יבול שיא
הרפת והחלב
מילי זנבר

מילי זנבר חוקרת תחום Post Harvest במרכז לחקלאות מדברית רמת נגב ובמו"פ ערבה תיכונה

2 דק' קריאה

שיתוף:

בשנים האחרונות הולכת ועולה דרישת השוק לאיכות מעולה של תוצרת חקלאית טרייה. הצרכן חכם יותר ומחפש מותגים המצדיקים את שמם, וגם מוכן לשלם עבורם מחיר גבוה. ישנה חשיבות להרחבת מחקרים שמטרתם לשפר את איכות התוצרת הטרייה, להאריך את חיי המדף ולהבטיח טעם פרי משובח.

מזה כעשור אני משמשת כחוקרת תחום PostHarvest במרכז לחקלאות מדברית רמת נגב ובמו"פ ערבה תיכונה וצפונית. במסגרת התפקיד באחריותי לקדם מחקר חקלאי יישומי בנושא הטיפול בפרי הקטוף תוך התמקדות בהארכת חיי המדף ושיפור האיכות והטעם של תוצרת חקלאית טרייה.

בלימודי המוסמך, אותם השלמתי בפקולטה לחקלאות, ערכתי עבודת מחקר במחלקה לחקר תוצרת חקלאית במכון וולקני, במעבדתו של דר' אמנון לרס. המחקר עסק בבחינת הקשר בין עקות צינה ומליחות בפלפל ובזיל. לשמחתי, לאורך השנים וגם כיום, נמשכים שיתופי פעולה פוריים עם חוקרי המחלקה.

עבודת המחקר באזור רמת נגב מתמקדת בעיקר בעגבניות צ'רי אך אנו מטפלים גם בגידולים נוספים בניהם פלפל סוויטבייט, מלפפון בייבי, תות, אבטיח וכן גידולי נישה כגון כורכום, פטל שחור, אננס, אפונת שלג, במיה הודית ועוד. בערבה התיכונה עיקר המחקר על גידול פלפל, אך ישנה גם עבודה נרחבת על גידולי חציל ומנגו.

במהלך השנים למדנו כי הבטחת איכות הפרי אינה מתחילה מרגע הקטיף אלא הרבה קודם לכן – כבר בשלב הגידול.

הקפדה על ממשק גידול והגנת הצומח, בחירת זנים, יחד עם טיפול נכון בפרי הקטוף הם המפתח להשגת תוצרת איכותית.

בין הנושאים שאנו בוחנים את השפעתם על איכות הפרי: טיפולי טרום ולאחר קטיף להשריית סבילות לצינה, בחינת חומרי חיטוי להפחתת שיעורי רקבון, התאמת אריזות לשמירה על מוצקות הפרי, בחינת מדדי קטיף להבטחת טעם הפרי, השפעות אגרוטכניקה וממשקי השקיה על איכות וטעם הפרי.

לעבודת המחקר בשתי תחנות המחקר שותפות מנהלות המעבדה איימי חזקיהו (רמת נגב) וסבטלנה גוגיו (ערבה תיכונה) וכן שאר צוות המו"פ. כמו כן ישנם לא מעט שיתופי פעולה עם חקלאים, עם חברות יצוא וחברות זרעים וכן עם תעשיית הפלסטיק.

"האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה…" / שאול טשרנחובסקי

גדלתי והתחנכתי בגבעת שמואל. בשנות ילדותי גבעת שמואל היה יישוב קטן מוקף פרדסים. טיולים חורפיים בין עצי התפוז נשארו כזיכרונות ילדות מתוקים, מהם, כנראה, מגיעה אהבתי לחקלאות והחיבור לאדמה.

כיום רובה של החקלאות בישראל מתרכז בפריפריה ואני מאמינה שיש לתמוך בחקלאים ולהבטיח את פרנסתם. בעיני זהו ערך לאומי. "לעורר אהבה וכבוד וחיבה וקנאה לתוצרת הארץ…" רלוונטי מתמיד. עוד כנערה אהבתי מאד את המדבר.

אהבתי את השקט ואת העוצמה שיש בו. וגם כיום, אני נושמת מדבר בוקר וערב, והלב מתרחב בכל פעם מחדש מהנופים הנשקפים בירידה מהר הנגב לערבה, ומהשקיעות הכי יפות בעולם הנשקפות מחלון ביתי במדבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אומר יעקב בלום, דור רביעי לחקלאים במושבה ראש פינה • בשל היותם מושבה, במשך שנים איש לא סייע לחקלאי ראש פינה, עד שהחליטו לדאוג לעצמם והקימו אגודה שיתופית, עם בית אריזה • ביחד עם
7 דק' קריאה
"זה נכון, היו לנו חיים טובים בניו יורק, אבל הרגשתי מבודדת – עלינו לארץ לא רק בגלל הציונות אבל בעקבות משפחתי, כי המשפחה הגרעינית כבר הייתה בארץ," אומרת לי בת' שטיינברג, בחום הלוהט בעת
6 דק' קריאה
תערוכת יומנים ויזואליים של נשות בארי כחלק מתערוכה לציון שנה לטבח *תמונה ראשית: פרח פילו מבארי לצד עבודותיה. בשבת השחורה חדרו מחבלים לביתה של פרח בת ה-75 והתבצרו בו. רק בראשון לפנות בוקר הגיעו
< 1 דק' קריאה
אין אפילו גרם אחד של הבדל מהותי בין להיות אדם מאמין ואיש השומר הצעיר, אומר גיל זמיר, שמקיים אורח חיים דתי בקיבוץ העירוני רות גיל זמיר הוא חבר קיבוץ רות, קיבוץ עירוני של תנועת
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן