יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 04 10 105402

קדמת צבי: חקלאות פורצת דרך בגולן

2 דק' קריאה

שיתוף:

שיחה עם ברוך זמר, חקלאי ותיק מקדמת צבי, על גידולים חדשניים ואתגרי החקלאות בגולן

קדמת צבי היא מושבה חקלאית שנוסדה בשנת 1981, ועברה לישוב קבע ב – 1985. עד אז ישבו המתיישבים במוצב הסורי קלע.  המושבה, נקראת על שמו של צבי איזקסון, שהיה נשיא התאחדות החקלאים, והיא האחרונה שהוקמה על ידי התאחדות החקלאים. היא נמצאת במועצה האזורית גולן, כארבעה ק"מ מקצרין, בלב אזור פורה ועשיר בנופים מדהימים. במשך השנים, קדמת צבי התפתחה והפכה למרכז חקלאי חשוב, עם גידולים חקלאיים מגוונים.

החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים

בחיי המושבה של קדמת צבי, החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים. החקלאים במקום,  משקפים את הקשר העמוק לאדמה ולמסורת החקלאית.

.שוחחנו עם ברוך זמר מקדמת צבי,  חקלאי שהקדיש את מרצו וזמנו לפיתוח חקלאות בת-קיימא ולשמירה על ערכי הקהילה. ברוך בן ה – 70, עבד בעבר בחברות חומרי הדברה, היה בתפקיד רכז ההדרכה בוועדה החקלאית של המועצה האזורית גולן, בתפקיד זה, היה אחראי בן השאר, על מיפוי צרכי החקלאים ביישובי המועצה, גיוס מדריכים חקלאיים, הפצת דפי מידע, העברת ידע מקצועי, פרסום חדשות מקצועיות ועזרה בפרוייקטים חקלאיים אזוריים.  

ברוך עוסק עד היום בפרוייקטים של הגנת הצומח. הוא מגדל כ-100 דונם של מטעים נשירים: נקטרינות, שזיפים, משמש, תפוחים, וכרמים ליין. חלק מהמטעים משותפים לאגודה. אך גולת הכותרת היא גידול הכמהין, מיזם חדשני ומרתק בשיתוף פעולה עם חברת אילסר.

שתילי אורנים מודבקים בנבגים של כמהין, ונשתלים בשטח

ספר לנו קצת על גידול הכמהין, זה נשמע מאוד מעניין

ברוך: גידול הכמהין הוא מיזם חדשני ומרתק. חברת אילסר הממוקמת במושב שעל, מדביקה שתילי אלונים בנבגי כמהין, ושותלת אותם בשטח. בשנה השמינית מהשתילה, אמורים לקבל יבול, אך נראה שאצלנו תהיה הקדמה ביבול המסחרי. אנו עובדים עם חוקר מניו זילנד, ורואים סימנים מעודדים. הכוונה היא להגיע ליבול, אותו יאספו בעזרת כלבים מאומנים, ויימכר למסעדות יוקרה.

זה נשמע כמו מיזם מאוד ייחודי. אילו אתגרים נוספים אתם חווים בחקלאות בגולן?

ברוך: כמו חקלאים רבים בארץ, אנו מתמודדים עם אתגרים כמו מחסור בעובדים ועלויות ייצור גבוהות. בנוסף, ישנם אתגרים ספציפיים לאזורנו, כמו מזיקים ומחלות הפוגעים בגידולים, כמו חרכון באגסים ועש התפוח.

מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו

איך אתם מתמודדים עם בעיות הגנת הצומח?

ברוך: אנו משתמשים בשיטות הדברה מתקדמות, כמו חוטי בלבול (חוטי בלבול אלו הם חוטים הספוגים בפרומון הנקבה, אותו היא משחררת לצורך משיכת הזכרים. החוטים המפוזרים במטע, משחררים את הפרומון, ועל ידי כך גורמים לבלבול הזכרים, מניעת ההזדווגות, ועל ידי כך להפחתת אוכלוסיית המזיק, ד.ה.)    כמו כן עובדים בשיתוף פעולה עם גופים כמו שירותי הגנת הצומח. בנוסף, אנו מחפשים כל הזמן גידולים חדשים ורווחיים, כמו הכמהין.

מה לגבי עתיד החקלאות בקדמת צבי?

ברוך: אנו מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו. אנו גמישים מאוד, ומאפשרים לכל חקלאי לבחור את דרך העבודה המתאימה לו. אנו מאמינים שעם חדשנות ויוזמה, נוכל להתגבר על האתגרים ולשמור על חקלאות פורחת בגולן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, עולם החקלאות לא נשאר מאחור. אחד מהחידושים המרתקים שמופיעים לאחרונה הוא השימוש במציאות רבודה (AR) לשיפור ניהול שטחים חקלאיים. פרויקט משותף בין חברת Ceres Imaging ואוניברסיטת קליפורניה, דייוויס,
< 1 דק' קריאה
יו"ר שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים: "בשנת 2024 צרכו הישראלים כ-43 אלף טון מנגו, עלייה של כ-18% ביחס לשנת 2023" בכנס 'ענף המנגו' השנתי של מועצת הצמחים, מו"פ צפון-מיגל ושה"מ במשרד החקלאות בשנת 2024
4 דק' קריאה
במפגש חקלאי מקיף שנערך במרץ בחיספין, הציגו "מי גולן" והיחידה לחקלאות וחדשנות פתרונות מעשיים לקראת עונת ההשקיה המאתגרת שבפתח. הכנס, שמשך אליו מעל מאה חקלאים מרחבי הגולן, התמקד בהיערכות מיטבית למציאות המורכבת של מחסור
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן