יבול שיא
הרפת והחלב
מיכל קראוס צילום יוסי צבקר 1

מיכל קראוס מדברת על מצב ענף החלב בעידן מגיפת הקורונה

2 דק' קריאה

שיתוף:

בשנה האחרונה נרשם גידול בצריכת הגבינות הקשות מייצור מקומי, על אף היבוא ומנגד יש מחסור בחמאה מתוצרת הארץ. בתקופת הקורונה סיפק ענף החלב את כל הביקושים למוצרי החלב לרגל חג השבועות, חג הביכורים, שוחחנו עם מנכ"לית מועצת החלב, מיכל קראוס, על מצב ענף החלב ועל ההתמודדות של ענף החלב על כל שלוחותיו בעידן מגיפת הקורונה.

היי מיכל קראוס. איך את מסכמת מצב ענף החלב, ערב חג השבועות?

"היקף יצור חלב הבקר עומד היום על 1 מיליארד ו-520 מיליון ליטר המיוצרים ב-740 רפתות. מספר יצרני החלב, בעלי המכסות, עומד על כ-1000 יצרנים. בענף הצאן עומד היקף ייצור החלב על 24 מיליון ליטר חלב של כבשים ועיזים. הרפתות והדירים מפוזרים בכלל רחבי הארץ ומהווים מקור פרנסה ללא מעט משפחות. ההערכה היא כי בסך הכל מפרנס ענף החלב, כולל נותני שירותים לרפתות וכולל עובדים מחלבות כ-15 אלף משפחות.

"בתקופה האחרונה תפש משבר מגיפת הקורונה את ענף החלב שהיה מוכן להתמודדות עם האתגר הגדול. ענף החלב הוא ענף 'חיוני' והמשמעות הישירה היא שלא היו בענף הפסקות עבודה – לא ברפתות, לא בהובלות, לא בשירותים הווטרינריים, לא בהזרעות ולא במחלבות. בתקופת הקורונה סיפק ענף החלב את כל הביקושים למוצרי החלב ואף נרשם גידול משמעותי בצריכת מוצרי החלב בסוף מרץ. בימי הסגר אנשים צרכו יותר מוצרי חלב. לצערנו, כל השוק המוסדי (תיירות, בתי מלון, מסעדות) נסגר לגמרי, מה שאיפשר להפנות מוצרים מהשוק המוסדי לשוק הקמעונאי למכירה ברשתות השיווק."

מול מה התמודדה מועצת החלב בתקופת הקורונה?

"מועצת החלב ריכזה את כל הפעילות לשעת חירום של כל ענף החלב, כאשר שני נושאים עיקריים הטרידו את המנהלים: האחד – נושא אישורי נסיעה לעובדים (בכבישים, לעבודה ושירותים) והנושא השני – בעיית המחסור בעובדים. המועצה פעלה רבות ביחד עם משרד החקלאות כדי לפתור את כל הבעיות ולתת מענה לכולם. נכון להיום המשבר מאחורינו ונדע להתמודד עם כל משבר שלא יהיה גם בעתיד."

ישנם מוצרי חלב בהם עלתה הצריכה במהלך 2019-20?

"במהלך השנה האחרונה נרשם גידול בצריכת הגבינות הקשות. ישנה עליה בצריכה של גבינות מייצור מקומי, על אף היבוא. לעומת זאת, אנחנו מרגישים מחסור בחמאה מתוצרת הארץ. בהזדמנות זו אני רוצה לברך את שר החקלאות הנכנס, אלון שוסטר, שיודע ומכיר חשיבותה של החקלאות המקומית. אני בטוחה כי ביחד נצליח להחזיר את החקלאות למקומה הראוי בכלכלה הישראלית."

כמה מילים לחג השבועות?

"אני מאחלת לכולם חג ביכורים שמח, חג מתן תורה וחג חלב שמח – כי בשבילי רק חלב ישראלי. אם כולנו נקפיד לצרוך מוצרי חלב וחלב רק מהייצור המקומי – בכך נחזק את החקלאים ואת החקלאות במדינת ישראל."

מיכל קראוס (צילום: יוסי צבקר)

מנהלי תנובה ובראשם מנכ"ל תנובה יורדים לשטח

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן