יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1388779304

"ארץ השקד"

3 דק' קריאה

שיתוף:

עלייה בהיקף ייצור השקדים בישראל בכ-36%;

ומאידך בעולם נרשמת מגמת ירידה ביכולת ייצור השקדים

בכנס מיוחד שערכה מועצת הצמחים לאחרונה, נחשף כי בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בייצור השקדים בישראל: אם בשנת 2013 יוצרו בישראל כ-5,500 טון שקדים, בשנת 2022 הגיע יבול השקדים בארץ ל-7,500 טון – גידול של כ-36%. מעניין להבחין כי מגמת הצמיחה החיובית ביכולת הייצור בארץ שונה לעומת זו שבעולם, שנמצאת בשנים האחרונות בירידה.

אמיר מעגן, יו"ר שולחן שקד במועצת הצמחים, מסביר כי "בשנים האחרונות צריכת השקדים בישראל עולה בהדרגה – וכך גם יכולת הייצור. המודעות הציבורית לטעמו של השקד וליתרונות הבריאותיים הגדולים הטמונים בשקד גדולה כיום מאי-פעם, עד כדי כך שישנם מצבים בהם הביקוש עולה על ההיצע. למרות קשיים שמקורם בתנודות במזג האוויר ובשינויי האקלים בארץ, בשנים האחרונות מגדלי השקדים הישראלים הגדילו משמעותית את כוח הייצור, בעיקר באמצעות השבחת זנים והגדלת עמידות הפרי בפני מחלות ומזיקים. וגם הטעם כמובן מנצח; השקד הישראלי פופולארי ואהוב במיוחד בשל טעמו המשובח, גודלו והעובדה שהוא מכיל יותר סידן, לעומת השקדים שגדלים מעבר לים ".

צבי אלון, מנכ"ל מועצת הצמחים, מציין כי "במועצת הצמחים יוזמים, מממנים ומוציאים לפועל מדי שנה מחקרים רבים המשפרים את החקלאות המקומית ואת איכות הפירות והירקות להם זוכים הצרכנים בארץ. טיפוח ואקלום זנים חדשים, חיסכון במים והגברת השימוש במים מושבים, חיפוש מתמיד אחר טיפול טוב יותר במחלות ומזיקים, שיפור הטכנולוגיה והמערכות החקלאיות – אלה רק חלק מהפעילויות שלנו. למחקר ולפיתוח יש משקל רב בהתפתחות בה נמצא ענף השקד בעיקר בזכות ד"ר דורון הולנד, חוקר במנהל המחקר החקלאי. פעילות זו כמובן מתרחשת גם בענפים נוספים, ובכוונתנו להמשיך בדרך זו".

Screenshot 2023 06 26 163014

מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מציינת כי "אכילת חופן שקדים טבעיים באופן יומיומי משתלבת היטב במגמת הבריאות והמעבר לצריכת מזונות טבעיים, ויכולה לסייע לנו לשמור על אורח חיים בריא, גם כשאנחנו עמוסים. בנוסף, ערכיו התזונתיים של השקד גבוהים מאד, ולכן חופן שקדים מהווה מנת בריאות יומית. השקדים עשירים במיוחד ברכיבים בריאותיים, גם לעומת אגוזים אחרים: הם עשירים מאד בחלבונים, במינרלים (במיוחד ברזל, סידן, מגנזיום ואבץ), בוויטמינים מקבוצה B, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון. לאור הרכבו הייחודי של השקד, שילובו בתפריט, כחטיף טבעי ובריא בין הארוחות או כחלק מהארוחה, יכול לסייע בהגברת צריכת חלבונים, ויטמינים, מינרלים וכן לסייע בשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול, בהפחתת רמות הכולסטרול בדם, במניעת מחלות לב וכלי דם, במניעת סרטן וסוכרת ואף בקידום תחושת שובע ושמירה על משקל בריא".

במסגרת הכנס נערך גם אירוע הוקרה מיוחד לראובן בירגר, שזכה באות "יקיר ענף השקד". ראובן, שכיהן שנים רבות כיו"ר השולחן עד שהוחלף על-ידי אמיר מעגן, היו"ר הנוכחי, הוא מדריך חקלאי ובעל מטעי שקדים בכפר קיש שבגליל התחתון. ראובן היה בין מובילי השקד הישראלי במשך עשרות שנים, סייע בצמיחה המואצת של הענף בישראל ובהתאמתו לעולם המודרני. ראובן הודה בהתרגשות על תעודות ההוקרה והמילים החמות ששמע מאמיר מעגן ומשה ברוקנטל, מנהל ענף הפירות במועצת הצמחים.

מועצת הצמחים פועלת במישורים הציבוריים והמקצועיים של 4 ענפי החקלאות העיקריים (ירקות, פירות, הדרים וזיתי השמן) לצד משרד החקלאות וארגוני המגדלים. בפעילותה מצעידה המועצה את חקלאות ישראל קדימה כך שתמשיך להיות מופת לחקלאי העולם.

טיפ לצרכנים הישראלים: כיצד מבדילים בין שקד ישראלי ושקד מיובא?

Screenshot 2023 06 26 163044

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול משק החשמל בקיבוצים הפך למורכב במיוחד והוא כולל אחריות על רכישת חשמל ומכירתו, גביית תשלומים, תחזוקת תשתיות והיכרות עם הרגולציה המשתנה  * חברת משקי רם, שפועלת בכ-40 קיבוצים, מתמחה בכך ותוכל ולחסוך לכם
3 דק' קריאה
הצלם הבינלאומי נפתלי הילגר מגן-נר שבגלבוע נוסע ברחבי העולם, מגלה תרבויות לא ידועות ומצלם נופים ואנשים * בתמונותיו ניכרים סקרנות, רגישות והקשר האנושי שהוא ניחן בהם * מאז ה-7 באוקטובר הוא מקדיש חלק מזמנו
9 דק' קריאה
על הגדות פסח בהתיישבות העובדת  סדר הפסח הוא הטקס הביתי-משפחתי החשוב ביותר בשנה. לאורך ההיסטוריה קיימו אותו בארץ ובגולה, גם בתנאים קשים ובלתי אפשריים כמעט. העיסוק המרכזי הוא קריאה בהגדה של פסח. במאות השלוש-עשרה
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן