יבול שיא
הרפת והחלב

קדמת צבי: חקלאות פורצת דרך בגולן

2 דק' קריאה

שיתוף:

שיחה עם ברוך זמר, חקלאי ותיק מקדמת צבי, על גידולים חדשניים ואתגרי החקלאות בגולן

קדמת צבי היא מושבה חקלאית שנוסדה בשנת 1981, ועברה לישוב קבע ב – 1985. עד אז ישבו המתיישבים במוצב הסורי קלע.  המושבה, נקראת על שמו של צבי איזקסון, שהיה נשיא התאחדות החקלאים, והיא האחרונה שהוקמה על ידי התאחדות החקלאים. היא נמצאת במועצה האזורית גולן, כארבעה ק"מ מקצרין, בלב אזור פורה ועשיר בנופים מדהימים. במשך השנים, קדמת צבי התפתחה והפכה למרכז חקלאי חשוב, עם גידולים חקלאיים מגוונים.

החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים

בחיי המושבה של קדמת צבי, החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים. החקלאים במקום,  משקפים את הקשר העמוק לאדמה ולמסורת החקלאית.

.שוחחנו עם ברוך זמר מקדמת צבי,  חקלאי שהקדיש את מרצו וזמנו לפיתוח חקלאות בת-קיימא ולשמירה על ערכי הקהילה. ברוך בן ה – 70, עבד בעבר בחברות חומרי הדברה, היה בתפקיד רכז ההדרכה בוועדה החקלאית של המועצה האזורית גולן, בתפקיד זה, היה אחראי בן השאר, על מיפוי צרכי החקלאים ביישובי המועצה, גיוס מדריכים חקלאיים, הפצת דפי מידע, העברת ידע מקצועי, פרסום חדשות מקצועיות ועזרה בפרוייקטים חקלאיים אזוריים.  

ברוך עוסק עד היום בפרוייקטים של הגנת הצומח. הוא מגדל כ-100 דונם של מטעים נשירים: נקטרינות, שזיפים, משמש, תפוחים, וכרמים ליין. חלק מהמטעים משותפים לאגודה. אך גולת הכותרת היא גידול הכמהין, מיזם חדשני ומרתק בשיתוף פעולה עם חברת אילסר.

שתילי אורנים מודבקים בנבגים של כמהין, ונשתלים בשטח

ספר לנו קצת על גידול הכמהין, זה נשמע מאוד מעניין

ברוך: גידול הכמהין הוא מיזם חדשני ומרתק. חברת אילסר הממוקמת במושב שעל, מדביקה שתילי אלונים בנבגי כמהין, ושותלת אותם בשטח. בשנה השמינית מהשתילה, אמורים לקבל יבול, אך נראה שאצלנו תהיה הקדמה ביבול המסחרי. אנו עובדים עם חוקר מניו זילנד, ורואים סימנים מעודדים. הכוונה היא להגיע ליבול, אותו יאספו בעזרת כלבים מאומנים, ויימכר למסעדות יוקרה.

זה נשמע כמו מיזם מאוד ייחודי. אילו אתגרים נוספים אתם חווים בחקלאות בגולן?

ברוך: כמו חקלאים רבים בארץ, אנו מתמודדים עם אתגרים כמו מחסור בעובדים ועלויות ייצור גבוהות. בנוסף, ישנם אתגרים ספציפיים לאזורנו, כמו מזיקים ומחלות הפוגעים בגידולים, כמו חרכון באגסים ועש התפוח.

מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו

איך אתם מתמודדים עם בעיות הגנת הצומח?

ברוך: אנו משתמשים בשיטות הדברה מתקדמות, כמו חוטי בלבול (חוטי בלבול אלו הם חוטים הספוגים בפרומון הנקבה, אותו היא משחררת לצורך משיכת הזכרים. החוטים המפוזרים במטע, משחררים את הפרומון, ועל ידי כך גורמים לבלבול הזכרים, מניעת ההזדווגות, ועל ידי כך להפחתת אוכלוסיית המזיק, ד.ה.)    כמו כן עובדים בשיתוף פעולה עם גופים כמו שירותי הגנת הצומח. בנוסף, אנו מחפשים כל הזמן גידולים חדשים ורווחיים, כמו הכמהין.

מה לגבי עתיד החקלאות בקדמת צבי?

ברוך: אנו מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו. אנו גמישים מאוד, ומאפשרים לכל חקלאי לבחור את דרך העבודה המתאימה לו. אנו מאמינים שעם חדשנות ויוזמה, נוכל להתגבר על האתגרים ולשמור על חקלאות פורחת בגולן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן