יבול שיא
הרפת והחלב
גג רפת

חידוש גג הרפת: אתגרים ופתרונות

2 דק' קריאה

שיתוף:

פגשנו את יוסי דובדבני, הרפתן הוותיק והמנוסה, ברפת המשפחתית במושב בית חלקיה. יוסי ושותפיו לרפת, אביו ושני דודיו, מקפידים לשלב אורח חיים דתי-חרדי, יחד עם ניהול רפת חלב ברמה מקצועית גבוהה.

כרפתן מנוסה, אשר מקפיד להתעדכן בחידושים ולנהל את המשק בצורה מיטבית, התקין יוסי לפני מספר שנים, מערכת סולארית על גג הרפת, בכדי למקסם את ההכנסות מהרפת ומהשמש שמעליה.

עקב קורוזיה בפח האיסכורית הקיים, נאלצו יוסי ושותפיו להחליף את גג הרפת ולפרק את המערכת הסולארית שעליו, לאחר שנים בודדות של שימוש.
הפעם בחנו את האפשרויות בשוק, תחת הצורך בהתאמה אופטימלית למערכת הסולארית.

גג רפת איסכורית לפני ההחלפה
גג רפת איסכורית לפני ההחלפה

יוסי מקדים ואומר כי תמונת המצב בארץ של מבני הרפתות אינה מעודדת וכי הרפתנים חווים מספר בעיות מהותיות:

1. גגות חלודים ומחוררים, בשלבים שונים של התפוררות, שנגרמת מקורוזיה שמקורה בחומציות הפרשת הפרות, לצד שינויי טמפרטורות הגורמים ל"הזעה" של הגגות הקיימים.
2. נזילות מהגגות בעת גשמי החורף, הגורמות לרטיבות חצר הפרות החולבות ולפגיעה בבריאות העטין ובאיכות החלב.
3. סיכון בהוספת משקל של לוחות סולאריים על גגות לא יציבים, מחשש לקריסתם.

חידוש גג הרפת

כמי שסיים את תהליך החלפת הגג והחזרת הלוחות הסולאריים וכבר נהנה מזרם הכנסות שוטף, ביקשנו ללמוד מניסיונו של יוסי לטובת ציבור הרפתנים.

יוסי מספר שפירוק והרכבה מחדש של המערכת הסולארית מהגג החלוד והתקנת גג חדש, ארכה מעל לשבועיים.
הוא מציין שני פרמטרים חשובים בהחלטה על הליך זה:
האחד, בחירה בחברה אמינה לפירוק ולהתקנה מחודשת של הלוחות הסולאריים.
השני, בחירה נכונה של החומר החדש לחיפוי הגג שעליו תותקן המערכת, בהתאם לשימוש המבנה החקלאי ולתנאי הסביבה.
בתקופה שבה התכונן יוסי לתהליך, הוא סקר את האופציות השונות העומדות לרשות הרפתנים לחידוש הגג.

האופציה המקובלת בענף – גג איסכורית – מהווה פתרון זול ומהיר, אולם מוגבל לאורך חיים קצר יחסית. מניסיון העבר של רפת דובדבני, החלפת האיסכורית כל 12-6 שנים, כרוכה בעלויות גבוהות, טרחה רבה והפסד הכנסה.

בעקבות המלצה שקיבל מהמהנדס אשר תכנן את מבנה הרפת, בחר יוסי להשתמש בלוחות פייברצמנט המיוצרים בכבישה ("לנדיניבורד" של חברת אלטכנו).

תהליך הייצור מקנה לחומר חוזק רב ומאפשר התקנת מערכות כבדות על גביו, גם במפתחים אשר נבנו במקור לגגות איסכורית עד 1.5 מטר.

יוסי דרש (וקיבל) מהחברה אחריות בכתב לשנים רבות. לדבריו, החיסרון היחיד ב"לנדיניבורד" הוא עלותו הגבוהה ביחס לפתרונות המקובלים, הזולים ממנו בכ-25%.

אולם, כמי שנאלץ לפרק את גג הרפת עקב קורוזיה, הוא בחר שלא להסתכן בהחלפה נוספת והורדה של מאות פנאלים סולאריים בעוד שנים מועטות,

לפני תום תקופת ההסכם עם חברת החשמל. "אני לא רוצה להחליף סוסים באמצע הדרך" אומר יוסי ומבאר – החוזה עם חברת החשמל נמשך 25 שנה ובמהלך פרק הזמן הזה, החלפה של הגג תביא להפסד הכנסה משמעותי.

לאחרונה קיבלה רפת דובדבני היתרים להגדלת המערכות הסולאריות ויוסי בחר להתקינן מראש על גגות לנדיניבורד, למניעת הצורך בהחלפה.

רפת דובדבני מתאפיינת בחומציות ובחשיפה גבוהה ומתמשכת ללחות גבוהה, על כן מצא יוסי את הפתרון הזה כחסכוני בטווח הארוך.

לסיכום: התקנת מערכת סולארית על גג הרפת יכולה לספק לרפתן הכנסה מניבה למשך כ-25 שנים, בהינתן התנאים המתאימים לכך.

לכל סוג של חיפוי גג יתרונות משלו, ועל הרפתן להתאים את הפתרון שבו בחר, לתנאים בסביבתו על מנת לוודא כי השקעתו במערכת הסולארית תישא פירות לאורך כל שנות פעילותה.

משפחת דובדבני נהנית מהשמש הטובה של ארץ ישראל, ומהאנרגיה הסולארית שהיא מביאה עמה, אותה הם השכילו לתרגם להכנסה יציבה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

"בדרך כלל אני כותבת על אחרים," אומרת עדינה בר-אל, כתבת העיתון, חברת מושב ניר-ישראל * "הפעם החלטתי לכתוב עלי, ויותר נכון – על כל בני הדור שלי, הדור שגדל עם המדינה החדשה, הדור שהוריו
8 דק' קריאה
בצל המלחמה, ובצל הביטולים במערכת החינוך לאור המצב הביטחוני והאיום האיראני, הצליחו בתנועה החדשה בשומר החדש לקיים את מפעלי פסח המסורתיים כשהשנה המסעות היו מרגשים במיוחד.החניכים והחניכות צעדו בעקבות הגיבורים והגיבורות, וערכו מפגן הזדהות
2 דק' קריאה
בעקבות ביקורו של המחנך הנודע יאנוש קורצ'אק באשדות יעקב הוא שלח לילדי בית הספר מיקרוסקופ, מפות וציוד לימודי יקר. הילדים החזירו בחוברת בה דמיינו כיצד יסתיים ספרו "המלך מתיא הראשון" בכתבה משולבים קטעים מכתבה
3 דק' קריאה
למה חשוב שהטילים האיראנים יהיו מדויקים ואיך זה קשור לסדרת המשטרה C.S.I לאס וגאס? הרפתקאות הדי בן עמר בלילה אביבי אחד שלא ישכח   בעשר בלילה ירדה חניה זוגתי-לחיים-ארוכים מחדרה וניצבה בפתח החדר שלי.  "עשרות
4 דק' קריאה
אנשי תנועות הנוער הציוניות, אשר רבים מהם הפכו לחברי קיבוצים, פעלו ב-1944 בבודפשט להצלת יהודים תוך סיכון חייהם. בני הדור השני, "שגרירי המחתרת", פועלים כדי שמפעלם של ההורים לא יישכח *תמונה ראשית: משה אלפן,
6 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן