יבול שיא
הרפת והחלב
מאיר יפרח צלם בועז רבינוביץ 1

האם גם הבצל הישראלי ינוצח על ידי יבוא לא מוצדק?

2 דק' קריאה

שיתוף:

הבצל הישראלי עלול ללכת בדרכיו של השום ולהיעלם ממפת הגידולים המקומית, ולך תחפש אחר כך בצל ושום כשהגבולות חלילה נסגרים

*תמונה ראשית: מאיר יפרח. צילום: בועז רבינוביץ'

לא פעם כתבתי במדור זה על השום כמשל, והנה לצערי האזהרות התממשו והענף חוסל. עכשיו ענף הבצל על הפרק, וככה יכול לקרות לכל ענף מגידולי הירקות.

למגדלי הבצל יש בעיות קשות כיום. מצד אחד עודפי בצל גדולים, עקב יבולים מעל הצריכה השנתית, ובמקביל נמשך יבוא פרוע של בצל בהיקף של 55,500 טונות.

הצריכה השנתית של בצל מגיעה לכ-80,000 טונות, והמגדלים הישראליים מספקים את מלוא צורכי הבצל של הציבור בישראל. בעידן החתירה לביטחון המזון זוהי יכולה להיות ידיעה משמחת. אולם, כאשר מגיעה לשוק מלוא הצריכה של בצל יחד עם יבוא בלתי מוצדק, השוק מוצף בסך הכול ב-135,000 טונות בצל במחירים נמוכים מאוד, כאשר המגדל הישראלי אינו מצליח לכסות את הוצאותיו. כאמור, כל זה נגרם בעקבות שיעור מכס נמוך על יבוא בצל והיתר לייבאו ללא הגבלה, ללא סיבה של מחסור משמעותי או מחירים גבוהים באופן יוצא דופן.

כשיש חוסר בבצל – נזעקים כולם. כשיש עודף בבצל – נעלמים כולם.

טוב, ראינו את ענף השום הישראלי מועבר לידי יבוא מהסינים, בלא שאכפת לכם שהמחיר שלו יקר יותר מהשום הישראלי, אז למה כולם נזעקים על יוקר המחיה? למה חוזרים שוב ושוב על הצורך בביטחון המזון? זה רק מלים. הבצל הישראלי עלול ללכת בדרכיו של השום ולהיעלם ממפת הגידולים המקומית, ולך תחפש אחר כך בצל ושום כשהגבולות חלילה נסגרים.

כך מחסלים ענף ומחסלים חקלאים.

אם נסתכל על מדורי "על הפרק" במשך שנים רבות, נראה שלמעשה אין שינויים משמעותיים בחשיבה וביחס כלפי החקלאים. אכן פה ושם יש צעדים שמצליחים לעבור, ואנו מודים על כך, אבל בגדול, כולם בוכים על יוקר המחיה, חפצים בביטחון המזון, אבל נמנעים מלסייע לחקלאות המקומית ואף דורסים אותה עם יבוא חסר אחריות ללא כל הצדקה. אין קרן לפינוי עודפים, אין סיוע להשקעות ולכניסת מגדלים חדשים, אין ניסיון של שבירת כוחן של הרשתות. לא יודעים לתכנן ביטחון מזון לשנה אבל מדברים על 25 שנה.

חייבים להפסיק להיטיב עם היבואנים בעלי ההון על חשבון הצרכנים והחקלאים כאחד. צריך להעלות את המכס לרמתו כעבר. חייבים להתערב, אחרת המגדלים יצביעו ברגליים. אמשיך להתריע ולא אפסיק לקוות שמישהו ישמע ויפנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

“כלי דורסני שפוגע אנושות בחקלאות ומהווה איום ממשי על עתיד החקלאות בישראל”  מזכ”ל תנועת המושבים ויו”ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח, שלח ביום שני השבוע (7.7.25), מכתב ליו”ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ח”כ
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: עמית יפרח. צילום: מיכל הרדוף ״אנו מברכים את הועדה על דחיית ההצבעה ודרישת יו״ר הועדה לנתונים מרשות מקרקעי ישראל על היקף הפגיעה בשטחים החקלאיים ועל אחוז המימוש של תכניות הבנייה. חוק הוותמ”ל
< 1 דק' קריאה
עומרי כהן (27), מגדל ירקות מצרופה, הינו דור רביעי לחקלאים גאים במושב * לאחר השירות הצבאי חזר והסתער על החקלאות, מתמודד עם אביו בעבודה השוטפת, בחוסר בעובדים ועם קבלת מתנדבים מתחלפים מקבוצות שונות והכשרתם
9 דק' קריאה
אומר יריב בן עמי, מיסד הארגון האזרחי "עד כאן" שנאבק בתופעת הפרוטקשן שפשטה בכל הארץ * "כשאיש עסקים או חקלאי מגיע למצב בו אנחנו צריכים לדאוג לרכוש שלנו ולדאוג לביטחון האישי שלנו, אנחנו לא
9 דק' קריאה
בצעירותו עבד עוזי בלינסקי כמהנדס למיכון חקלאי וכמהנדס בתעשיות הכימיות, עד שעבר לחקלאות * בלינסקי ורעייתו סוניה היו בין הראשונים שהחלו לשווק את תוצרתם היישר ללקוח * בהמשך הצטרף בנו גדעון לעסק, ביחד עם
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן