יבול שיא
הרפת והחלב
נורית בן הגיא

נשים בחקלאות: נורית בן הגיא

2 דק' קריאה

שיתוף:

נשים בחקלאות: נורית בן הגיא – מזה 40 שנה מנהלת מעבדת שירות שדה של צמח ניסיונות, מקבוצת צמח מפעלים

אני נורית בן הגיא, גרה במעלה גמלא בגולן ויש לי שורשים מאוד עמוקים גם בעמק הירדן דרך המשפחה שלי. יוסף בן הגיא מדגניה ב' ממקימי החקלאות בעמק בתקופת העלייה השנייה – הוא סב ילדיי. אז למרות שנולדתי בארגנטינה, בבואנוס איירס, אני מחוברת מאוד חזק גם לעמק הירדן.

לארץ הגעתי בשנת 72 בגלל סיבה אחת והיא ציונות! למדתי בבית ספר יהודי ועברתי שטיפת מוח רצינית במובן הטוב של המילה. היה לי ברור שכשאסיים את התיכון אני אעשה עלייה לישראל ואשתלב עם החיים פה, וכך היה.

למדתי בפקולטה לחקלאות ברחובות לתואר ראשון ושני בקרקע ומים וזה תחום ההתמחות שלי מאז.

תחום שירות השדה עוסק בדישון, השקיה וייעוץ קרקעות. בטרם נטיעה או זריעה של גידול מסוים אנחנו מייעצים האם הקרקע מתאימה או לא על מנת שההשקעה תהיה כדאית. המודעות לעניין זה עולה עם השנים ואנו נותנים שירות להרבה מאוד חקלאים.

אנחנו, אנשי שירות השדה, מגיעים לחלקות עם מחפרון ובודקים את חתך הקרקע, לוקחים דגימות של אדמה למעבדה שלנו ועורכים בדיקות מליחות, חרסית, חולית, מצב המזון בקרקע ועוד. כאשר חקלאי עושה את הבדיקות האלו לפני שהוא משקיע הוא יכול לאמוד את הסיכויים שלו בהצלחת הגידול. לפעמים ישנם מצבים שאנחנו אומרים לחקלאי, הקרקע הזאת לא מתאימה לאבוקדו כי היא מלוחה מדי אבל אתה יכול לגדל בה תמרים למשל, ויש עוד הרבה דוגמאות.

לפני כ-20 שנה היו בארץ 23 מעבדות שירות שדה כמונו. הייתה זאת תקופה בה המדינה הייתה תומכת בחקלאות ומעניקה סבסוד חלקי למעבדות. בצפון היו מעבדות גם בקריית שמונה, כדורי, בית שאן וצפת, אך כמו הרבה דברים טובים אחרים, המדינה חיסלה לגמרי את התחום ורוב המעבדות נסגרו, כך שהתחלנו במעבדה קטנטונת והיום אנחנו נותנים שירות לאזור גאוגרפי רחב הרבה יותר מעמק הירדן והגולן, הכולל גם את הגליל העליון, בית שאן, אזור הדרום ולפעמים אפילו מקבלים דגימות קרקע מאפריקה וממזרח אירופה. ישנם תחומים שרק המעבדה שלנו מתמחה בהם כמו למשל תחום המצעים המנותקים. כיום, למעבדת שירות השדה של צמח ניסיונות ישנו מוניטין ארצי ואף בינלאומי ואנו בהחלט יכולים להתגאות בה.

בנוסף, אנו מנהלים ארכיון קרקעות בו מתויקות עשרות אלפי דגימות אדמה. ארכיון הקרקעות הוא רעיון ייחודי של חלוצי עמק הירדן שהתחיל עוד בתחילת המאה ה-20 עם הגעתם לעמק של יוסף בן הגיא, דניאל זיו ושמואל סטולר, שהיו ממקימיו.

מי שיזם את קבלתי למעבדת שירות השדה לפני מעלה מ-40 שנה היה אמק'ה כנרתי, איש אגדי שהיה מדריך שירות שדה והיה צריך מישהו שינהל את המעבדה, ומאז אני כאן ואני מאושרת שהיתה לי ההזדמנות להגיע למקום הזה ולגדול יחד איתו. המקום הזה הוא הבית השני שלי; יש פה צוות מאוד ותיק, עם אנשים המזוהים עם העבודה, ממש סוג של משפחה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום שני בשבוע הבא ה-9.9.2024 יתקיים הכנס השנתי של חברת "החקלאית". במעמד הכנס יהיה נוכח מר אורן לביא – מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון. אתם מוזמנים להגיע ולפגוש את הלקוחות, עובדי הענף, הרופאים המובילים
< 1 דק' קריאה
אתמול (יום ד') נערך כנס רפתנים של חברת "הרמן פרוג'קט" בקיבוץ סעד עם מעל ל-80 משתתפים. הקיבוץ אירח את הכנס, ולנו היה חשוב לערוך את האירוע, דווקא בעוטף, דווקא עכשיו. הכנס היה מוצלח מאוד
< 1 דק' קריאה
שלוש בוגרות בית הספר לעיצוב בחיפה הקדישו את פרויקט הגמר שלהן לקיבוץ. מיחסי אהבה שנאה לחינוך המשותף, דרך מבט מורכב של הטוב עם הרע ועד תכנון מחוץ לקופסא לקיבוצים שנפגעו בשבת השחורה  *תמונה ראשית:
3 דק' קריאה
הקו המפריד בין תהליכי העברה בין־דורית  האינטראקציה המיוחדת שאני מקיימת עם משפחות במושבים בענייני העברה בין־דורית, זיקקה אצלי כמה עקרונות שאני משוכנעת בכוח שלהם להשפיע על התהליכים המאתגרים. העקרונות האלה כל כך משמעותיים, שכשהם
4 דק' קריאה
דני גבאי, חבר מושב מרחביה, דור שלישי למייסדים, מספר על ההתיישבות בעמק יזרעאל, על תולדות המושב ועל משפחתו * הוא מציין בדבריו, שבמושב מרחביה היה רצף של התיישבות מאז 1911 ועד היום * רעייתו
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן