יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 03 10 205419

שמן זית הוא לא כיסא פלסטיק 

3 דק' קריאה

שיתוף:

טראמפ יעלה מיסים על סחורה מיובאת לארה"ב, אבל הצעד הזה לבד לא יספיק בשביל להגן על החקלאות האמריקאית. המלחמה של השנה וחצי האחרונות והאקלים הפוליטי האנטישמי בעולם הם נורת אזהרה לישראל – אסור להיתפס לתיאוריות כלכליות קפריזיות.  התשובה: הקמת משרד לתכנון ממשלתי  

תמונה ראשית: יעקב בכר. ישראל החמיצה הזדמנות להבטיח את ביטחון המזון של אזרחיה. צילום: איריס בכר 

נשיא ארה"ב התייחס אתמול ב"נאום לאומה", בפני הקונגרס האמריקאי, למכסי המגן שהטיל בארה"ב. "מכסים הם לא רק הגנה על מקומות עבודה", אמר טראמפ, "אלא הגנה על נשמתה של ארצנו". בכך מתכוון טראמפ להגנה על כלכלת הייצור האמריקאית. 

יום לפני הנאום, כתב נשיא ארה"ב ברשתות: "תתכוננו לייצר הרבה יותר", כשהוא פונה לחקלאי ארה"ב, "החל מה-2 באפריל יוטל מיסוי על סחורה חקלאית המיובאת לארה"ב, תהנו". 

ארה"ב הטילה מכסים של 25 אחוזים על ייבוא סחורות ממקסיקו וקנדה, הכפילה מכסים על ייבוא סחורות סיניות ל-20 אחוזים ומתכננת להטיל מיסוי על ייבוא חקלאי. 

במהלכים אלו טראמפ משדר שהוא נעמד לצד התעשייה והחקלאות האמריקאים, ולנו בישראל נותר רק להסתכל על המעצמה הגדולה בעולם בעיניים כלות, אלא שהמהלכים הללו לא מספיקים.  

תכנון ארוך טווח 

גידולים חקלאיים, בשונה מענפי תעשייה, נשענים על תכנון ארוך טווח. אם רוצים לייצר שמן זית, צריך לייצר לטובת הגידולים מערכת חקלאית תומכת מתאימה, בהשקעות משמעותיות, והתוצאות יגיעו רק לאחר כמה שנים, ויחזירו את ההשקעה. שמן זית הוא לא כיסא פלסטיק, אי אפשר להחליט לייצר יותר או פחות ממנו בלחיצת כפתור, על פי המכס המשתנה. 

אם המהלך של נשיא ארה"ב להעלאת מכסים מגובה בתכנון ארוך טווח של השקעות בחקלאות האמריקאית, ותכנון התחרות והאספקה במשק האמריקאי, זה מהלך מצוין. אבל אם זו קפריזה שלא מגובה בתכנון – היום יעלו מכסים ומחר ירדו, לחקלאות האמריקאית לא ייצא מכך דבר.   

ההתאהבות של הצד הימני הסהרורי, דוגמת קהלת, בהורדת מכסים וחשיפת החקלאות והתעשייה לתנודות השוק העולמי לא הוכיחה את עצמה. כך למשל חוסל ענף הדגים בישראל. המהלך תמיד חוזר על עצמו – ירידה חדה של מחירים ממוצרים מיובאים, ולאחר התמוטטות הענף הלאומי, העלאת המחירים בחזרה. 

כך קרה גם עם שמן הזית, שיובא על ידי רמי לוי מספרד לפני כמה שנים, נמכר ב-12.9 שקלים לבקבוק ושבר את השוק. אלא שלאחר שנות בצורת בספרד, עלה המחיר לבקבוק בחזרה ל-45 שקלים. אם החשיפה לשמן זית מיובא הייתה נמשכת עד כדי הרס הענף הישראלי, היינו נשארים היום בלי יכולת לייצר שמן זית ועם מחיר של 100 שקלים לבקבוק. זה טוב למדינה?  

מצור שעלול לסכן את ישראל 

המלחמה של השנה וחצי האחרונות והאקלים הפוליטי האנטישמי בעולם הם נורת אזהרה לישראל – אסור להיתפס לתיאוריות קפריזיות, לא מימין ולא משמאל. הורדה והעלאה של מכסים, שלא מגיעה עם תכנון ארוך טווח, מסוכנת ובלתי מועילה.  

דוגמה נוספת היא החיטה. כיום, חקלאי ישראל אחראים לייצור של 8 אחוזים מהחיטה במדינה. 92 אחוזים מהחיטה מיובאת. חיטה היא לא רק לחם. גרעיני החיטה הם תנאי יסוד לכל מוצרי הבסיס: ביצים, חלב, בשר ועוף. דמיינו שמחר סוגרות מדינות העולם את ייצוא החיטה לישראל בשביל להפעיל עלינו לחץ פוליטי, מצור שכזה עלול לסכן מאוד את המדינה.  

בדיוק בשל כך, הציע לפני כמה שנים ארגון עובדי הפלחה לעלות את ייצור החיטה בארץ מ-8 אחוזים ל-30 אחוזים. המהלך תוכנן לצאת לפועל בנגב, ודרש בנייה של מערכת השקייה מתאימה – תשתית איגום והולכה בהשקעה של כמיליארד שקלים.  

השקעה שכזו יכולה להיעשות רק על ידי המדינה ולא על ידי חקלאי בודד, גם לא על ידי ארגון חקלאי ישראלי, גדול ככל שיהיה. מדינת ישראל החליטה לא ללכת בדרך הזו, והחמיצה הזדמנות להבטיח את ביטחון המזון של אזרחי ישראל.  

משרד ממשלתי לתכנון לאומי 
הלוואי שניתן היה לדרוש מממשלת ישראל פשוט להעתיק את צעדיו של טראמפ בארה"ב, ולהטיל מכסים שיגנו על החקלאות הישראלית. אבל המצב מורכב מעט יותר. הדרישה של אזרחי ישראל ממשלתם, צריכה להיות: הקמת משרד ממשלתי לתכנון לאומי. 

משרד ממשלתי לתכנון לאומי (או אגף תחת משרד החקלאות וביטחון המזון) צריך לייצר תכנון לטווח ארוך של החקלאות הישראלית שכוללת התייחסות לרכיבי המים, הקרקע והעבודה. היעד צריך להיות הבטחת מוצרים במחיר סביר לצרכן הישראלי והבטחת ביטחון המזון של אזרחי ישראל. 

אם מעניין את הפוליטיקאים לתכנן לשנים קדימה את המשק הישראלי כך שיהיה מתקדם ועוצמתי, עליהם לייצר תכנית עבודה רצינית. ספק אם זה מעניין מישהו מהם. 

הכותב הוא יו״ר התאגידים הכלכליים של התנועה הקיבוצית (חקלאות ואנרגיה) 

דווקא עכשיו, בואו לצפון 

התנועה הקיבוצית פועלת לחיזוק ופיתוח הצפון יחד עם משרדי הממשלה וגופי החברה האזרחית. במה אתם יכולים לסייע? הגיעו לצפון. לטיול, לארוחה, ללילה במלון, ותמכו בעסקים הקטנים, בקהילות וביישובים  

צילום מסך 2025 03 10 210553

קיבוצי הצפון חוזרים הביתה, ואנחנו איתם. התנועה הקיבוצית פועלת לגיוס עשרות מתנדבים לשיפוץ תשתיות, עבודה חקלאית, פעילות קהילתית וחינוכית. אנו פועלים גם למימוש תכנית "היום שאחרי" לביסוס וחיזוק קיבוצי הצפון והנגב המערבי יחד עם משרדי הממשלה וגופי ממשל והחברה האזרחית. במה אתכם יכולים לסייע? הגיעו לצפון. לטיול, לקפה, לארוחה, ללילה בצימר או במלון. הפרחת התיירות בצפון תסייע מאוד לשיקום העסקים הקטנים, היישובים והקהילות. דווקא עכשיו, בואו לצפון.    

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, עולם החקלאות לא נשאר מאחור. אחד מהחידושים המרתקים שמופיעים לאחרונה הוא השימוש במציאות רבודה (AR) לשיפור ניהול שטחים חקלאיים. פרויקט משותף בין חברת Ceres Imaging ואוניברסיטת קליפורניה, דייוויס,
< 1 דק' קריאה
יו"ר שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים: "בשנת 2024 צרכו הישראלים כ-43 אלף טון מנגו, עלייה של כ-18% ביחס לשנת 2023" בכנס 'ענף המנגו' השנתי של מועצת הצמחים, מו"פ צפון-מיגל ושה"מ במשרד החקלאות בשנת 2024
4 דק' קריאה
במפגש חקלאי מקיף שנערך במרץ בחיספין, הציגו "מי גולן" והיחידה לחקלאות וחדשנות פתרונות מעשיים לקראת עונת ההשקיה המאתגרת שבפתח. הכנס, שמשך אליו מעל מאה חקלאים מרחבי הגולן, התמקד בהיערכות מיטבית למציאות המורכבת של מחסור
2 דק' קריאה
(פוסט שפורסם בפייסבוק) ב-11.4, עמרי מירן, אשר נחטף מביתו בנחל עוז לעיניי לישי, אשתו ושתי בנותיו רוני ועלמא – יציין יום הולדת שני בשבי. לאחרונה, משתלת חישתיל, יחד עם עוד עשרות מתנדבים, קיבוץ נחל
< 1 דק' קריאה
שיחה עם ברוך זמר, חקלאי ותיק מקדמת צבי, על גידולים חדשניים ואתגרי החקלאות בגולן קדמת צבי היא מושבה חקלאית שנוסדה בשנת 1981, ועברה לישוב קבע ב – 1985. עד אז ישבו המתיישבים במוצב הסורי
2 דק' קריאה
אילאיל הרץ מניר אליהו, מעצבת גרפית במקצועה, הפכה לחקלאית כאשר הקימה חממה הידרופונית כמיזם משפחתי, בו היא מגדלת בעזרת בני משפחתה חסה, עשבי טיבול ועלי מאכל אילאיל הרץ, בת 43, אמא לשלושה ילדים, בוגרת

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן