עין הוד ועין חוד הם שני יישובים הסמוכים זה לזה על רכס הכרמל, לא רחוק מהעיר חיפה, והקשר ביניהם הוא לא רק גאוגרפי אלא גם היסטורי, תרבותי ופוליטי * טיול בין עין הוד לעין חוד, בין היסטוריה לאמנות וגם לקולינריה
*תמונה ראשית: מרכז עין הוד בו נמצא מוזיאון ינקו דאדא. צילום: דני בר
הגלריה לאמנות עין הוד ומוזיאון ינקו דאדא
עין הוד הוא כפר אמנים יהודי שהוקם בשנת 1953 על ידי קבוצת אמנים בראשות הצייר מרסל ינקו ((Marcel Janco. הכפר ממוקם במבנים של הכפר הערבי הנטוש עין חוד, שתושביו עזבו או הועזבו במלחמת העצמאות ב-1948.
מוזיאון יאנקו דאדא (The Janco Dada Museum) ממוקם במרכז עין הוד. זהו מוזיאון המציג את עבודותיו של מרסל יאנקו, כמו גם אמנות מתנועת הדאדא דאדא (או דאדאיזם) לצד אמנות עכשווית, כמו התערוכה של אברהם אילת (תנועת הדאדא דאדא היא זרם אמנותי-תרבותי אוונגרדי, שנוסד בציריך שבשווייץ בשנת 1916, ופעל עד שנת 1923, כאשר מרסל ינקו היה אחד מחברי הפעילים של התנועה).
המוזיאון הוקם בשנת 1983, על ידי קבוצת חבריו של מרסל יאנקו כאשר היה על ערש דווי (יאנקו נפטר באפריל 1984), במטרה לשמר את עבודותיו ורעיונותיו של הדאדאיסט היחיד שחי בישראל. יאנקו, שעלה לארץ ישראל בשנת 1941, תיאר את עצמו כרומנטיקן. בעיניו, עין הוד הייתה המיקום המושלם לכפר אמנים, בלב הטבע, על שטח של כפר נטוש, ללא חשמל, מים או כבישים.
עֵין חַוּד (عين حوض) – הכפר ערבי שחזר
בשנת 1948, במהלך מלחמת העצמאות, תושבי הכפר עין חוד ברחו או גורשו. כמו עשרות כפרים ערביים אחרים, גם הוא ננטש. אך שלא כמו ברוב המקרים, קבוצה של 35 תושבים – בראשותו של שייח אמין אבו אל-היג’א – נשארה בקרבת מקום, הקימה יישוב חדש על אדמות הכפר המקורי, במרחק קטן מאוד ממנו. כיום חיים בעין חוד כ-350 תושבים.
https://www.youtube.com/watch?v=T5Gx1QqRtsk
המקום נקרא עין חוד, אך במשך עשרות שנים המדינה לא הכירה בו כיישוב חוקי. במשך שנים רבות, תושבי עין חוד החדשה חיו ללא הספקת חשמל והפעילו גנרטור לטובת תושבי הכפר. מים הגיעו במכלים ולא ע"י מערכת המים הארצית, וכך גם תשתיות ראויות כמו כביש גישה ומערכת פינוי אשפה וביוב, חינוך היו לקויות או כלל לא קיימות, למרות היותם של תושבי עין חוד אזרחי ישראל.
מבחינת המדינה, התושבים "פלשו" לאדמות שאינן שלהם – למרות שהם צאצאים של תושבי המקום ההיסטורי. המאבק על ההכרה כלל פעילות משפטית, תקשורתית, ואזרחית, ורק בשנת 2005 המדינה הכירה בעין חוד רשמית. כתוצאה מההכרה חובר הכפר לחשמל הארצי, הספקת מים וכביש גישה נסלל וניתן היה סוף סוף לתכנן ולבנות עפ"י תוכניות בנייה ופיתוח מוכרות.
מסעדת הבית
החלטנו לבקר הפעם במסעדת הבית בעין חוד ששמענו שהיא פנינה קולינרית בכרמל, שמציעה חוויה אותנטית של מטבח ערבי מסורתי. פגשנו במקום את נסרין שמנהלת את המסעדה המשפחתית ושמענו על החיים בכפר ועל המסעדה שנפתחה בשנת 2004 על ידי משפחת אבו אלהיג'א, בבית המשפחה, ומכאן שמה.
עם השנים ולאור הביקוש גדלה המסעדה ועברה למבנה לצד בית המשפחה. זו מסעדה שמתמחה באוכל ביתי מקומי-בלאדי, שעושה שימוש בעשבי בר מקומיים ונאמן למסורת הבישול שעוברת מדור לדור במשפחה. חשוב לציין את עושר עשבי הבר הים תיכוניים שאוספים מההר ועושים בהם שימוש במסעדת הבית: עולש (علت) – עולש בר | חוביזה (خبيزة) – ירק בר | קורסענה (قرصعنه) – ירק בר | גרגיר (جرجير) – עלי רוקט קצוץ עם בצל ולימון ותיבול הבית | סלק (سلك) – ירק בר | לוף (لوف) – ירק בר | טרד (سبانخ) – ירק בר ועוד.
ישבנו ליד החלון המשקיף לעבר הנוף המקסים של מורדות הכרמל, מבצר עתלית וחוף הכרמל וקיבלנו הסבר על האוכל, מאחת מבנות המשפחה, האמונה על השירות המתוקתק. במקום אין תפריט והארוחה היא חוויה קולינרית מלאה, המורכבת משלל סלטים ומנות פתיחה שונות המוגשות לשולחן בסגנון טעימות, לצד פיתה ואפשר לבקש גם מילוי מחדש. המנות משתנות בהתאם לעונה ולמה שהוכן באותו היום והוזהרנו לא להתמלא עם פיתות. לצד הסלטים הוגש מרק היום שהיה מרק עדשים גרוסים (عدس) שהיה כיף להתנעת הארוחה.
עיקריות
כאמור, האורחים אוכלים כפי יכולתם, נהנים והמנות הייחודיות משאירות אותנו עם טעם של עוד. במגוון המנות שמציעים בבית אפשר למצוא מהמנות העיקריות האלה: דוואלי (دوالي) – עלי גפן בסגנון סורי | כוסא מחשי (كوسا محشي) – קישואים ממולאים ברוטב עגבניות או לבן (יוגורט) | מלפוף (ملفوف) – כרוב ממולא בסגנון סורי | פלפל מחשי (فلفل محشي) – פלפל ממולא | מקלובה (مقلوبة) – אורז מעורב עם ירקות העונה ובשר, מוגש עם סלט ערבי או עם לבן | פוקעייה (فقعية) – בשר עגל מבושל / כבש בלבן עיזים מוגש עם אורז מתובל בצנוברים ובהרט | מוגרבייה (مغربية) – נתחי עוף בגרגירי חומוס, חיטה מבושלת בשמן זית ותבליני האזור. במסעדה יש מגוון עשיר של מנות עיקריות בשריות עם עוף, בקר וכבש במנות מגוונות, אך גם הסועד הצמחוני נהנה מהמנות ללא הבשר, אבל עם הרבה טעם ובריאות.
בסופי שבוע וחגים, המקום מלא עד אפס מקום ומומלץ להזמין מקום מבעוד מועד.
להזמנות בטל': 04-8397350 / 052-4606343.
מסעדת הבית בעין חוד البيت Albait פתוחה כל יום משעה 12:00 ועד שהאוכל נגמר. דף הפייסבוק www.facebook.com/albait.co.il
בזלטון בעין כרמל
יצאנו שבעים ושמחים ממסעדת הבית בעין חוד ונסענו לגן הפסלים, עליו שמעתי רבות אבל טרם טרחתי לפנות מכביש מס' 4 ולפנות לקיבוץ עין כרמל הסמוך לעין עוד. בכניסה לקיבוץ נמצא מתחם אמנות מדהים של פסלי בזלת רבים ומעט פסלי אבן גיר, פירות יצירתו של דגן שקלובסקי. הפסלים, שגובהם מגיע עד 3.5 מטרים, מסודרים במעגל ומציגים דמויות חסרות צוואר התקועות באדמה. מראה הפסלים מזכיר את פסלי הראשים של תרבות האולמקים (cultura Olmeca) של לפני 3,000 שנים במרכז מקסיקו. תהליך הפיסול של כל פסל נמשך בין ארבעה חודשים לשנה, בהתאם למורכבות היצירה ולזמינותו של האמן.
כשנכנסים למתחם הבזלטון עוברים בין שלל פסלים עוצמתיים שהאמן נתן להם כותרת ושם: ציפור לילה | תלתן (בתו של האמן) | אישה עם דולפין (דמותה של רעיית האמן) | פרצוף משופם | שבלול מאובן | ספירלה | שמש ועוד.
האמן דגן שקלובסקי החל את דרכו האמנותית במרחביה בה נולד, עבר בהמשך לעין כרמל והביא עמו את הפסלים שיצר והציג במושב מרחביה. היום הוא ממשיך להעשיר את הבזלטון עם פסלים חדשים שחלקם עשויים מאבן רכה יותר – אבן גיר.
הבזלטון הוא יעד מומלץ לחובבי אמנות, משפחות ומטיילים באזור חוף הכרמל, המציע חוויה ייחודית של פיסול ישראלי עכשווי בנוף טבעי.
קיבוץ עין כרמל, סמוך לסדנאות האמנים.
כניסה חופשית וללא תשלום.
דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine