יבול שיא
הרפת והחלב
Esin Tarim מנדרינות טורקיות

2025 הייתה שנת שיא למנדרינות טורקיות

2 דק' קריאה

שיתוף:

*תמונה ראשית: מנדרינות טורקיות. צילום: Esin Tarim

עונת המנדרינות הטורקיות הייתה חיובית, ואף קבעה שיא חדש מבחינת ערך היצוא, אומרת אמל אסין קסקין, הבעלים של חברת יצוא הטורקית אסין טארים: "2025 סימנה תקופה משמעותית עבור יצוא המנדרינות, וחיזקה את מעמדו של הפרי במגזר הפירות והירקות הטריים של טורקיה. היצוא הגיע ל-615 מיליון דולר ב-11 החודשים הראשונים, ועבר את השיא השנתי של 575 מיליון דולר שנקבע בשנת 2023 לפני סוף השנה."

לדברי קסקין, צמיחה זו נבעה הן ממחירים גבוהים והן מעלייה בכמויות: "יצוא המנדרינות עלה מ-583,000 טון בשנת 2024 ל-690,000 טון ב-2025. סך הייצור הגיע ל-2.13 מיליון טון, כאשר כ-32% מהיבול יוצא. כולל משלוחי דצמבר, נתח זה צפוי לעלות ל-35 עד 40 אחוזים, המשקף איזון בין היצע מקומי לביקוש בינלאומי."

מזג האוויר הטורקי הפך מספר עונות למאתגרות למדי, הודות לכפור. קסקין מדגיש שזה לא היה המקרה עבור המנדרינות, שדווקא חוו עלייה ביבול השנה: "מנדרינות הוכיחו עמידות בתנאי אקלים מאתגרים. בעוד שהכפור השפיע על מספר קטגוריות פירות, יבולי המנדרינות באזורים מסוימים גדלו ב-40-50%, ותמכו הן בהכנסות היצרנים והן בהמשכיות היצוא. זנים מוכווני יצוא כמו סאטסומה, נובה ו-W. מורקוט המשיכו לחזק את נוכחותה של טורקיה באיכות ובמגוון המוצרים."

קסקין מציין כי שווקי היצוא של המנדרינות הטורקיות התגוונו גם הם בשנה שעברה: "גם שווקי היצוא השתנו בשנת 2025. רוסיה נותרה היעד הגדול ביותר, עם יצוא בשווי 239 מיליון דולר. עיראק רשמה עלייה חדה, מ-40 מיליון דולר בשנת 2024 ל-203 מיליון דולר בשנת 2025, מה שמציב אותה לפני אוקראינה, שדורגה במקום השלישי עם 48 מיליון דולר."

כמוצר, מנדרינה עלתה על עגבניות ולימונים כאחד, כאשר בוחנים את ערכי היצוא, מסבירה קסקין: "מנדרינות צצו כיצוא המוביל מבין פירות וירקות טריים, ועברו את העגבניות (348 מיליון דולר) ואת הלימונים (336 מיליון דולר). עד סוף השנה, היצוא צפוי להגיע ל-750-800 מיליון דולר, מה שמקרב את היעד לטווח הבינוני של מיליארד דולר."

עדיין יש לנקוט צעדים כדי לשפר את תעשיית המנדרינות בכללותה, מציינת קסקין. "במבט קדימה, צמיחה מתמשכת תדרוש תשומת לב מתמשכת לתקני איכות, לוגיסטיקה ותשתית שרשרת קירור. הרחבת גיוון השוק ומיצוב המנדרינות כמוצר בעל ערך מוסף ולא כמוצר בתפזורת יהיו המפתח ליציבות היצוא לטווח ארוך," היא מסכמת.

מקור: FreshPlaza

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מסלול טיול שמתאים לכל ימות השנה, לאורך הירקון ברגל, באופניים ואפילו ברכב SUV משפחתי. מסלול עם שתי מכוניות או אחת ואפשר גם לרחוץ או לשוט בירקון בפינות פחות מוכרות. מצורפת גם מפה מפורטת *תמונה
5 דק' קריאה
"באחד הימים הייתי עם אחי חיים ופגשנו בדואי שנתן לנו לאכול מהדבש שלו. טעמתי מהדבש הזה והתלהבתי," מספרת מירה בן סימון ממושב ציפורי על המפגש הראשון שקישר אותה לענף הדבש. אותו מפגש מלהיב גם
5 דק' קריאה
לאה ושלום פארן ממושב ערוגות גידלו את שלושת בניהם באווירה של נתינה ואהבת הארץ. למרות בעיה רפואית חמורה בנם דן התנדב לצבא. לאחר מות הבן הקים אביו את ״חורשת הבנים״ לזכר חללי המושבים ערוגות
7 דק' קריאה
דני מירן, מיסוד המעלה, חיכה במשך למעלה משנתיים לבנו עמרי, שישוב משבי חמאס ומהמנהרות ברצועת עזה. היום, עדיין עוטה זקן ארוך – זכר לימי ההמתנה מורטי העצבים, הוא מתכונן לקראת פרק חדש בחייו *
6 דק' קריאה
״קולות מהעוטף״ – תערוכה קבוצתית המאגדת 75 אמנים מהמושבים ומהקיבוצים בעוטף, תפתח במרכז עמיעד ביפו. שלוש שנים למלחמת ה-7.10 נחשפים אמני ואמניות הקהילה ויצירותיהם, לאחר הטלטלה הקשה שחוותה. בין שלל היצירות, במגוון טכניקות, יוצגו
10 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!