יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1537766936

מחלת הצהבון מאיימת על מטעי הפירות הנשירים בישראל

4 דק' קריאה

שיתוף:

מאור תומר- מיגל, מו"פ צפון

רקפת שרון- מיגל, מו"פ צפון

ענת זיסוביץ-חריט- מדריכת מטעים, שה"מ, משרד החקלאות

מחלת הצהבון (Yellows disease), הנגרמת על ידי חיידקי פיטופלסמה, גורמת לנזקים חמורים בגידולים חקלאיים. המחלה פוגעת במגוון רחב של צמחים: גידולי שדה, ירקות, פירות, גפנים, עצי נוי ואף צמחי בר. (Boudon-Padieu, 2003; Christensen et al., 2005) בשנים האחרונות נמצאה מחלת הצהבון בישראל במטעי נקטרינה, אפרסק, שקד ואגס, בעיקר באזורים הצפוניים- הגולן, הגליל העליון ועמק החולה.

התסמינים, שזוהו ע"י דר' ענת זיסוביץ-חריט משה"מ, התעוררות מאוחרת ותסמינים משתנים בהתאם לגידול (תמונה 1):

  • באפרסק ונקטרינה: בתחילת העונה נצפתה הצהבה בין העורקים וחורי עלים (ד) ולאחר מכן בהמשך  הצהבה או האדמה מוקדמת של העלים, ונשירה מוקדמת (א,)
  • בשקד: עלים צהובים וצרי צורה, עץ מנונס וגלעין מנווון שזוהה ע"י כרמית סופר-ארד משה"מ (ב,ה)
  • באגס: עלים צהובים-אדמדמים, עצים קטנים מהרגיל ונשירה מוקדמת (ג,ו)

בבדיקות שנערכו בעצי פרי עם תסמינים, ע"י דר' אופיר בהר ממנהל המחקר החקלאי, נמצאה פיטופלסמה פירי Candidatus Phytoplasma pyri  (ממשפחת Apple proliferation קבוצה 16SrX). חיידק זה ידוע בעולם כגורם למחלות Pear decline באגס ו–Peach Yellow Leaf Roll באפרסק. המחלה עלולה להוביל לאובדן יבול, התנוונות ואף לתמותת עצים – במהירות או בהדרגה.

Picture1
תמונה 1. תסמיני צהבון בגידולים השונים: א,ד) בנקטרינה. ב,ה) בשקד. ג,ו) באגס

מי החרק שמעביר את המחלה (הווקטור)

חיידקי הפיטופלסמה מועברים מצמח לצמח על ידי חרקים ווקטורים (מעבירי מחלה), בעיקר ציקדות ופסילות. החרק רוכש את הפיטופלסמה תוך כדי הזנה מנוזלי השיפה של עץ נגוע (איור 1 סעיף 1), החיידק נודד בגוף החרק ומגיע לבלוטות הרוק בהן הוא מתרבה ונשאר עד מותו של החרק (איור 1 סעיף 2). בשלב זה, כאשר החיידק בבלוטות הרוק, אם החרק ניזון מעץ בריא הוא מסוגל להדביק אותו (איור 1 סעיף 3).

Picture2
איור 1. תהליך רכישת הפיטופלסמה על ידי ווקטור חרקי

הוקטורים של פיטופלסמה פירי הידועים בעולם עד היום הינן פסילות. בארה"ב ובאירופה נמצאה הפסילה Cacopsylla pyricola כוקטור ובאירופה נמצאה גם Cacopsylla pyri  כווקטור (Etropolska et al. 2015). בפסילת האגסCacopsylla bidens  המוכרת כמזיק עיקרי באגסים (תמונה 2) נמצאו חיידקי פיטופלסמה פירי אך לא נבדקה יכולת ההדבקה ולכן היא לא הוכרה כווקטור של המחלה.

Picture3
תמונה 2. שלבי התפתחות פסילת האגס Cacopsylla bidens : א ) ביצים ב,ג) נימפות ד) בוגרת

פסילת האגס (Cacopsylla bidens) היא מין חד-פונדקאי, המקיים את מחזור חייו המלא אך ורק על עץ האגס, ולפיכך נחשדה על ידינו כווקטור פוטנציאלי למחלת הצהבון בעיקר בגידול זה.

במחקר שערכנו בדקנו את יכולת פסילת האגס Cacopsylla bidens להעביר את המחלה באמצעות ניסויי העברה בבית רשת שהותאם כקרנטינה (הסגר) בחוות המטעים. פסילות שנאספו ממטעים נגועים בפיטופלסמה הוצבו על שתילים בריאים של אגס למשך כשבועיים (תמונה 3). השתילים נישמרו באגף אחר של הקרנטינה ונבדקו כל חצי שנה ממועד ההדבקה ב PCR לנוכחות הפיטופלסמה. חודש לאחר ההצבה, לא אותרה הפיטופלסמה בצמחים, אך שמונה חודשים לאחר מכן נמצאו 5 מתוך 15 שתילי האגס שהודבקו (33%) כחיוביים.

Picture4
תמונה 3. ניסוי העברה בקרנטינה: א) פסילות שנאספו ממטע אגס נגוע הוצבו בשקיות על צמחים נקיים ב) שתיל אגס סימפטומטי שנדבק ונמצא נגוע בPCR- לאחר 8 חודשים מהניסוי

לאור המצאותו של חיידק הפיטופלסמה גם בגידולי נקטרינה ושקד והסכנה לגידולי הדובדבן, עלתה השאלה האם פסילת האגס נוכחת גם במטעים אלו, כחלק ממעגל ההפצה האפשרי של המחלה. במהלך השנים 2023–2024, הוצבו מלכודות דבק בשלושה אזורים: דרום הגולן (חלקות סמוכות של אגס, שקד ונקטרינה), בצפון הגולן (חלקות סמוכות של אגס נקטרינה ודובדבן) ובגליל (חלקות סמוכות של אגס ונקטרינה).

מצאנו שפסילת האגס נמצאת כצפוי בעיקר במטעי אגס, אך הפסילה נמצאה גם בגידולים הסמוכים לחלקות האגס- נקטרינה, שקד ודובדבן. פסילות נמצאו בגידולים אלו בחורף, תחילת האביב ובסוף הסתיו. בדיקות מולקולריות(PCR)  אישרו את נוכחות הפיטופלסמה בפסילות שנלכדו בגידולים אלו. מבין הפסילות שנאספו בחלקות של ארבעת הגידולים (אגס, נקטרינה, שקד ודובדבן) כשליש נשאו את חיידקי פיטופלסמה פירי- באגס 36%, במקטרינה 34%, בשקד 29% ובדובדבן 22%.

תוצאה זו מצביעה על כך שC. bidens  לא רק שוהה בגידולים נוספים  אלא גם עלולה להפיץ בהם את המחלה. נראה כי הגורם המרכזי המשפיע על התפשטות הפסילות הוא זמינות הגידולים בסביבת חלקות האגס. למשל בתחילת האביב כאשר אין עדיין צימוחים צעירים באגס הפסילות מגיעות לגידולים הסובבים את חלקות האגס בהם יש הופעה מוקדמת יותר של עלווה.

כדי לבחון את יכולת ההעברה של החיידק על ידי הפיסלות לנקטרינה ושקד נערכו ניסויי העברה כמתואר למעלה,עד כה יכולת ההדבקה הוכחה רק בעצי אגס, יש להמשיך ולבחון את פוטנציאל ההעברה גם לגידולים אחרים שבהם נמצאה נוכחות של הפסילות והפיטופלסמה.

מסקנות והמלצות

המחקר מצביע על כך שפסילת האגסC. Bidens) ), מזיק קשה הדברה, היא הווקטור המרכזי להעברת פיטופלסמה פירי באגסים בישראל ומדגיש את הסכנה שבהתפשטות המחלה לגידולים נוספים. מאחר ואין כיום פתרון יעיל למחלות פיטופלסמה פרט לטיפול בווקטור החרקי המעביר את המחלה, עיקר המאמץ מופנה לזיהוי החרק המעביר (וקטור) ופיתוח אמצעי הדברה המכוונים להדברתו. לכן יש לרכז מאמצים בניטור מוקדם של נוכחות הפסילה בגידולים השונים ובפיתוח אסטרטגיות הדברה באגס ובגידולים הסמוכים אליו תוך התייחסות למועד המעבר של החרק מהאגס לגידולים הסמוכים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

"זו התגשמות של חלום. תיעוד גבורה יהודית שלמרבה ההפתעה והצער עד עתה לא רק שלא זכתה להכרה הראויה, גם לא מוכרת כתופעה היסטורית של תקופת השואה באירופה", אמר דוד גור בטקס הפתיחה של "חבלי
4 דק' קריאה
השחקנים של גרודמן גברו על הפועל גבעת חיים, שחזרה לגמר הפלייאוף אחרי 23 שנה  *תמונה ראשית: בפעם הרביעית ברציפות, גוש זבולון אלופה. צילום: גלעד קוולרצ'יק באדיבות איגוד הכדורמים   הפועל "פלרם" גוש זבולון, שבסיסה ברמת
2 דק' קריאה
קיבוץ אשדות יעקב מציין מאה להיווסדו: החברות הוותיקות לא שוכחות את העבודה הקשה בחקלאות ואת המעבר ללינה המשפחתית אחרי ההפגזות במלחמת ההתשה. המפעל המשגשג נמכר לחברה משווייץ, הספרייה נסגרה אבל בית הכנסת פעיל, הטווסים
11 דק' קריאה
במשך שלושת החודשים האחרונים מכרו החקלאים ירקות במחירים שמתחת להוצאות הייצור. ההפסדים כה גדולים עד כי יש סכנה ממשית להשבתת משקים ולסגירתם. ביקשתי ממנכ"ל המשרד להתערב במשבר ולמצוא דרך לסייע לחקלאים, כי מול ההפסדים
2 דק' קריאה
יש כאלה שרוצים ילדים כדי לתת לעצמם משמעות לחיים, יש כאלה שהוריהם רוצים נכדים ויש אחרים שחושבים שמתפקידם לספק לצבא בשר תותחים. בהתפוצצות אוכלוסין ננוחם  את שלושת ילדיי עשיתי כי הוריי מאוד רצו נכדים. 
4 דק' קריאה
זוהי קריאה לפעולה. קריאה לחתימה על עצומה שתדרוש מהממשלה שינוי ותדבר בשם כלל העם ולא כקבוצות סקטוריאליות שונות, תבטל דיונים מיותרים שרק מסיחים את הדעת מהעיקר, ותהווה צעד חשוב בדרך לתיקון  לאחר שנה וחצי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן