יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 2187912435

"חקלאות זה ציונות": קיצוץ המים לחקלאות נמנע ברגע האחרון

2 דק' קריאה

שיתוף:

רגע לפני שהתקבלה החלטה דרמטית שיכלה למוטט את החקלאות הישראלית, נמנע קיצוץ דרסטי בהקצאת המים השפירים לחקלאים. מועצת רשות המים תכננה לקצץ את כמות המים המוקצית לחקלאות מ-360 מיליון מ"ק ל-250 מיליון מ"ק בלבד – צעד שהיה פוגע קשות בענף, במיוחד באזורי הצפון.

ההשפעה הקשה של הקיצוץ

ההחלטה יצרה דאגה עמוקה בקרב חקלאי הצפון, אזור שבו אין אספקת מים מושבים מספקת לחקלאות. הקיצוץ המתוכנן היה פוגע בעיקר במטעים, שרבים מהם כבר סבלו קשות משנת הבצורת והחלו להיעקר. בנוסף, נזק קשה היה נגרם גם לדבורים, הממלאות תפקיד חיוני בהאבקת עצי הפרי.

התערבות השר וההחלטה שירדה מהפרק

ברגע האחרון, שר האנרגיה אלי כהן התערב בנושא והורה להוריד את ההחלטה מסדר היום. השר נימק את צעדו במילים נחרצות: "חקלאות זה ציונות, ובמיוחד בימים אלה, לא אאפשר פגיעה בחקלאות הישראלית". הוא הדגיש שהחלטת רשות המים התקבלה ללא התייעצות ואינה מקובלת, והבטיח כי הנושא ייבחן לעומק על ידי כלל הגורמים הרלוונטיים על מנת למצוא פתרונות שיגנו גם על משק המים וגם על עתיד החקלאות בישראל.

החקלאים מברכים

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ"ל תנועת המושבים, עמית יפרח, ומזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, בירכו על החלטת השר לדחות את הקיצוץ. המהלך מנע משבר חמור והותיר תקווה למציאת פתרון מאוזן ויעיל שיגן על הפרנסה של החקלאים ועל המטעים והשדות בישראל. 

מים לישראל דורשת להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא משק המים

בעיית המים בישראל איננה בידי שמיים אלא תוצאה של תכנון וניהול לקוי. גל החום הכבד בימים האחרונים מזכיר לכולנו אמת פשוטה זו.

במהלך דיונים בוועדה לביקורת המדינה ובוועדת הכלכלה, שזכו להד תקשורתי רחב, הצגנו את הנתון החמור: מדי שנה מוזרמים לים מיליוני מ"ק של מי קולחים, בשעה שהחקלאות נאבקת על כל טיפה ומטעים נעקרים, בעיקר בצפון.

נשמעה ביקורת קשה על הפיגור בהקמת מתקני ההתפלה וחיבורם, המשפיע הן על החקלאות והן על מי השתייה. התברר כי רשות המים כבר מכינה את הציבור לקראת קיצוץ משמעותי בכמות המים השפירים לחקלאות בשנת 2026. לאור זאת אנו דורשים להקים ועדת חקירה פרלמנטרית מיד בתום הפגרה, שתבחן את כשלי הניהול ותמליץ על שינויים נדרשים כדי להבטיח ביטחון מים וביטחון מזון.

עמדתנו ברורה: יש להגיע להסכמות ארוכות טווח באשר להקצאת מים לחקלאות, תוך דיאלוג ישיר עם החקלאים. הדגשנו כי החקלאות היא המפתח לשימוש נכון במים מטוהרים. ללא שדות לקליטתם הם ייזרקו לים, והערים לא יוכלו להתפתח – אין בנייה בלי פתרון לקולחים. חקלאות חזקה וברת קיימא היא אינטרס לאומי לטובת ביטחון מזון, איכות סביבה, תעסוקה ופיתוח אזורי. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעקבות הסערה התקשורתית שיצרה חשיפת נתוני המחקר של "השומר החדש" ומכון ריפמן לפיתוח הנגב, המצביעים על נזק של 23 מיליארד ש"ח למשק בשנה, קיימה הוועדה לפתיחת חסמים דיון דחוף בדרכים להחזרת המשילות בנגב ובגליל.
2 דק' קריאה
הוועדות הענפיות החדשות ומליאת המועצה החלו את עבודתם כבר בישיבה הראשונה אושר תקציב הפעילות לשנת 2026 *תמונה ראשית: עזרא בכר, מ"מ מנכ"ל מועצת הצמחים. צילום: בועז רבינוביץ' לאחר השלמת הבחירות למוסדות מועצת הצמחים, החלו
< 1 דק' קריאה
שמעון לזימי, ממושב רינתיה, מחבר הספר "העולם האדום של באריקי", מספר על היצירה שכתב מאהבה גדולה לבנו, על הורות, על גמישות מחשבתית ובעיקר על המסר החברתי החשוב של קבלת השונה *תמונה ראשית: שמעון לזימי.
8 דק' קריאה
*תמונה ראשית: ריצת ליל ירח בעמק לראשונה בעמק יזרעאל. צילום: ענת חרמוני  ריצת הלילה הקהילתית "ליל ירח בעמק" התקיימה בנופי עמק יזרעאל והפגישה מאות רצות ורצים מכל הגילים לערב קיץ ספורטיבי, קהילתי ומהנה, בלב העמק ובבריזה הנעימה של שעות הערב. האירוע
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: ב"מיני מונדיאל" של מרכז פרס לשלום וחדשנות  שחקני קבוצת הכדורגל ד'-ו' של אשכול מעלות הגולן השתתפו השבוע בטורניר ה"מיני-מונדיאל" של מרכז פרס לשלום ולחדשנות. באצטדיון הרצליה נפגשו כ־400 ילדים וילדות מ־28 רשויות
< 1 דק' קריאה
*תמונה ראשית: ספיר כהן כרמי, סגנית אלופת העולם בנינג'ה  הספורטאית הישראלית ספיר כהן כרמי, תושבת מושב שתולים, זכתה בתואר סגנית אלופת העולם בנינג'ה, במסגרת אליפות העולם בנינג'ה שנערכה בארצות הברית. כהן כרמי, המוכרת לציבור מהשתתפותה
< 1 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!