יבול שיא
הרפת והחלב
הקיימות ברפת בארהב

פרס הקיימות ברפת של מרכז החדשנות האמריקאי

4 דק' קריאה

שיתוף:

כלכלה מעגלית הכוללת את הרפת, את המחלבה ואת החקלאי המגדל את מזון הפרות, טובה גם לכלכלה וגם לסביבה. בקיבוץ ובמושב ידענו את זה מזמן. האמריקאים מוכיחים את זה ביותר גדול

פרס הקיימות ברפת

בענייני הקיימות ברפת, אתה כל הזמן צריך לחפש מקום לשפר עוד. זה לא משנה איפה התחלת, זה משנה איפה אתה נמצא עכשיו ואיך אתה ממשיך להשתפר מכאן. גם שינויים קטנים יכולים ליצור אפקט גדול, הן בקיימות והן ברווחיות

תרגם מאנגלית – אורי מלול, חברת פיליפס חיפה

זו השנה העשירית שבה מעניק מרכז החדשנות האמריקאי את פרס הקיימות לגופים בשרשרת החלב. הפרס מציין את תרומת הזוכה לסביבה, לחברה ולכלכלה.

הפעם הזוכה היא שותפות של שתי משפחות חקלאיות באוהיו, על גבול אינדיאנה. ייצור החלב שלהם מציב סטנדרט חדש  בתחומי החברה, הכלכלה והסביבה, יחד עם תוצאות עסקיות טובות מאוד.

שתי המשפחות הן דור רביעי לחוואים שהחלו לשתף פעולה בשנת 2017 ויצרו את השותפות: MVP: McCartys VanTilburgs Partnership

הרפת חדשה, נבנתה ב-2017 והחלה לקלוט פרות רק בנובמבר 2018.

היא מנצלת את הידע המשותף והחוזקות של כל צד, כדי ליצור משק המבוסס על כלכלה מעגלית וקיימות.

מסורת משפחתית של חקלאים

לפני תחילת השותפות, משפחת מקארתי החזיקה רפת ומפעל לייצור אבקת חלב וחלב מרוכז בנברסקה אשר בקנזס. הרפת שלהם גם שלחה חלב למחלבות דנונה ברחבי ארצות הברית.

כחלק מהצמיחה של העסק המשפחתי, הם חיפשו להקים רפת חדשה, קרובה יותר למחלבה המרכזית של דנונה באוהיו.

בערך באותו זמן, משפחת ואנטילברג מאוהיו חיפשה לגוון את עסקי החקלאות שלה, שכללו עד אז גידולי שדה וייצור דשנים.

הם נתקלו במקרה, בפרסומים של מחלבת דנונה באוהיו הקוראים לשיתוף פעולה עם רפתנים, שישמרו על הסביבה ועל הקיימות בכלל.

שתי המשפחות נפגשו באתר הפנוי והתעניינו בהקמת רפת במקום.

במהרה גילו בני שתי המשפחות שהם חולקים את אותם הערכים, באשר לייצור אחראי ובר קיימא של חלב והם החליטו על הקמת שותפות לניצול החוזקות של כל צד: גידולי שדה, דשן, רפת ומעגל חוזר שלהם.

היום, ב-2021, החווה המשותפת MVP כוללת 4,400 חולבות וכן 18 אלף דונם של גידולי שדה המזינים זה את זה.

אנחנו מסתכלים על ההיבט הסביבתי של כל נושא בניהול החווה: רווחת הפרות, בריאות הקרקע, רווחת העובדים ומעורבות בקהילה.

כל אלה הם אבני היסוד במחויבות שלנו לקיימות. כך אומר קן מקארתי, ממנהלי החווה.

עדר החלב

רווחת בעלי החיים היא נושא חשוב. הרפת נבנתה כמנהרת רוח המאפשרת אוורור וערפול טובים בצריכה נמוכה של חשמל ומים.

מכון החליבה הוא קרוסלה עם 80 פרות מתוצרת דה-לאוואל והוא ממוקם במרכז הרפת, להקטנת מרחקי הליכה.


פרה היא בעצם ממיר של מזון, היא משתמשת במזון שאנחנו מגדלים ומייצרת ממנו חלב. מה שאנחנו מגדלים כמזון, משפיע על עושר החלב. כך אומר קייל ואנטילברג, גם הוא ממנהלי החווה. אנחנו משפרים את איכות המזון לפי משוב ישיר שאנחנו מסיקים מהרפת.

מבנה הרפתות ומכון החליבה, נבנו מראש עם תאורת לד חסכונית בחשמל ועם מערכות אוורור וערפול המווסתות את עוצמת הרוח והמים בהתאם לטמפרטורה וכך חוסכות בחשמל ומים.

וכך, מצויידים במבנה חדשני ובמזון משופר, חוות MVP ייצרה ושיווקה 60 מליון ליטרים של חלב דרך מחלבת דנונה בשנת 2020.

דישון וגידולי שדה

הנהלת החווה השקיעה רבות בתכנון מערכת הניהול של תוצרי הפרות לטובת דשן לשדות. צואת הפרות מעובדת ומיובשת, כדי לשמור על ערכי הדשן לשדות, להקטין את הריח ולצמצם בצורה משמעותית את פליטת הפחמן.

המים הנפלטים בתהליך הייבוש נאספים גם הם ומשמשים להשקיית השדות.

ייבוש הצואה מקטין מאוד את כמות ההפרשות המגיעה לבריכת הנוזלים, שם מופרש גז המתאן שהוא גורם משמעותי באפקט החממה.

כתוצאה, בהערכה, החווה חוסכת 60% מפליטת המתאן בהשוואה לרפת מסורתית מקבילה.

בשנת 2020 גידולי השדה קיבלו מהרפת 230 אלף קוב של מים מושבים ו-35 אלף טון של דשן מוצק. בכך נחסך דישון של 300 טון חנקן, 100 טון זרחן ו-400 טון אשלגן. כמוכן, נחסכו אלפי קובים של מים להשקייה.

גידולי שדה וניהול הקרקע

כחלק מהתפישה של שימור משאבי הטבע, חוות MVP מקפידה על גיוון הגידולים ועל הקצאת שטחים למאבקים טבעיים, בעיקר דבורים, לתעלות מים ואפילו לחלקות יער טבעיות בין השדות.

עובדי החווה נטעו יותר מ-700 עצים ברחבי הרפת והשדות והם מתחזקים גם שובכים לציפורים ובתי גידול לחרקים. סוגי הגידול בשדות מכילים 12 צמחים שונים, הנזרעים לפי לוח שנה של גיוון והחלפה.

למעלה מ-90% מהשטח, בעיקר גידול תירס, מתמקד בצמחים שלא עברו הנדסה גנטית.

כל הצמחים המשמשים מזון לפרות, בעיקר תירס וסויה, נמצאים במרחק של עד שלושים קילומטר מהרפת, להקטנת מרחקי הנסיעה להובלה.  

עיבוד האדמה כולל מעט מאוד חריש, לעיתים בכלל בלי, כדי לשמור את הפחמן באדמה ככל הניתן.

הקיימות ברפת, בקרה

שימור ושיפור קיימות בחווה חקלאית מחייבים בקרה מתמדת, הן פנימית והן על ידי מומחים חיצוניים.

מומחי EcoPractices העריכו שהחווה מפחיתה את פליטת גזי החממה בשווה ערך של 6,700 טון פחמן דו חמצני בהשוואה לרפת מקבילה. זה מקביל לצריכת אנרגיה שנתית של 650 בתי אב.

החווה גם שמרה על 1,850 טון פחמן בקרקע, שלא ייפלט לאוויר ושימרה 5,500 טון אדמה להמשך שימוש חקלאי.

ארגון Validus המתמחה ברווחת בעלי חיים ועובדים, העניק לחווה את אות ה-DairyCARE אחרי עבודת מעקב ומתן ציונים מדוקדקת. כלומר, החווה שומרת על רווחת הפרות והעובדים, זאת תוך כדי תנובת חלב מרשימה של 44 ליטר חלב לפרה ליום.

הנהלת החווה מתעדכנת מול מחלבת דנונה באלמנטים הסביבתיים המעניינים את הצרכן ומשפרת כל העת את שיטות הגידול והאחזקה. החווה מתכננת להקים מערכת עיכול אנאירובית להפחתה נוספת של מתאן וליצירת גז טבעי למכירה לשוק האנרגיה.

קייל ואנטילברג מעיד שהחווה "מחפשת כל העת שיטות נוספות לשיפור היעילות האנרגטית, לשיפור רווחת הפרות והעובדים ולשיתוף הקהילה".

מרכז מבקרים חינוכי

החווה הקימה ומתחזקת מרכז מבקרים לימודי המארח בתי ספר, עיתונאים, חקלאים ותיירים.

מרכז המבקרים מכיל עמדות תצפית על מכון החליבה ועמדות לימוד אינטראקטיביות ללימוד תהליך ייצור החלב ומוצריו.

קן מקארתי מסכם: בענייני קיימות, אתה כל הזמן צריך לחפש מקום לשפר עוד.

זה לא משנה איפה התחלת, זה משנה איפה אתה נמצא עכשיו ואיך אתה ממשיך להתשפר מכאן. גם שינויים קטנים יכולים ליצור אפקט גדול, הן בקיימות והן ברווחיות.

והערת המתרגם לסיכום: יש לנו מה ללמוד מהאמריקאים, אבל מישהו גם צריך ללמד אותם שהקיימות כוללת גם פנלים סולריים על גג הרפת.

הקיימות ברפת, פורסם במקור באתר: Progressive Dairy, לינק לאתר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן