יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מועצת הדבש

ארס דבורים הורג תאי סרטן השד

2 דק' קריאה

שיתוף:

השימוש בעקיצת דבורת הדבש לריפוי אינה חדשה; תורת הריפוי בארס הדבורה, אפיתרפיה, באמצעות עקיצת דבורת הדבש, ידועה כבר שנים רבות. שיטה זו עדיין אינה פופולארית, יתכן כי גם בשל הכאב שבעקיצה, אשר באמצעותה מעבירה דבורת הדבש ארס המכיל מרכיבים אנטי דלקתיים חזקים, הפעילים בדיכוי דלקות בכל מערכות גוף האדם, דרך מערכת העצבים.

הגירוי מועבר להיפותלמוס – איבר מוחי המשמש כמרכז מערכת העצבים האוטונומית והמערכת האנדוקרינית (הבלוטות ההורמונליות והאיברים הפנימיים בגוף). על פי מטפלים באפיתרפיה, ארס דבורת הדבש עשוי לסייע ולרפא מספר בעיות ותחלואות, כגון: דלקות כרוניות, חיזוק המערכת החיסונית, מחלות אוטואימוניות כדוגמת זאבת וטרשת נפוצה, טיפול בבעיות עצביות: אלצהיימר, פרקינסון, ALS, טיפול בניוון שרירים, שיקום לאחר פציעות ועוד.

מזה זמן כבר ידוע לחוקרים בעולם, כי לארס דבורת הדבש יש גם תכונות שיכולות לעכב התפתחות גידולים. אולם, עד כה לא היה ברור כיצד פועל המנגנון ברמה המולקולרית, עתה מגלים החוקרים האוסטרליים ממכון המחקר על שם הארי פרקינס, כי לארס דבורת הדבש סגולות עוצמתיות עוד יותר של טיפול בתאי סרטן השד וחיסולם.

על פי המאמר שהתפרסם ב- Nature Precision Oncology התמקד המחקר החדש במספר סוגי סרטן השד, בהם סרטן אלים ואגרסיבי מסוג TNBC המהווה כ- 15% ממקרי סרטן השד, כאשר התאים שלו מייצרים כמות גדולה של מולקולתEGFR . ניסיונות מחקריים קודמים, לפיתוח טיפול ממוקד במולקולה הזו כשלו, מאחר ופגעו גם בתאים הבריאים.

ארס דבורים הורג תאי סרטן השד

דבורי הדבש משתמשות במליטין, מולקולה המהווה מחצית מהרכב הארס, אשר גם גורם לכאב בעת העקיצה ומיוצר על ידי הדבורים במטרה להילחם בעצמן בפתוגנים המאיימים עליהן. דבורי הדבש מייצרות את הפפטיד הזה, לא רק בארס אלא גם ברקמות נוספות, כתגובה לזיהומים.

החוקרים חשפו במעבדת המחקר, תאי סרטן שד, כמו גם תאים בריאים, לארס דבורי דבש שהובאו מאנגליה, אירלנד ואוסטרליה. כמו כן, חשפו את התאים גם לארס של דבורי בומבוס מאנגליה. החוקרים גילו כי לארס של דבורת הבומבוס (שאינו מכיל מליטין, אך יש בו חומרים אחרים בעלי פוטנציאל להרס תאים) קיימת השפעה זניחה על תאי סרטן השד, אך הארס של דבורי הדבש מכלל הארצות, השפיע על תאי הגידול של סרטן השד והשמיד אותם בתוך 60 דקות בלבד! כאשר החוקרים חסמו את פעולת המליטין בעזרת נוגדן, תאי הסרטן שנחשפו לארס הצליחו לשרוד, מה שמוכיח שמליטין הוא החומר האחראי לתוצאות החיוביות בחלקו הראשון של המחקר.

חלק משמעותי ביותר בניסוי הוא הגילוי המהפכני, כי המליטין אינו מזיק לתאים בריאים, אלא תוקף באופן ספציפי תאים שמייצרים כמות גדולה של EGFR ו- HER2, מולקולה נוספת המיוצרת בכמות גדולה על ידי סוגים מסוימים של סרטן שד. המליטין אף שיבש את יכולתם של תאי הסרטן לשכפל את עצמם.

צוות החוקרים כבר בדק השפעת שילוב של מולקולת מליטין עם תרופות כימותרפיות על עכברי מעבדה נגועים בתאי סרטן. השילוב של מליטין ותרופה בשם docetaxel נמצא יעיל בעצירת התפתחות גידולים בעכברי מעבדה. הטיפול הניסיוני הפחית את ייצור המולקולה המשמשת תאי סרטן לחמוק ממערכת החיסונים הטבעית בגוף.

ביטוי יתר של מולקולות EGFR ו- HER2 מאפיין גם סוגים נוספים של סרטן, כמו סרטן הריאות ועוד. תוצאות המחקר החדש הוכיחו כי המליטין עשוי להיות טיפול יעיל גם בסוגי סרטן נוספים.

כעת, מטרת צוות החוקרים הינה פיתוח סינתטי של מולקולת המליטין ובדיקה האם ההשפעה הסינתטית זהה לארס הטבעי של דבורי הדבש. בנוסף יעשה בהמשך ניסוי על בני אדם, לבדיקת השפעת החומר לא רק בתנאי מעבדה, למרות שהחוקרים האוסטרלים מציינים במאמר, כי יש עדיין לבצע ניסויים רבים נוספים שיקבעו את מידת הרעילות של הפפטידים והמינון לבני אדם; כך שעדיין יש זמן עד למצב בו ארס דבורי הדבש ישמש ישירות לטיפולים לחולי סרטן אך שארס דבורים הורג תאי סרטן השד כבר שם.

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מגזין יבול שיא 

צילום: מועצת הדבש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן