יבול שיא
הרפת והחלב

השפעות האקלים על החקלאות בישראל – סקר מקיף בקרב חקלאים

2 דק' קריאה

שיתוף:

ד"ר עדי שריד הציג בכנס שינוי האקלים ממצאים חשובים מסקר מקיף שבחן את השפעות שינויי האקלים על החקלאות בישראל. הסקר, שהופץ בקרב חקלאים, מגדלים וחוקרים מתחומים ואזורים גיאוגרפיים שונים ברחבי הארץ, נועד להעריך את היקף הפגיעה, את האתגרים העומדים בפני החקלאים ואת הפתרונות האפשריים.  

הסקר הופץ באופן מקוון באמצעות משרד החקלאות ושותפים נוספים, ונתוניו נאספו במהלך חודשים דצמבר 2023 – פברואר 2024. בסך הכל השתתפו בסקר כ-1500 איש, ומתוכם 733 משיבים התייחסו באופן קונקרטי להשפעות האקלימיות על גידולים ספציפיים.

כדי להציג את תוצאות הסקר בצורה נגישה ויעילה, פותח דשבורד ייעודי המאפשר להציג ולייצא את הנתונים בפילוחים שונים. הדשבורד, הזמין בקישור, מאפשר למשתמשים להבין את התמונה המלאה של השפעות האקלים על החקלאות בישראל.  

השאלון כלל שאלות מפורטות על רקע המשיבים, כולל תחום עיסוקם, שיוך מוסדי, סוגי הגידולים והאזורים הגיאוגרפיים בהם הם פועלים. המשיבים התבקשו לדרג את השפעות אירועי האקלים השונים על סולם פגיעה, החל מ"פגיעה רבה מאוד" ועד "להיפך זו הזדמנות". האירועים האקלימיים שנבחנו כללו, בין היתר, גלי חום/חמסין, טמפרטורות גבוהות בתקופת החנטה, חורפים חמים, מיעוט גשמים וגלי קור חריגים.  

ממצאי הסקר מצביעים על כך שחקלאים רבים מדווחים על פגיעה משמעותית בגידולים שלהם כתוצאה משינויי האקלים.   

הסקר בחן גם את הפתרונות הקיימים להתמודדות עם שינויי האקלים ואת החסמים ליישומם. החסם המרכזי ליישום טכנולוגיות התמודדות הוא העלות הכלכלית הגבוהה של הפתרונות המוצעים (57% מהמשיבים ציינו זאת). חסמים נוספים כוללים היעדר פתרון מתאים (27%), מענה חלקי לבעיה (27%) וחוסר היכרות עם פתרונות קיימים (22%).

בנוסף, הסקר בחן את החסמים לביצוע מחקר חקלאי בנושא שינויי אקלים. גם כאן, החסם המרכזי הוא עלות כלכלית גבוהה של הפתרון (37%), ואחריו מימון (36%). חסמים נוספים כוללים היעדר פתרונות (21%) ופתרונות חלקיים (21%).

הסקר בחן גם את המיקוד של המחקרים הקיימים בנושא שינויי אקלים. עיקר המחקרים המדווחים עוסקים בהתאמה/הסתגלות לשינויי אקלים (48%), ולאחר מכן הטמעה ויישום פתרונות (34%). רק חלק קטן מהמחקרים עוסק במניעה (מיטיגציה) של פליטת גזי חממה או בחיזוי אקלימי של השלכות אקלימיות על החקלאות.

למרבית המחקרים יש תוצרים יישומיים, בין אם בטווח הארוך (40%) או בטווח הקצר (34%).  

ממצאי הסקר מדגישים את האתגרים המשמעותיים העומדים בפני החקלאות הישראלית כתוצאה משינויי האקלים. הם מצביעים על הצורך הדחוף בפיתוח פתרונות חדשניים, בהשקעה במחקר חקלאי ובשיתוף פעולה הדוק בין חוקרים, חקלאים וגורמים רלוונטיים נוספים. הסקר גם מדגיש את הפוטנציאל של ישראל להוות מודל עולמי להתמודדות עם אתגרי האקלים בחקלאות, לאור התנאים האקלימיים הייחודיים וההתחממות המהירה יחסית המתרחשת בה.

לפרטים נוספים:

https://www.sarid-ins.co.il

ד"ר עדי שריד  [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן