יבול שיא
הרפת והחלב
שחר גולדברג תמונה

ענף האבוקדו בישראל –  תמונת מצב

2 דק' קריאה

שיתוף:

ענף האבוקדו בישראל ממשיך לגדול ולהתחרות בשוק העולמי בכבוד. אך במהלך השנים, שחקנים חדשים נכנסים לשוק ושחקנים וותיקים גדלים

הפרי הישראלי, נהנה לרוב מתדמית של פרי איכותי ועלינו להמשיך ולפתח את המותג.

בישראל נטועים כ-150,000 דונם אבוקדו והנטיעות נמשכות בקצב ממוצע של כ-5,000 דונם בשנה.

גם בעולם ממשיכים בנטיעות משמעותיות במקסיקו, קולומביה , מרוקו ועוד אולם במקביל יש באירופה וארה"ב עלייה משמעותית בצריכה לנפש.  נישות שוק כמו אבוקדו "מוכן לאכילה" מגדילות מאוד את הצריכה.

עונת 23-24 הייתה עונת שיא של 250,000 טון , מתוכם 130,000 טון ייצוא במחירים מצויינים לחקלאים . לקראת החורף הבא אנו עומדים בפני עונה טובה נוספת  בסדר גודל דומה.

העונה שהסתיימה התאפיינה בפער גדול מאוד בתמורה בין הייצוא לבין השוק מקומי, פער זה ימשיך ללוות אותנו גם בשנים הבאות. המחירים הגבוהים ביצוא נובעים ממספר סיבות כשהמרכזית בינהן היא: מחסור ביבול אצל המתחרים בחלון הזמן השיווקי שלנו.

בשוק המקומי: כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל, אוכלוסיה גדולה של מפונים מבתיהם , מאות אלפי מילואימניקים וסגירת השטחים ועזה למעבר סחורות, גרמו לירידת מחירים בשוק זה.  למרות פערי המחירים מול הייצוא, השוק המקומי קלט כ-35% מכלל הכמות המשווקת.  יש להמשיך ולפתח את השוק ולהקפיד שהצרכן המקומי יקבל פרי איכותי ברמת הבשלה תקינה. 

ענף האבוקדו משקיע כ-2 מליון ₪ בקידום מכירות בשוק המקומי לטובת הגדלת הצריכה, יעד הצריכה בישראל הוא כ-15 קג לנפש בשנה.

אסור לנו לאפשר שיווק פרי שאינו עומד בסטנדרטים בשל תנאי שוק מפתים, בטווח הארוך מצב זה עלול לפגוע בענף.

בעולם: אירופה ורוסיה הן עדיין יעד היצוא המרכזי לפרי הישראלי במהלך חודשי החורף, אבל ללא ספק יעד מרכזי של השולחן הוא פתיחת שווקים חדשים כמו המזרח הרחוק: סין, הודו ויפן. ביכולתנו   לשנע את הפרי בהובלה  ימית גם ליעדים רחוקים יותר.  פתיחת השוק תלויה בתנאים מסחריים  ותשפיע גם על יעדים נוספים.

אזור הדרום הוא האזור המתפתח ביותר בארץ וכבר כיום נטועים בו כ-30,000 דונם ונראה שבשנים הקרובות , יהפוך אזור זה לגדול ביותר בארץ.

ענף האבוקדו בארץ מנוהל כענף מסודר, שולחן המגדלים מקיים וועדה מקצועית עם נציגים פעילים מכל האזורים.  מלבד ההשקעה בקידום מכירות בשוק המקומי, הענף משקיע כ- 5 מליון ₪ בשנה במחקרים להגדלת הפוריות, הגנת הצומח ונושאים נוספים.

השולחן מתחזק קבוצת וואטסאפ לדברור פעילותו, הפצת מחקרים ופרסומים מקצועיים.

בנוסף מטפל השולחן בשיפור מתמיד של פוליסת הביטוח לטובת המגדלים בשוק המקומי.

הענף ניצב בפני אתגרים נוספים:

  • צריכת מים גבוהה יחסית גורמת לרגישות כלכלית למחירי המים ועלינו לפעול מול הרשויות במדינה למניעת עלייה ואף להורדה בעלות תשומה זו .
  • ענף האבוקדו אינו עתיר כוח אדם אולם בתנאים כלכליים קשים, גם לתשומה זו עלולה להיות השפעה על רווחיות הענף, לכן עלינו לפתח ולבחון הכנסת מיכון בתהליכי העיבוד.

לקראת השנה החדשה נאחל לעצמינו שנהיה מאורגנים יותר,  ונמכור פרי איכותי, העומד בסטנדרטים שקבענו..

בייצוא אני מקווה שנשלב ידיים על מנת לקדם את צריכת האבוקדו בשווקי היעד והשווקים החדשים.

ושכל החטופים והחטופות יחזרו הביתה במהרה ובשלום

בברכת שנה טובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עד שהגיעה לגיל 50 הייתה עדי ליניאל ממושב שואבה עצמאית והתמחתה בהקמת אתרים באמצעות העסק שלה: "עדי ליניאל – פשוט לבנות אתר" * בהמשך הבינה שהיא רוצה שינוי והבינה שהיא טובה ב'ללמד' – מכאן
6 דק' קריאה
הדיון על הסיכום התקציבי הסופי יימשך בהכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית  ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה בשבוע שעבר (12.12) לקריאה ראשונה את ההצעה לתקן את חוק המים באשר לקביעת תעריף המים
4 דק' קריאה
זה נשמע פשוט, מכינים כמה שניצלים ושולחים כתרומה לחיילים בחזית, אבל מיזם "שישניצל" במושב ניר גלים, הפועל בעזרת עשרות מתנדבים ותורמים מהמושב ומכל הארץ, מספק לחיילים בשטח – מידי יום שישי – כ-4,500 כריכי
9 דק' קריאה
יונתן טל מרמת דוד, בן למייסדי גורדוניה וגם נצר לרבי מלובביץ', מתלבט האם להשתקע במדינת יהודה או לסבול את רעש ההמראות והנחיתות משדה התעופה הנוסף שיוקם לא רחוק מחלונו בישראל  על אף היותי בן
3 דק' קריאה
בסרטים, הטובים מנצחים את הרעים. במציאות, את ההיסטוריה כותבים המנצחים. הדי בן עמר חי בסרט  מאז היותי ילד אהבתי לראות סרטי קולנוע.  תחילה היו אלו הוריי שלקחו אותי איתם לראות סרטים – הייתי ילד
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן