תיאור המזיק:
האקרית קטנה, בעלת רגליים קצרות, אורכה 0.3 מ"מ, צבעה שקוף – צהוב. היא טווה קורים רבים. הטלת הביצים נעשית על גבי הקורים בנקודת המגע של פירות וכן בין הפרי לסנסן.
נזק:
אקרית הקורים של פרי התמר תוקפת פירות לא בשלים בלבד בזני התמר המצוי. המזיק נמצא על כפות התמרים במהלך כל השנה, אך מאכלס את הפירות ואשכולות במהירות רבה ובונה אוכלוסיות ברמות גבוהות רק בין החודשים מאי – אוגוסט. מועד התקפת הפירות ע"י האקריות תלוי בשלב הפיזיולוגי של הפירות (תחולת המים בפרי,) אך גם לתנאי מזג האוויר ישנה השפעה.
הנזק נגרם עקב כך שהאקרית ניזונה (מציצה וגירוד) מהפרי הירוק. ישנו הבדל בחומרת הנזק בין זני התמר השונים: בזן מג'הול הנזק לרוב אינו משפיע באופן ניכר על איכות הפרי, ואילו בזן דקל נור הנזק חמור יותר ומתבטא ביבוש והתבקעות של הקליפה. האקרית עוזבת את הפרי בשלב של החלפת צבע מלאה.
הדברה:
בעונת 2025 אקרית הקורים של פרי התמר טרם נצפתה במטעים אך מומלץ כבר לעקוב אחר הנוכחות שלה. עם ההופעה של האקרית, בזן מג'הול בין תחילת – לאמצע יוני, בדקל נור בין אמצע – לסוף יוני, מומלץ לרסס באחד התכשירים המורשים לתמר, יש לרסס רק את האשכולות. בשלב זה האשכולות עדיין פתוחים יחסית וחשוב שהתכשיר יגיע לכל הפירות באשכול.
· עצי מג'הול צעירים פורחים מוקדם יותר מהבוגרים ולכן ירוססו ראשונים.
· ריסוס אחד יעיל בזמן המתאים מספיק לכל העונה ללא נזק לפירות.
תכשירי ההדברה
במטעים קונבנציונליים משתמשים בתכשירי הדברה הבאים: ורטימק, אגרירון, ביומקטין, ורקוטל במינון
0.1% בשילוב שמן מינראלי במינון .0.5% ניתן גם לבצע גיפור בתכשיר גופרביק 70 אבקה.
במטעים אורגניים מטפלים עם גפרביק 70 אבקה לגיפור. התכשיר גם מדביר את האקריות הנמצאות כבר
על האשכולות וגם ממשיך להגן על הפירות מפני האקריות לשבועיים נוספים לפחות לאחר הגיפור. גיפור ראשון בתכשיר גופרביק 70 יינתן לכל עצי המטע בין תחילת – לאמצע יוני, ללא צורך בניטור מוקדם. טיפולים נוספים יינתנו על פי הניטור.
לא מומלץ להשתמש בשמן מינראלי בלבד לצורכי הדברת האקריות, בשל אופן הפעולה של השמן: במידה והתכשיר יגיע למזיק אז הוא ידביר, אך השמן לא ממשיך להגן על האשכולות כמו גופרביק בהמשך העונה, והאקריות יכולות להמשיך להעלות על הפירות מאוחר יותר. לא הוכחה יעילות של שמנים מינראליים בלבד בהדברת אקרית הקורים של התמר.
ספרות
Palevsky, E., Lotan, A., Gerson, U. 2010. Evaluation of Eutetranychus palmatus (Acari:
Tetranychidae) as a pest of date palms in Israel. Israel Journal of Plant Sciences 58: 43-51.
סבטלנה דוברינין, מדריכת הגנת הצומח, מחוז הנגב [email protected]
האמור לעיל הינו בגדר עצה מקצועית בלבד ואינו מהווה חוות דעת מומחה לצורך הצגה כראיה בהליך משפטי.
על מקבל העצה לנהוג מנהג זהירות, ושימוש או הסתמכות על המידע המופיע לעיל הינו באחריות מקבל העצה בלבד. אין להעתיק, להפיץ או להשתמש במסמך זה או בחלקים ממנו לצורך הליך משפטי כלשהו,
ללא אישור מראש ובכתב של החתומים.
הוצל"א שה"מ * עריכה: עדי סלוניקו * גרפיקה: לובה קמנצקי