יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2023 07 26 145229

אחיזת עיניים? – או לא!

2 דק' קריאה

שיתוף:

בג"צ קבע כי "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית" ● "התכנית מהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל"

בית המשפט העליון, בשבתו כבית דין גבוה לצדק, דחה החודש עתירה שהוגשה על ידי עמותת "קו לעובד". העמותה טענה כי אלפי המשתלמים המגיעים לישראל מדי שנה לעבור כאן השתלמות מתקדמת בחקלאות, באים לכאן ככסות להפעלתם כעובדים זרים באתרי חקלאות ברחבי המדינה.

בטיעוניה בפני בג"צ טענה העמותה כי כל תכנית ההשתלמות היא "אחיזת עיניים, אין ממש בתכנית הלימודים והם באו לעבוד". עמותת קו לעובד פועלת שנים להגן על זכויות עובדים בתחומי פעילות שונים במדינה. בדיון בבג"צ נאמר בין השאר כי בעשור האחרון מגיעים לישראל מדי שנה 4000 משתלמים ממדינות מתפתחות ביבשות אסיה ואפריקה והם מופנים לחמישה מרכזי השתלמות שזכו בשעתו במכרז של משרד החוץ. על פי התכנית המקורית המשתלמים הזרים לומדים יום אחד בשבוע וארבעה ימים נוספים עובדים בשטחי גידול כסטאז'.

העתירה של "קו לעובד" הוגשה במהלך שנת 2021 וההחלטה נתקבלה ב-3 ביולי 2023. ההחלטה נתקבלה פה אחד על ידי שלושת שופטי ההרכב שישבו בדיון, בראשות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים יצחק עמית ועופר גרוסקופף.

העתירה הוגשה נגד שורה של משרדי ממשלה הנוגעים להפעלת המשתלמים הזרים: משרדי החוץ, הפנים, העבודה, החקלאות והמשפטים, נגד המרכז הבין לאומי למשתלמים ונגד מרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב, המכללה האקדמית כנרת והחברה הכלכלית לפיתוח עזתה.

התבטאות מעניינת במיוחד הנוגעת למעמדה של חקלאות ישראל, הייתה של נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות שכתבה: "איני סבורה כי עלה בידי העותרת לעמוד בנטל המוטל עליה לבסס את הטענה לפיה תכנית המשתלמים מהווה למעשה אחיזת עיניים ושאין לראות בה תכנית לימודית. היידע שנצבר בישראל בתחום החקלאות הוא מקור לגאווה עבורנו ברמה העולמית; ואחת המטרות שהתכנית, נושא העתירה, הציבה לעצמה היא כי משתתפיה "יהפכו עם שובם למדינות מוצאם לשגרירים של ישראל".

השופט עופר גרוסקופף הוסיף באותו נושא: "תכנית הכשרה חקלאית למשתלמים ממדינות מתפתחות, המקנה להם יידע ויכולות מודרניים המבוססים על הישגיה של החקלאות הישראלית, היא לא רק אפשרית כעניין משפטי, אלא גם ראויה ומבורכת מכל בחינה אפשרית: אנושית, ערכית ומדינית". את מפעילי התכנית במרכזי המשתלמים רמת נגב ושדות נגב ייצג בבג"צ עו"ד יגאל דנינו שהתבטא כך אחרי ההחלטה: "בג"צ סילק את הטענות המופרכות של "קו לעובד" נגד תכנית המשתלמים הזרים בחקלאות, המהווה מופת וגאווה לענף החקלאות בישראל. מלכתחילה לא היה מקום לדרוש לבטל את התכנית הטובה והמיטיבה הזאת, וטוב עשה בג"צ כשדחה את העתירה והכיר בכך שהיא משקפת את התגשמות הערך של "תיקון עולם".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן