הייתם מאמינים שתכולה של מכולה אינה מכילה רק ריהוט, כלי נגינה או ציוד מגוון אחר? המכולה שנציג היום בפניכם היא למעשה חוות גידול חקלאית במלוא מובן המילה – ורטיקל פילד
גיא אליצור, החברה שבראשה אתה עומד פיתחה טכנולוגיה ייחודית בתחום החקלאות, מה המיוחד בטכנולוגיה הזאת ועד כמה היא תשרת היטב את הצרכן הישראלי?
"אנחנו בורטיקל פילד מגדלים ירקות טריים, בריאים וללא חומרי הדברה וריסוס ממש מחוץ למרכול, במקום בו הם נרכשים. גידול “קרוב לבית” חוסך שינוע של תוצרת חקלאית, מצמצם עלויות ובעיקר מקצר את הזמן מרגע הקטיף ועד הגעת התוצרת ללקוח הסופי. התוצרת שלנו גדלה בתנאים אופטימליים והיא בעלת חיי מדף ארוכים יותר. הירקות זמינים לאורך ימי השנה ללא תלות בעונתיות".
החברה, ורטיקל פילד, שנוסדה לפני 15 שנה, עסקה שנים בגידול ובשילוב צמחי נוי. מה הביא אתכם לשינוי בתפיסה ובחשיבה להפעיל מעין חווה חקלאית ניידת, במכולה?
"אכן, החברה קמה בשנת 2006 ומאז פיתחה יותר מ – 500 פרויקטים מצליחים בארץ ובעולם. בין השאר קירות ירוקים אקטיביים לטיהור אוויר, ליצירת בידוד אקוסטי, טרמי ואלקטרומגנטי, לשיפור סביבת המחייה, ובתחום האגרונומיה – לגידול מזון בריא יותר ואיכותי יותר בסביבות אורבניות. "
"בשנים האחרונות החברה עברה לעסוק גם בפיתוח חקלאות ורטיקלית ופיתחה יחידת גידול סגורה ומבוקרת לגידול תוצרת חקלאית בעיר".
מדגיש: "החזון שלנו הוא עיר חכמה, שיודעת לקיים את עצמה ולגדל מזון בשטחה. החווה הוורטיקלית מאפשרת ניצול יעיל של המרחב העירוני לגידול מזון טרי ומייצרת באופן כמעט עצמאי מזון מקומי ונגיש."
"הפתרון שלנו נותן מענה לאתגרים הרבים איתם מתמודדים בכל העולם, ביניהם הגידול המאסיבי של אוכלוסיית העולם, ההתמודדות עם המגיפה העולמית, אשר משפיעה על שרשרת האספקה ומהווה סיכונים לביטחון התזונתי של התושבים, ומודעות מוגברת לנושא בטיחות המזון ואיכותו מצד הצרכנים. חקלאות ורטיקלית היא אחת המגמות החמות ביותר שמטרתן לפתור בעיות אלה".
מי השותף החיצוני שפעיל אתכם בנושא ומהי תרומתו לתהליך?
"בשנים האחרונות אנחנו מקימים חוות ורטיקליות בישראל, בארה"ב ובחלק ממדינות מזרח אירופה. השותף המסחרי הראשוני שלנו לדרך הוא רמי לוי והצוות שלו אשר הבינו במהירות את הפוטנציאל הגלום בחוות שלנו – את החדשנות , הטכנולוגיה ואת השינוי שאנחנו מביאים בתחום החקלאות והמזון, כך ששילבנו כוחות בהטמעת החוות שלנו בסניפים מובילים של רשת רמי לוי ובהמשך ברשת כולה."
"התוצרת גדלה בחווה-מכולה הצמודה לסניף, נקטפת ועוברת מיד למדף בסניף וערוכה לצרכן. המוצרים נקיים לחלוטין מכל חומרי הדברה שכן הם גדלים בתנאי גידול סטריליים ומבוקרים."
"אנו מגדלים בחווה -מכולה חסה, בזיליקום, נענע, פטרוזיליה, קייל, כרוב עלים, עירית ועוד, ובעתיד נגדל גם ירקות ופירות נוספים".
אילו עוד פיתוחים בשירות החקלאות נמצאים כעת בצנרת?
"מגוון רחב יותר של פירות וירקות טריים. אנחנו מפתחים יכולת גידול של חוות פטריות ותותים ובקנה הפתעות נוספות".
היכן מגדלים את ירקות העלים? איזה חיסכון טמון בפיתוח שלכם?
"בסמוך לרשת המזון, למסעדה או לכל ארגון וגוף שצורכים מזון. בשוק הבינלאומי אנו פעילים ברשתות מזון ובמסעדות. פלטפורמת הגידול של החברה כוללת חיישנים, מערכת השקיה ותאורת לדים סגולה המדמה את אור השמש."
"תאורת הלד מאפשרת לבחור את אורכי הגל הרצויים והמועילים בלבד לטובת גידול אופטימלי של הצמח. מערכת הגידול מבוקרת ע"י תוכנת ניטור פנימית המנהלת את שלבי הגידול של היבול באופן אוטומטי ומנטרת את מערכת ההשקיה, חומרי ההזנה, התאורה, בקרת האקלים ועוד, וכל זאת בהתאם לנתונים הנאספים על ידיהם ליצירת תנאים אופטימליים לצמח."
"הדבר מאפשר לתוצרת החקלאית לגדול בצורה מיטבית עם צורך מינימלי בטיפול אנושי ובחסכון של עד 90% מים".
האם ביצעתם ניסויים לבחון שהתורה שלכם היא אכן ראויה ולתועלת הציבור הרחב?
"יש לנו כבר פרויקטים פעילים ומוצלחים בישראל בשת"פ עם רשתות מזון מובילות בפארק ר"ג – כחלק משיתוף פעולה עם עיריית רמת גן שאותו מוביל ראש העיר כרמל שאמה, וכמו שציינתי בכמה ערים בארצות הברית".
שיטת הגידול שלכם מונעת נגיעות במזיקים?
"נכון. זו יחידת גידול סגורה ומבוקרת שמצריכה טיפול אנושי מועט והכניסה אל החווה מוגבלת ומנוטרת. המערכת הטכנולוגית שולטת על כל שלבי הגידול מהשתילה ועד הקטיף וכך ניתן להימנע מכניסת מזיקים".
תוצרת חקלאית ב30 מטר
בו 47, נשוי לדורית ואב לשלושה ילדים, מתגוררים ברעננה. קודם הצטרפותו לחברה היה מנכ"ל של חברת חומרי הדברה גלובלית בשם אס.טי.קיי. טכנולוגיות ביו.
מציין: "בשטח של 30 מטרים רבועים אנחנו מגדלים תוצרת חקלאית של כדונם שטח קרקע חקלאית. אנחנו חוסכים מקום ועושים שימוש בכעשרה אחוזים מכמות המים שנדרשת לגידול זהה בקרקע. אנו אוחזים בכל המכשור והטכנולוגיה לגדל חסה ועשבי תיבול, ללא חומרי הדברה למיניהם".