יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2026 01 05 142006

בית לדורות: סיפורה של משפחה במושב

2 דק' קריאה

שיתוף:

"נשארתי לבד עם הנחלה" – המשפט הזה מהדהד בקרב רבים מחברי המושבים שלנו. זהו גם המשפט הראשון ששמעתי מפיה של נחמה, אלמנה ואם לשלושה, שמצאה את עצמה מתמודדת עם השאלה הגדולה: כיצד להבטיח את עתיד המשק המשפחתי ולשמור על שלום הבית?

נחמה, אשה חייכנית ומלאת שמחת חיים, מורה ותיקה בבית הספר האזורי, בנתה יחד עם בעלה המנוח משק לתפארת. לאורך השנים הם קיבלו כל החלטה במשותף ובהסכמה – הוא עבד בחקלאות והיא בחינוך. כשבעל הלך לעולמו בטרם עת, מצאה עצמה נחמה מנהלת לבדה את משק הבית ומגדלת שלושה ילדים, שהיום כבר בוגרים ועצמאיים: גיל, הבן הבכור, כבר שיפץ את בית הסבים בנחלה ומתגורר בו עם משפחתו. שירי, הבת הצעירה, מביעה רצון עז לחזור הביתה, וניצן, הבת האמצעית, בחרה לחיות את חייה בעיר, אך תשמח לקבל סיוע כספי כדי לשדרג את דירתה ולשפר את איכות חייה.

"הדאגה הגדולה שלי היא איך לחלק את הנחלה בצורה הוגנת", סיפרה לי נחמה בכנות. "אני רוצה להבטיח שכל הילדים יקבלו את חלקם, אבל גם לשמור על אחדות המשפחה".

בזכות רצון טוב מצד כל הילדים, נכנסו לתהליך משפחתי, שבמהלכו קיימתי מספר פגישות אישיות עם כל אחד מהילדים ובני הזוג שלהם. הקשבתי לרצונות ולצרכים שלהם, והם מצידם שיתפו פעולה והתנהלו בשקיפות ובפתיחות. בעזרת שיתוף פעולה עם שמאית מקרקעין מקצועית שמכירה היטב את עולם הנחלות, מצאנו את שביל הזהב וגיבשנו מתווה עליו הסכימו שלושת הילדים: שירי ובעלה יקבלו את הזכויות בנחלה לאחר פטירתה של נחמה, גיל יקבל את הזכויות במגרש עליו בנוי ביתו, אשר יפוצל מהנחלה, וניצן תזכה בקופת גמל שיש בה חיסכון כספי משמעותי.

מה שמרגש במיוחד בסיפור הזה הוא האהבה והכבוד ההדדי בין בני המשפחה. בטקס החתימות על ההסכם המשפחתי, הביאו הילדים עוגה חמה ושיכר ביתי – סמל קטן למסורת החקלאית והמשפחתית שממשיכה הלאה.

"זו בדיוק המורשת שאני ובעלי רצינו להנחיל לילדינו", אמרה נחמה בחיוך גדול. "לא רק את האדמה, אלא גם את הערכים של משפחתיות, הגינות ואהבת הארץ".

חשוב לציין כי מאחורי ההצלחה של הסיפור עומדת החלטתה המושכלת של נחמה לפנות לייעוץ משפטי מקצועי. העברת זכויות בנחלה חקלאית היא סוגייה מורכבת המחייבת הבנה מעמיקה של דיני המקרקעין, החלטות רשות מקרקעי ישראל והיבטי המיסוי הייחודיים למגזר החקלאי, וכל זאת על מנת להתאים את הפתרון המשפטי לצרכי המשפחה תוך התחשבות במגבלות החוקיות ובאפשרויות הקיימות.

"בלי הליווי המקצועי, היינו עלולים ליפול למהמורות רבות בדרך", מודה נחמה. "התהליך דורש התמצאות בסבך של תקנות והחלטות, ורק מי שעוסק בתחום באופן שוטף יכול להוביל למתווה שיעמוד במבחן הזמן והרשויות".

סיפורה של נחמה מלמד אותנו שיש דרך להעביר נחלה מדור לדור תוך שמירה על שלום המשפחה. כשיש רצון טוב, תכנון נכון וליווי משפטי מקצועי, אפשר להבטיח המשכיות במשק המשפחתי ובו בזמן לדאוג לכל בני המשפחה, היום ובעתיד.

לתיאום פגישה:

אדר אלוני חנן, עו״ד מגשרת ונוטריון.

https://www.adaraloni-law.com

[email protected] 054-2494867 09-8988940

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*תמונה ראשית: צילום: השומר החדש במסגרת מפעל ההנצחה על שמו של סא"ל יוסי יפה ז"ל, יעבדו החל ממחר יום ג׳ 29.9. מאות מחניכי נוער השומר בשיקום מרחבים ציבוריים בעיר קריית שמונה, יסייעו לתושבי העיר
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: צילום: השומר החדש חגיגה משפחתית של חול המועד סוכות בלב יער הכרמל:תמונות משמחות נרשמו היום ביער קרן כרמל של קק״ל כאשר מאות ישראלים , ברובם משפחות עם ילדים, השתתפו בפסטיבל עץ הזית
2 דק' קריאה
לראשונה שתלו הבוקר התלמידים חסה לליק בבריכות ההידרופוניות בחממת האגרוטק של אדם ואדמה מבית השומר החדש בערבה *תמונה ראשית: צילום: השומר החדש זהו פרויקט ראשון מסוגו, שמחבר בין חינוך, חקלאות מתקדמת, טכנולוגיה וביטחון מזון,
2 דק' קריאה
תוודאו שאין לכם טרול בטרולי!כדי להגן על הצומח בישראל משרד החקלאות מבהיר: אסור להכניס לישראל סטים של ארבעת המינים ממדינות זרות הסיבה: חשש לחדירת מזיקים שייפגעו בצומח ובחקלאות המקומית • למניעת עוגמת נפש לנוסעים,
2 דק' קריאה
כמו בכל שנה בימים האלה שבין ראש השנה לערב חג סוכות חניכי רשת אדם ואדמה מבית השומר החדש נערכים לערב סוכות והקמת סוכות גם בעבודתם החקלאית. מגדיד תמרים דרך מיון ערבות ועד חיתוך סכסך
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!