבור חומרי מזון בסיסיים להכנה, בעזרת חלזונות, מעליות ומערבל. צמד הסילו שהיו קרובים לרפת (נמוכים יותר) שימשו לקליטת גרעיני תבואות חורף, לקציר אביב ולשילוחים, לפי קצב הקליטה בטחנת הקמח בנגב (באר שבע).

 

סילו נחל עוז
סילו נחל עוז

 

זמנים משתנים

בשלהי שנות ה-80, עם כניסת תערובות כופתיות ללולי הפיטום והפעלת המאביס המכני – עגלה מערבלת ברפת, הופסקה פעילות ענף האסם להכנת תערובות.

בשנת 1990 החלו לשלוח את גרעיני החיטה, ישר לאחר הקציר בשדה, במשאיות וברמסות, ובכך הסתיימה תקופת האסם בנחל-עוז.

הצבא, במשך השנים, העמיד תצפיות על המגדלים, בשל גובהם מול עזה וסג'יהיה, עד שנכנסו לשירות הכדורים פורחים, המצלמות ודומיהם.

אני מפנה אותך לסרט שהכנתי "מחסן של זכרונות" ביו-טיוב, תחת הכותרת "זקני הצלמים שער הנגב, מגזין 30, ותקבל מושג על פעילויות נוספות במבנה, משנים ראשונות וכן צילומים.

כיום, מחסן תערובות הוא לשימור שלנו, בעזרת הפעלת נגרייה לתיקונים קלים והפעלת חוגים ע"י חבר פנסיונר. מבנה הסילויים עומד כיום איתן ללא שימוש.

היישוב הוקם ב-26 ביולי 1951 כהיאחזות הנח"ל הראשונה בישראל, בשם "נחלאים א' – מול עזה", על אדמות קיבוץ בארות יצחק הישן, שתושביו העדיפו לעזוב אותו לאחר קרב הבלימה והגבורה שלהם מול הצבא המצרי במלחמת העצמאות. בשנת 1953 אוזרח על ידי גרעין נח"ל של התנועה המאוחדת כקיבוץ במסגרת איחוד הקבוצות והקיבוצים ושמו נגזר משם ההיאחזות. בשדות נחל עוז נמצא אתר ההנצחה לבארות יצחק הישן ולנופלים בקרבות מלחמת העצמאות.

הסילו בקיבוץ נחל עוז: אריה דותן – נחל עוז

מכון החליבה החדש: רפת גליל מערבי – מושב רגבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: "גם ב-7 באוקטובר וגם במחנות ההשמדה בשואה, גורלם של הנרצחים הוא נורת האזהרה שלנו. אנחנו פה להדגיש את התקומה של העם היהודי להרים ראש, להילחם על עתידנו ולומר –
3 דק' קריאה
התערוכה המרגשת "דיוקן בין דורי" נולדה ממפגשים בין תלמידי מגמת האומנות של התיכון האזורי עין גדי ובין ותיקי הקיבוץ, פרי יוזמתה של עדי פקט שזו שנת ההוראה הראשונה שלה  *תמונה ראשית: עדי פקט. "יצרתי
3 דק' קריאה
בספר המבוסס על חוויותיו כמפקד מוצב בתקופה בה החזיק צה"ל ברצועת הביטחון בלבנון ובה גם הפציע ארגון "ארבע אימהות", מבקש יפתח גיא, בן כפר גלעדי, לחנך את הדור הצעיר להפוך את סימני הקריאה הנוקשים
5 דק' קריאה
הסטריאוטיפים של מיהו ימני ומיהו שמאלני פשטו בשני צידי המתרס ומבטאים את הסדקים בעם. אם לא נגדיר מחדש את הזהות הישראלית-ציונית הסדקים יהפכו לבולענים המאיימים על כולנו  *תמונה ראשית: ראובן ריבלין, נשיא המדינה לשעבר.
3 דק' קריאה
בקרוב תקום פנימייה של "אדם ואדמה" של ארגון "השומר החדש" ביראון, לאחר שלפני שש שנים קמה כזו באורטל. אני מקווה שעוד ועוד קיבוצים יזכו באירוח "אדם ואדמה" ואני מצפה מהתנועה הקיבוצית להוביל מהלך גדול
4 דק' קריאה
מוקי צור, איש הרוח של התנועה הקיבוצית, עוסק עשרות שנים בשאלות של זיכרון, תקווה וזהות. שאלות אלה מקבלות מקום בשני ספריו החדשים שראו אור לאחרונה: "התקווה היא לא כובע עם נוצות" ו"מן המדרון". בראיון

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן