יבול שיא
הרפת והחלב
תמונה ראשית בכתבה

מגדלי הזיתים בצפון נלחמים על הענף: טכנולוגיה במקום ידיים עובדות

2 דק' קריאה

שיתוף:

למעלה מ־200 מגדלי זיתים מכל רחבי הארץ הגיעו לכנס מקצועי בחוות חנניה שבגליל, ביוזמת ענף הזית במועצת הצמחים. מטרת הכנס הייתה ברורה: להתכונן לעונת המסיק הקרבה – ולמצוא פתרון למצוקת כוח האדם החריפה שפוגעת בשנים האחרונות ביכולת של החקלאים להוריד את הפרי מהעצים

בעקבות משבר כוח האדם המתמשך במסיק הזיתים, התכנסו בתחילת החודש למעלה מ־200 מגדלים מכל הארץ בכנס חירום בגליל. הפתרון שהוצג: מכונות במקום עובדים. בענף קוראים למשרד החקלאות להצטרף – "אנחנו לא מחכים, אבל אסור להשאיר אותנו לבד".

הפתרון, מבחינת המגדלים, כבר כאן: טכנולוגיה

במהלך הכנס הוצגה תצוגה מרשימה של מיכון חקלאי חדשני: מנערות עצים, מכונות מסיק מותאמות למטעים ותיקים, מזמרות חשמליות, מכלי נירוסטה מותאמים לבתי בד קטנים, מכסחות, מרסקות וציוד עיבוד מתקדם. יותר מ־15 חברות ישראליות הציגו את הדור הבא של הכלים שיעזרו לחקלאים להסתדר – גם כשאין ידיים עובדות.

"במשך שנים הסתמכנו על עובדים זרים בעונות המסיק", אומר אחד המגדלים שהשתתף בכנס. "זה עיכב את ההתפתחות הטכנולוגית בענף. השנתיים האחרונות, כשהמדינה לא מספקת אשרות ואין מי שיבוא – אנחנו מבינים שהזמן נגמר. אם לא נחדש – הענף לא ישרוד".

שנתיים של הישרדות

הנתונים מהשנים האחרונות מצביעים על עומק המשבר: בשל המלחמה והמחסור בעובדים זרים, כ־40% מפרי הזית בישראל לא נמסק כלל בעונת המסיק האחרונה. מטעי זיתים רבים בצפון ובדרום נפגעו במהלך הלחימה, והענף שהסתמך במשך עשרות שנים על עובדים זרים נקלע למצוקה חדה כבר זו השנה השנייה ברציפות.

פירות שנשארו להירקב על העצים, מטעים שנזנחו מחוסר עובדים, נזקי לחימה – כל אלה יצרו שנתיים של הישרדות קשה לענף הזית הישראלי. התוצאה: ירידה חדה בכמויות שמן הזית המקומי, פגיעה באיכות, וחוסר ודאות לקראת העונה הנוכחית.

למרות המצב, הרוח בכנס הייתה של עשייה. המגדלים מתארגנים לקניית ציוד משותפת, מקימים אגודות שיתופיות, ונערכים לשינוי עמוק באופן בו הענף מתנהל.

"זה לא פינוק, זו הישרדות", אומר מגדל ותיק מהגליל. "אנחנו רוכשים טכנולוגיה לא כי בא לנו – אלא כי אין דרך אחרת למסוק. זו הדרך שלנו לשמור על הענף, על האדמה, ועל שמן הזית הישראלי".

צילום מסך 2025 09 07 214126

קריאה למשרד החקלאות

לצד המאמץ העצמאי, נשמעה מהשטח גם קריאה ברורה לממשלה – ובמיוחד למשרד החקלאות – לקחת חלק פעיל במעבר למיכון.

"המגדלים עושים את שלהם. הם לא יושבים ומחכים. אבל המדינה לא יכולה להרשות לעצמה לעמוד מהצד כשהענף הזה נמצא בסכנת הכחדה", אומרת נציגת ענף הזית במועצת הצמחים. "אנחנו מזמינים את משרד החקלאות להצטרף למאמץ – בתמיכה, בתקצוב ובמדיניות."

מסיק המטעים העתיקים

האתגר הטכנולוגי מורכב במיוחד בגלל הרכב המטעים הישראליים. חלק ניכר מהכרמים הם מטעים עתיקים שלא תוכננו למיכון, מה שמחייב התאמה מיוחדת של הציוד. חברות הטכנולוגיה הישראליות פיתחו פתרונות ייחודיים: מכונות מסיק עם זרועות מסרק המותאמות למטע הוותיק, מנערות גזע עם יחידת איסוף אינטגרלית לחיסכון בכוח אדם, ובתי בד קטנים בהתאמה אישית לחקלאים קטנים ובינוניים.

"זו לא סתם תערוכת ציוד," מסביר אחד מהמציגים. "זו תצוגת תכלית של חדשנות חקלאית שמתחילה מהקרקע, לא מהמשרד. כל פתרון כאן נולד מהבנת הצרכים בשטח".

אם אין אני לי – מי לי

בענף הזית מקווים שעונת המסיק הקרובה תעבור טוב יותר מהשתיים הקודמות, בזכות היערכות מוקדמת ומעבר מהיר לטכנולוגיות חדשות. לא צפוי שינוי במספר הידיים העובדות גם השנה, והמגדלים מבינים שאחרי שנתיים קשות, הזמן לתלות בכוח עבודה זר הסתיים.

 ברור לכולם: אם לא יגיע שינוי מערכתי – מדובר בקרב הישרדות ארוך טווח.

"ענף הזית הוא לא רק מסורת – הוא תעשייה, תעסוקה, ביטחון מזון, ומקור לאומי של גאווה". מסכם אחד המגדלים. "עתידו לא יכול להישען רק על יוזמות פרטיות. המדינה חייבת להבין – זה הרגע להיכנס לתמונה".  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח סיכם היום את שנת 2025 במושבים ובמרחב הכפרי על האתגרים הביטחוניים, החקלאים והקהילתיים.יפרח הדגיש כי אנחנו פותחים את שנת 2026 עם הרפורמה בענף החלב אשר
< 1 דק' קריאה
המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע נמנית עם הזוכים בפרס היוקרתי של מגן שר הביטחון, שהוענק אמש (ב') בטקס ממלכתי בראשות שר הביטחון ישראל כ״ץ, והרמטכ״ל רב אלוף אייל זמיר, שהתקיים במחנה "דיין". הפרס ניתן
2 דק' קריאה
לקראת סוף שנות השישים שלו, ארנון אושרי, רפתן, במושב כפר ויתקין, מספר ומדבר על עצמו, על חייו, תפיסות עולמו ואף משתף באירוע בחייו ששינה את כל גישות עולמו והתנהלותו בעולם *תמונה ראשית: ארנון אושרי.
7 דק' קריאה
ראש מרכז מורשת בגין, הרצל מקוב: "בבחירת הזוכים השנה, הוועדה עשתה נכון כשבחרה בשלוש נשים שפרצו מחסומים רבים ופעלו באופן אמיץ ונחוש למען האמת שלהן, ובארגון חלוצי שבא לחבר את הנוער לעבודת האדמה"  *תמונה ראשית:
2 דק' קריאה
נר רביעי של חנוכה, חזרו השמחה, האור והתקווה לדרך השדות באשכול. אותה דרך ששימשה לפני שנתיים וחודשיים כדרך מילוט כאובה עבור תושבות ותושבי המועצה בשעתם הקשה ביותר. הפעם חזרו אליה אחרת: מאות משפחות נסעו לאורך
< 1 דק' קריאה
ברכות חמות לאגף קהילה ויישובים ולמרכז הקהילתי עמק חפר על המעבר למשכן החדש בבית גינס, בסמוך לבניין המועצה (מאחורי משרדי החברה הכלכלית).  בתום תהליך ממושך, עבודה מאומצת ושיתוף פעולה רחב – נמצא המרחב הנכון, כזה
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!