יבול שיא
הרפת והחלב
קיבוץ כפר מכבי

האם כפר המכבי מעכב במכוון את השלמת הליך השיוך?

2 דק' קריאה

שיתוף:

יורשים להורים חברי כפר המכבי שהלכו לעולמם, פנו לבית המשפט בטענה שהליך השיוך נמשך זמן רב מדי, ולכן על הקיבוץ למסור להם את הדירות בהן התגוררו ההורים, או לפצותם. התביעה נדחתה. פסיקה 'תקדימית' בעניין זה  

בית משפט השלום בחיפה דחה את תביעתם של 11 יורשי חברים מקיבוץ כפר המכבי, שעתרו לבית המשפט שיורה לקיבוץ למסור להם את זכות השימוש והחזקה בדירות בהן התגוררו הוריהם המורישים, עוד קודם השלמת הליך השיוך הקנייני עליו החליט הקיבוץ בשנת 2006. לטענתם, באמצעות עו"ד הראל טיקטין, הקיבוץ מעכב במכוון את הליך השיוך, ואין לקיבוץ עניין להשלים אותו ולהעביר להם זכות חזקה ושימוש בדירות,  באשר הוא נהנה מכספי דמי השכירות אותם הוא מקבל בעד השכרת הדירות. דירות המורישים, התרעמו היורשים, "הפכו לענף נדל"ן מניב בקיבוץ ומקור הכנסה לתקציב הקהילה, הכוללת לצד החברים הוותיקים גם חדשים שהתקבלו לקיבוץ לאחר החלטת השיוך". לחברים החדשים בקיבוץ, הלינו היורשים, "אין אינטרס לוותר על מקור הכנסה זה".

מנגד, טען הקיבוץ, באמצעות עו"ד איציק פינק (לאמעי, סידר, רהט, צידון, פינק, עורכי דין), שהקיבוץ פעל רבות לקידום ההליך הקנייני מול רשות מקרקעי ישראל, לצד חובתו לדאוג לצרכי חבריו לעת פרישה, גם כפועל יוצא מהחלטות הקיבוץ שקבעו כי תנאי להשלמת הליך השיוך הוא יצירת מקורות פנסיוניים לכלל החברים וצמצום הגרעון האקטוארי של הקיבוץ. במהלך השנים, תיאר הקיבוץ, הוא השקיע כ-33 מיליון שקלים בהליך השיוך, ובכלל זה: 16 מיליון שקלים בהסרת השעבודים שרבצו על המקרקעין, 15 מיליון שקלים בהקטנת הגרעון האקטוארי לפנסיות ועוד 2 מיליון שקלים בתשלום ליועצים השונים המלווים את הקיבוץ לצורך קידום השיוך.

הקיבוץ הסביר כי לפי החלטותיו, עד להשלמת הליך השיוך הקנייני, דירות החברים נותרו קניין הקיבוץ והוא יכול להשכירן ולעשות בהן שימוש בהתאם לשיקול דעתו. ללא מקורות הכנסה אלה, לא יוכל הקיבוץ לדאוג לחבריו הפנסיונרים, כפי שדאג להורי התובעים, וממילא לא יוכל לקדם את הליך שיוך הדירות.

השופטת סיגלית מצא, סקרה את הליך השיוך בכפר מכבי ומצאה שהחלטות השיוך שקיבל הקיבוץ, שוללות במפורש אפשרות לתת לחברים זכויות בעלות או חזקה ושימוש  בדירות, לפני סיום הליך השיוך (חתימת הסכם חכירה עם רמ"י). לפי החלטות אלה, דירתו של חבר שנפטר קודם שהושלם מהלך השיוך – "תעבור" לחזקת הקיבוץ לאחר פינוייה. הקיבוץ רשאי להעביר את הדירה או למסור את השימוש בה לאחר. היורשים יקבלו לעת השלמת המהלך זכויות בדירת מגורים מתוך מאגר הדירות הפנויות.

לפי תקנה 3 ל"תקנות הערבות ההדדית", הסבירה השופטת, תנאי להשלמת הליך השיוך הוא שהקיבוץ ידאג לצרכי חבריו שבגיל הפרישה ואף ייחד מקורות כספיים לצורך כך, אך לנוכח חובותיו הרבים קיבוץ טרם עמד בתנאי התקנה. היא קיבלה את הטענה שעוד לא בשלו התנאים להשלמת הליך השיוך וכן שהקיבוץ השקיע ומשקיע משאבים רבים בקידומו ההליך, הוסיפה השופטת. זהו הליך ארוך ומורכב שיש בו לשנות אורחות חיים בקיבוץ והוא כרוך בתנאים רבים שנקבעו בדין ובהחלטות רמ"י.

השופטת דחתה את הטענה שזכויותיהם הקנייניות של התובעים נפגעו בשל ניצול כוחם של חברי הקיבוץ החדשים. היא גם לא קיבלה את טענת התובעים כי דמי השכירות שמקבל הקיבוץ אינם משמשים "למימון והסדרת הפנסיות של חברי הקבוץ, אלא מופנים לטיסות וחופשות המממנות את שאר חברי הקיבוץ". זכותו של הקיבוץ, אמרה השופטת "לנהל אורחות חיי חבריו כרצונו, ולתקצב בגדר כך פעילויות לרווחת הכלל בהתאם לשיקוליו", ו"אין לייחס לקיבוץ בתקצוב פעילויותיו החברתיות מעשה לא הגון, כפי שנרמז על ידי התובעים".

סוף דבר, פסקה השופטת שלפי החלטות כפר מכבי – עד להשלמת הליך השיוך הקנייני,  הזכות הקניינית בדירות היא בידי הקיבוץ, ואין לתובעים זכות חזקה ושימוש בדירות מורישיהם. הקיבוץ רשאי "לעשות בדירות מנהג בעלים, ולהינות מפרות השכרתם", ואין עליו חובה להעביר ליורשים סכומים אלה.

עוד חייבה השופטת את התובעים לשאת  בהוצאות הקיבוץ בסך 15,000 שקלים וכן בשכר טרחת פרקליטי הקיבוץ בסך 35,000 שקלים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן