יבול שיא
הרפת והחלב
דוראל אנרגיה חקלאות אנרגיה סולארית

השקעה באנרגיות ירוקות ובקיימות

3 דק' קריאה

שיתוף:

עוד ועוד משקיעים מבינים בשנים האחרונות שהשקעה באנרגיות ירוקות ובקיימות לא רק עושה טוב לסביבה, אלא גם לחשבון הבנק. אז מיהם 15 המיליארדרים הסביבתיים העשירים בעולם?

אומרים שכל משבר הוא גם הזדמנות, ואם להיות לרגע ציניקנים גמורים (או קפיטליסטים גמורים), מסתבר שמשבר האקלים (או המאבק בו, ליתר דיוק) מהווה הזדמנות מעולה להרוויח כסף.

אומנם יש כאלו שעדיין מאמינים שמלחמה במשבר האקלים היא בזבוז של כסף (ביניהם הנשיא הקודם של ארצות הברית, דונלד טראמפ, אם הוא לא שינה לאחרונה את דעתו), אבל נדמה שאחרי הפריחה הכלכלית של התחום בשנים האחרונות קשה יותר ויותר להכחיש שההשקעה במאבק הזה משתלמת. 

את הדוגמאות הגדולות ביותר בעולם להצלחה כלכלית ירוקה איגדה לאחרונה חברת השירותים והמידע הפיננסי בלומברג ברשימת 15 ה"מיליארדרים הירוקים", שמציגה את 15 האנשים העשירים ביותר בעולם מבין אלה שההון שלהם מבוסס על תעשיות שקשורות לקיימות ולאנרגיות מתחדשות. 

ההון שצומח בקצב המהיר בעולם 

לטענת בלומברג, ההון שצומח בקצב המהיר ביותר בעולם כיום הוא זה שמבוסס על תחום הקיימות, וספציפית על אנרגיות מתחדשות. יש לטענה זו ביסוס: למרות שב-2020 כ-84 אחוז מצריכת האנרגיה בעולם עדיין הגיעה מדלקי מאובנים (נפט, גז טבעי ופחם), אחוז השימוש באנרגיה ממקורות מתחדשים (מתוך כלל המקורות להפקת אנרגיה) נמצא בעלייה עקבית מאז 2015 – שנת הניסוח של הסכם פריז, שבמסגרתו התחייבו 195 מדינות לפעול למען הגבלת עליית הטמפרטורות העולמית וצמצום פליטת גזי החממה. חזרתו להסכם פריז של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (לאחר הסרת החתימה מצד הנשיא טראמפ), שכינס ועידת אקלים משלו בחודש שעבר ושמקדם תוכנית שידועה בתור "The Green New Deal", והבטחות מחודשות להשקיע באנרגיות ירוקות ולצמצם השקעה בדלקי מאובנים מצד סין, מצד האיחוד האירופי ואף מצד גופים כלכליים כמו 40 מהבנקים הגדולים בעולם, כולם מספקים רוח גבית לטענה של בלומברג ולתחזיות של פריחה כלכלית בענף האנרגיות המתחדשות. 

"במדדים אובייקטיביים לחלוטין, חברות שדואגות לנושאים סביבתיים מציגות תשואות יותר גבוהות מחברות שלא עושות זאת", אומר ד"ר אבי לובצ'יק, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת ההשקעות Capital Nature, שמתמחה בהשקעה בחברות שמפתחות טכנולוגיה חדשנית בתחום האנרגיות המתחדשות. "אם בעבר משקיעים היו חושבים שצריך להשקיע בחברות כאלו מתוך אג'נדה סביבתית, היום הם מבינים שזה כדאי גם מתוך שיקולים כלכליים לחלוטין".

מיליונרים סביבתיים תוצרת הארץ

ומה המצב אצלנו בישראל? במהלך 2020, רבע מההנפקות שבוצעו בבורסה בתל אביב היו של חברות אנרגיה מתחדשת, חלקן בשווי שוק של מיליארדי שקלים, ומספר גופי ההשקעות הגדולים שנכנסים לתחום הולך וגדל. 

יחד עם זאת, לטענת לובצ'יק, ישראל עדיין נמצאת בפער ביחס לשאר העולם. "אנחנו בפיגור של חמש שנים מבחינת ההבנה של משקיעים שההשקעות ב-ESG (השקעות שמבוצעות תוך התחשבות במדד ESG – תו תקן עולמי שמנקד את ההשפעה של חברה בהיבטי של סביבה, חברה וממשל תאגידי, י.ש.) הן השקעות שלא רק עושות טוב בעולם, אלא גם משתלמות מבחינה כלכלית".

האם גם בישראל יש אנשים שהתעשרו מהתחום הסביבתי? כדי למצוא את זהות העשירים הירוקים שנהנים מתוספת צבע כחול-לבן (ואולי גם משנמוך קל ממיליארדים למיליונים), צריך רק לבחון את מחזיקי המניות של החברות הישראליות שעוסקות בתחום האנרגיה הירוקה ושפרחו בצורה מדהימה בבורסה בשנים האחרונות.

שתי חברות בולטות הצטרפו לרשימה המכובדת הזו עם הנפקות מוצלחות ביותר ב-2020. הראשונה היא דוראל אנרגיה, חברה שעוסקת בשלל תחומי אנרגיה מתחדשת וקיימות כגון אנרגיה סולארית, אנרגית רוח וטיפול בשפכים. החברה נסחרת נכון להיום בשווי שוק של מעל 2 מיליארד שקל, ומייסדיה, דורון דודוביץ ואלון קסל, מחזיקים ב-23 אחוז מהמניות כל אחד.

חברה שנייה, נופר אנרגיה, שעוסקת בהקמת שדות סולאריים על מגוון שטחים בשילוב יכולת אגירת חשמל, רשמה לזכותה את ההנפקה עם השווי הגבוה ביותר ל-2020.

החברה נסחרת כיום בשווי שוק של מעל 2.3 מיליארד שקל, והמייסד והיו"ר שלה, עופר ינאי, מחזיק ב-37 אחוז ממניותיה. שתי החברות האלו מצטרפות לחברות ישראליות ותיקות יותר שעוסקות באנרגיה מתחדשת כמו אנרג'יקס ואנלייט, שנסחרות בשווי שוק של כמעט 6 מיליארד שקל כל אחת. 

ביחס לעתיד, בהתאם לאופטימיות של בלומברג, לרוח העולמית שנושבת לכיוון טורבינות הרוח והרחק מהשקעות בדלקים מזהמים, ובהסתמך על הסטטיסטיקה בבורסה של השנים האחרונות, נראה שאפשר להמר על כך שקצב הצמיחה של התעשייה הירוקה בישראל רק ימשיך ויעלה. ומי יודע, אולי נזכה אפילו לראות נציגות ישראלית מככבת ברשימה של בלומברג בשנים הקרובות.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"זווית" 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה– האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק נגד
9 דק' קריאה
הוא נולד ב-1394 בכפר אברהם, מושב שהפך לשכונה בפתח תקווה והיום הוא מוכר בגולן כאחד מראשוני הדבוראים ברמה * בנץ הנאמן ממושב נוב פעל במשך שנים למען ההתיישבות ועבד כל חייו בגידול דברים ורדיית
9 דק' קריאה
״מתחילת מלחמת חרבות ברזל ראינו כיצד החקלאות בשילוב האגרו סולארי תרם לחוסנה של הקהילה באזורי תקומה וכעוגן כלכלי עבור היישובים.  במקומות בהם אין חקלאות, ניתן להקים שדות סולאריים ובכך לתרום לאגודה ולעתידם הכלכלי והחוסן
2 דק' קריאה
לא קל להתמודד עם מיתוס. שאול ובר עושה זאת בזהירות וברגישות, בספרו החדש ״חנה סנש, הכוכב שנפל בטרם עת״ *תמונה ראשית: כרטיס הגיוס של סנש לארגון ההגנה. זכתה להנצחה נרחבת, הרבה מעבר לכל שאר
3 דק' קריאה
מסע בין משמעות הקיום, התמכרות לקאנדי קראש והלוויה של ראש עיריית טול כרם ככל הידוע לנו כיום, על סמך תצפיות הטלסקופ החדש והמפליא לעשות "ג'יימס ווב", היקום הנראה לעין, זה שאנחנו יכולים לזהות, מכיל
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן