יבול שיא
הרפת והחלב
מאיר יפרח ענף הירק אירגון מגדלי הירקות. קרדיט צלם בועז רבינוביץ

מה שטוב לאירופה לא טוב לישראל

2 דק' קריאה

שיתוף:

מכתב לשר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברקת

המודעה שהופיעה בעיתונות בימים אלה נושאת את הכותרת "מה שטוב לאירופה עכשיו גם טוב לישראל". במודעה צוין כי מ-1.1.25 יוצאת לדרך מהפכת היבוא, שתילחם ביוקר המחיה באמצעות יבוא קל, פשוט ומהיר, חיסכון בעלויות היבוא והגדלת מגוון המוצרים בשוק הישראלי.

לא ידענו אם לצחוק או לבכות. למי מיועדת המודעה אם לא ליבואנים, כי לציבור הרחב זוהי זריית חול בעיניים, כי מה שטוב לאירופה טוב לישראל – זה השקר הכי גדול של משרד הכלכלה.

עידוד היבוא כמילת קסם הוא דגל של פורום קהלת והחושבים כמותו, והוא מהווה יום יום ושעה שעה איום על ביטחון המזון. היבוא אינו פתרון לפערי התיווך וליוקר המחיה. כל המידע שנצבר מוכיח כי היבוא בראש ובראשונה אינו מביא אתו הפחתה במחירים לצרכן. על מי אתם רוצים לעבוד? הרי כבר נכשלתם ביבוא, כאשר היבואנים גרפו 250 מיליון ש"ח לכיסיהם, והמחירים לא ירדו ואפילו עלו. המכסים הורדו עוד בתקופת ישראל ביתנו, שגם הם חשבו שהיבוא זה הפתרון לכל תחלואי יוקר המחיה ופער התיווך, ואתם במשרד הכלכלה המשכתם עם הטעות הזאת.

אז מה קרה? הטורקים, למשל, שהיו היעד העיקרי ליבוא לישראל הטילו חרם, החות'ים מטילים מצור על מעבר אניות בים האדום, הטיסות לישראל וממנה הצטמצמו למינימום. אז מה שטוב לאירופה לא עובד במזרח התיכון, וישראל נמצאת במלחמה כבר 14 חודשים, כאשר לא מזמן ישראל נסגרה גם במגפת הקורונה. נוכחנו שבסביבה הקרובה למעשה אין מאין לייבא מזון טרי, ומצב זה לא אמור להשתנות בזמן הקרוב.

הזוי במה שאתם עוסקים כיום במקום להחזיר את החטופים או לדאוג לרווחתם של המילואימניקים שנושאים בנטל. יש  פתרונות ישימים ליוקר המחיה ולפערי התיווך, כמו הקמת שוק סיטוני מודרני, תמיכה וחיזוק השוק החקלאי המקומי, אבל אצלכם זה לא באג'נדה.

את מה שטוב לאירופה תשאירו באירופה, כי שם המים זולים, העובדים זולים, התעבורה זולה, התמיכה בחקלאות שם היא דרך חיים, אפילו אידיאולוגיה. גם מי שחשבו שהיבוא נותן פתרון לכל תחלואי יוקר המחיה ופער התיווך, למדו כולנו ב-14 חודשי המלחמה כי זאת פריבילגיה שישראל אינה יכולה להרשות לעצמה. טפלו בבעיית המים היקרים מאוד, טפלו בהקטנת העלויות על העסקת עובדים זרים, מצאו פתרונות לדור הבא של החקלאות, שבלי תמיכה לא ייצרו רצף לחקלאות הישראלית המפוארת.

הסיסמה אולי מושכת, וגם בתקשורת מתפתים פה ושם למחוא לה כפיים, אבל באירופה אין מלחמות עם חמאס, חיזבאללה, אירן והחות'ים. מה קרה לכם, אתם חיים בארץ? מזלנו שיש איש מסור לחקלאות כמו השר אבי דיכטר, שר החקלאות וביטחון המזון, שעושה ככל יכולתו כדי לעצור את הסחף של פורום קהלת ובעלי ההון, שרוצים להפוך אותנו לתלויי יבוא, כלומר תלויי יבואנים.

ניר ברקת, שר הכלכלה, שחרר את הסיסמה ההזויה שאתה דבק בה לשווא. לא כל מה שמתאים לאירופה מתאים לנו. כבר ניסיתם את ההפקרות של שחרור מכסים ליבואנים ומנעתם תמיכה מהחקלאים. הציבור לא מטומטם. הציבור יצא מכל קצות הארץ לסייע לחקלאים עם פרוץ המלחמה, והציבור לא ישכח את הסיסמה ההזויה הזאת.

מי יציל את החקלאות מהרעיונות שלכם להריסת השוק המקומי בכל המוצרים. ניסיתם את החלב ונכשלתם, ניסיתם עגבניות והוחרמתם, ניסיתם אננס מקוסטה ריקה וסורבתם, וגם הבשר לא הוזל כמו שהובטח.

כלכלה חופשית לא יכולה להיות בארץ מוקפת אויבים הנלחמת על קיומה במזרח התיכון. מזון טרי לאוכלוסייה הוא תנאי הכרחי למצבנו הביטחוני.

אז תמצא לך בבקשה רעיונות אחרים להיטיב עם היצואנים המקורבים ולא על חשבון הציבור, לא על חשבון ביטחון המזון, לא על חשבון מגזר החקלאים העקשן והחרוץ, כי הציבור מבין שאת מה שטוב לאירופה אפשר לחפש באירופה, ולא בארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אורי מולד1,2, אלישבע סמיט1, נטע לוריא1, ילנה בקלמן1, עודד לכמן1, מיטל רכס2 ואביב דומברובסקי1 1 המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים, מנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני 2 המכון לכימיה, הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע, גבעת רם,
9 דק' קריאה
מהפכה של ממש מתרחשת בימים אלה בשדות החקלאיים של ישראל. בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, במכון שמיר, נחנכה חלקת המחקר האגרי-וולטאי הראשונה בישראל על מערכת גידול חדשנית, כחלק מתכנית הפיילוטים של
נקבעה פגישת עבודה עם השר אבי דיכטר במשכן הכנסת. הפגישה הייתה לבבית ועניינית, והוגשה לשר תוכנית אסטרטגית בענף הירקות ל-5 השנים הבאות, שהוכנה עם אנשי המקצוע, כל אחד בתחומו. בין הנושאים שהועלו בפגישה: תודה
מורן צור מייסד הסטארט-אפ SafeBeyond הוציא לאור ספר ביכורים בשם "קקטוס" * זהו סיפור אהבה נוגע ללב שעוסק באופן ייחודי בהתמודדות עם אובדן ובשאלה: האם העולם הבא קיים והמוות הוא לא הסוף * ספר
8 דק' קריאה
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "לאחר תקופה קשה לענף, אנו עדים להתאוששות מרשימה של החקלאות המקומית, שמייצרת כיום למעלה מ-90% מהצריכה המקומית בעגבניות. השיקום המהיר התאפשר בזכות מסירותם של החקלאים הישראליים ותמיכות
3 דק' קריאה
שיר פלד ממושב בניה מילאה תפקיד של מסתערבת במשמר הגבול – עתה היא שוברת שנים של שתיקה * בראיון לעדינה בר-אל היא מספרת מדוע רצתה בתפקיד המסתערבת, מתארת אירועים שעברה תוך כדי מאבק לשוויון
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן