יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 2550565271

חדשות חו"ל

4 דק' קריאה

שיתוף:

טלטלה במשרד החקלאות האמריקאי: רה־ארגון והעברת עובדים למוקדים חדשים

המטרה – צמצום בירוקרטיה, חיסכון בתקציב והגברת קרבה לחקלאים, אך הסנאט מותח ביקורת על התהליך המהיר

בסוף יולי הודיעה שרת החקלאות האמריקאית, ברוק רולינס, על תוכנית רה־ארגון נרחבת במשרד החקלאות (USDA), הכוללת העברת עובדים לחמישה מוקדים אזוריים חדשים מחוץ לוושינגטון הבירה. לדבריה, המשרד במתכונתו הנוכחית "נפוח, יקר ובלתי בר־קיימא", והמהלך נועד למקד מחדש את פעילות המשרד בשירותי הליבה לחקלאות, מרעה ויערות.

עיקרי הרפורמה: התאמת היקף כוח האדם ליכולות התקציביות ולצרכים החקלאיים.; התקרבות גיאוגרפית למגדלים ולחקלאים בשטח;  צמצום שכבות הניהול והבירוקרטיה; איחוד פונקציות תומכות כפולות.

כיום מועסקים כ־4,600 עובדים של USDA באזור הבירה, מהאזורים היקרים ביותר למחיה בארה"ב. המשרד מתכנן לצמצם את המספר לפחות מ־2,000 עובדים, ואת השאר להעביר לחמשת מוקדי הפעילות החדשים.

צמצום כוח אדם והתייעלות
המהלך נועד גם להבטיח שמשרד החקלאות יוכל לעמוד בתקציבו, לאחר שבארבע השנים האחרונות גדל כוח האדם ב־8% והשכר הממוצע עלה ב־14.5%. רוב הצמצום יתבצע באמצעות פרישות מוקדמות ותוכנית דחיית פרישה. יותר מ־15,000 עובדים כבר בחרו לפרוש מרצון.התנגדות האיגודים וארגוני הסביבה
איגוד עובדי הממשל (AFGE) טען במכתב פומבי כי מדובר בניסיון לצמצם את כוח האדם על חשבון השירות לציבור. גם ארגונים סביבתיים, הזהירו כי הפגיעה בכוח האדם עלולה להקשות על התמודדות עם עונת השריפות הנוכחית, במיוחד בשירות היערות שכבר סבל מקיצוצים משמעותיים.

תעשיית הדלקים הביולוגיים בארה"ב תחת איום ממכסי טראמפ


מכסי יבוא על אתנול ושומנים משומשים מסין עלולים להקשות על ייצור דלקי תעופה ירוקים ולערער את שרשרת האספקה

תעשיית הדלקים הביולוגיים בארה"ב, ובפרט יצרני דלקי התעופה הירוקים (SAF),  מתמודדת עם אתגרים גוברים בעקבות מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ.

מכסים על אתנול ברזילאי – פגיעה בייצור  SAF
חברתLanzaJet  תכננה לייבא אתנול מברזיל כדי לעמוד בדרישות מס הפדרליות לקבלת קרדיט מס 45Z  לעידוד דלקים ירוקים, מכיוון שאתנול אמריקאי אינו נחשב מספיק 'ירוק' לפי התקנות. הטלת מכסים חדשים על אתנול מברזיל עלולה להפוך את הייצור ליקר יותר ולצמצם את הכדאיות הכלכלית של דלקי SAF בארה"ב.

לדברי מנכ"ל החברה, ג'ימי סמרטזיס:
'אם המכס הזה יישאר, התוצאה תהיה דלק תעופה ירוק יקר יותר – ואין כיום אלטרנטיבה מתוצרת ארה"ב שעומדת בדרישות האשראי הפדרלי.'

השפעת ירידה ביבוא שמנים משומשים על חקלאי הסויה בארה"ב
הירידה הצפויה ביבוא שומנים ושמנים משומשים עשויה דווקא להיטיב עם חקלאי הסויה המקומיים. שמן סויה טרי, המשמש גם הוא כחומר גלם לדלקים מתחדשים, סבל בשנים האחרונות מתחרות בשל יתרון הפחמן הנמוך של השמן המשומש. כעת, ייתכן שהביקוש לשמן סויה אמריקאי יתחזק – במיוחד כאשר המתיחות המסחרית עם סין מאיימת לצמצם את יצוא פולי הסויה לשוק הסיני.

צורך במדיניות ביו-דלקים חדשה ומותאמת לחקלאות האמריקאית
אנליסטים בתעשייה סבורים שהמשבר הנוכחי יכול להיות גם הזדמנות. קן זוקרברג, מנהל מחקר ב־CHS -קואופרטיב החקלאות הגדול בארה"ב, אמר בפורום החקלאות של בלומברג:
'שרשרת אספקה משולבת של ביו-דלקים, דלק תעופה ירוק ודיזל מתחדש – זו יכולה להיות התחלה של סדר חקלאי חדש בארה"ב.'

שוק הבקר האמריקאי בלהט – מחסור בעגלים יוצר הזדמנויות רווח למגדלים עד 2026

היצע נמוך, מחירי מספוא נוחים ושיפור תנאי הבצורת יוצרים שוק של מוכרים בענף הבקר

ירידה חדה בייצור הבקר בארה"ב, לצד מחירי מספוא נוחים ושיפור בתנאי הבצורת, הפכו את 2025 לשנה רווחית למוכרים בענף הבקר. המגמה צפויה להימשך גם בשנת 2026, עם מחירים גבוהים שמייצרים הזדמנויות רווח משמעותיות למגדלי בקר.

עגלים
עגלים. קרדיט: Image by Christine68 from Pixabay

היצע מצומצם והצטמצמות בעדרי הפרות
דוחות משרד החקלאות האמריקאי (USDA) מצביעים על המשך ירידה במלאי ראשי הבקר במפטמות במשך שמונה חודשים ברציפות. ביולי 2025 עמד המלאי על 11.124 מיליון ראשי בקר – ירידה של 1.6% בהשוואה לשנה שעברה. מספר העגלים, מלבד המפטמות, נאמד ב־34 מיליון ראש בלבד – הנתון הנמוך ביותר מאז תחילת איסוף המידע לפני 29 שנה.

דו"ח אמצע השנה של ה-USDA מצביע על יציבות יחסית בעדרי הפרות, אך שיעור החזקת העגלות כפרות עתידיות הוא הנמוך ביותר מאז 1973 – רק 12.9% מהעדר. המשמעות היא שמגדלים רבים מעדיפים למכור עגלות לפיטום במקום לשמר אותן להרחבת העדר.

מחירי הבקר מטפסים – והקיץ לא מקרר את השוק
בניגוד לעונות קיץ קודמות שבהן הביקוש לבשר נחלש, מחירי השוק שמרו על יציבות ואף עלו.

  • מחירי עגלים כבדים הגיעו לשיאים חדשים בסוף יולי.
  • מחירי עגלים צעירים חצו את רמות השיא של האביב, בניגוד למגמת ירידה עונתית רגילה.
  • מחירי הבקר לשחיטה התאוששו לאחר ירידה קצרה ביוני.

ירידה ביבוא עגלים ממקסיקו, עקב גילוי נוסף של זבוב הבשר (New World Screwworm) בצפון ורקרוס, מחריפה את המחסור בעגלים ומגבירה את הלחץ על המפטמות בארה"ב.תחזית: שוק חזק גם בשנה הבאה
עם ייצור מספוא וחציר טובים השנה ותחזית ליבול תירס גבוה, העלויות למגדלים נשארות יציבות. השילוב בין היצע מצומצם, ביקוש גבוה ומחירי מספוא נוחים צפוי להמשיך ולתמוך במחירים הגבוהים של ענף הבקר לפחות עד סוף 2026.


ייצור היוגורט בארה"ב בשיא – הביקוש לחלבון דוחף השקעות ענק במחלבות
 2024 שברה שיאים עם 4.9 מיליארד פאונד יוגורט – המגמה נמשכת גם ב־2025 עם זינוק במכירות ובהשקעות

הביקוש למזונות עשירים בחלבון הולך וגובר בארצות הברית, על רקע הזדקנות האוכלוסייה ומודעות גוברת לבריאות הגוף ולשמירה על מסת שריר. מגמה זו דוחפת את שוק מוצרי החלב- ובעיקר את קטגוריית היוגורט- לשיאי ייצור חדשים, עם עתיד מזהיר למגדלי החלב.

הביקוש ליוגורט מזנק – והמספרים מדברים
ב־2023 ייצרה ארה"ב 4.6 מיליארד פאונד יוגורט, וב־2024 כבר נרשם שיא חדש של 4.9 מיליארד פאונד- עלייה של 6.3% לעומת השנה הקודמת ושבירת שיא הייצור הקודם מ־2014.

ב־2025 המגמה נמשכת: בארבעת החודשים הראשונים של השנה גדל הייצור ב־6.7% נוספים, ובמאי נרשמה עלייה כמעט דו־ ספרתית במכירות – 11% לפי נתוני .Dairy Management Inc

מוצרי חלב
מוצרי חלב, יוגורט. קרדיט: Image by Squirrel_photos from Pixabay

השקעות ענק – סקטור היוגורט פורח
ההצלחה בשוק היוגורט, ובעיקר ביוגורט יווני עתיר חלבון ודל סוכר, הובילה להשקעות חסרות תקדים:

  • חב' צ'ובאני (Chobani) הודיעה במרץ 2025 על השקעה של 500 מיליון דולר בהרחבת המפעל בטווין פולס, איידהו – שצפויה להגדיל את הייצור ב־50%.
  • באפריל החברה הכריזה על מפעל חדש במדינת ניו יורק, בהשקעה של 1.2 מיליארד דולר, שיטפל ב־12 מיליון פאונד חלב ביום ויכפיל את כוח האדם.
  • קואופרטיב Upstate Niagara משקיע 250 מיליון דולר במפעל West Seneca עם הרחבת קווי ייצור ליוגורט וסקיר .(Skyr)
  •  Byrne Dairy מתכננת הרחבת מפעל ייעודית ליוגורט באזור קורטלנדוויל, ניו יורק.

סך ההשקעות האחרונות בענף החלב בארה"ב כבר חצה 10 מיליארד דולר – איתות ברור לאמון היצרנים בעתיד השוק.

הפוטנציאל עדיין רחוק ממיצוי
האמריקאי הממוצע צורך כ-6.3 ק"ג יוגורט בשנה- הרבה פחות מהצריכה באירופה, שבה בצרפת ובגרמניה עוברים את ה-18 ק"ג לנפש. הפער הזה הוא מנוע צמיחה נוסף עבור היצרנים האמריקאים.

מגמות חדשות כמו העלייה בשימוש בתרופות הרזיה מסוג GLP-1 כדוגמת Ozempic עשויות אף הן לתמוך בביקוש ליוגורט, משום שהוא נחשב לאחד מארבעת מוצרי המזון הצפויים להרוויח מצריכה מופחתת ושימת דגש על מזונות בריאים ומזינים.

בשורה למגדלי החלב
הזינוק בצריכה, השיאים בייצור וההשקעות האדירות במחלבות מצביעים על כך שיוגורט נמצא בשיאו – עם עתיד מבטיח במיוחד למגדלי החלב בארצות הברית, שממשיכים ליהנות ממגמת הביקוש למזונות עתירי חלבון ובריאים.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בשלושת השנים האחרונות מתחולל במשק החלב בישראל שינוי משמעותי, אותו השינוי שהתחולל באירופה וארצות הברית כבר לפני 20 שנים. בבסיסה של השיטה החדשה עומדת השאיפה למתן את המגע עם הפרה למינימום, ולאסוף נתונים מרחוק.
דניאל ביקל1, רואי בן-דוד2. 1תחום בקר לחלב, אגף בע"ח, שה"מ, משרד החקלאות 2המחלקה לגד"ש וירקות, המכון למדעי הצמח, מנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני [email protected], [email protected] עבודה זו מומנה מתקציב המחקר של קרן שה"מ (830-7314-22)
8 דק' קריאה
סקירה מאת ד"ר תמיר גשן, מנהל השירותים הווטרינריים פה וטלפיים מחלת הפו"ט ממשיכה להטריד ולחדור מגבולות ישראל ומהשטחים. השנה חדר נגיף מזן O ואותרו לפחות שתי חדירות שונות לארץ, האחת מיו"ש והשנייה מגבול סוריה-לבנון.
4 דק' קריאה
התערוכה תתקיים ב-28 וב-29 באוקטובר במתחם הגן הלאומי מעיין חרוד תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2025, התערוכה החקלאית המובילה בישראל חוזרת ובגדול. התערוכה תתקיים ב-28 וב-29 באוקטובר 2025 ותכלול למעלה מ-130 מציגים, שיציגו מגוון
5 דק' קריאה
הכול החל למעשה כחלום של ילד שקרא המון ספרי פנטזיה, היסטוריה ותנ"ך וחלם על קסמים, אבירים, מלכות ודרקונים. לביא נחום הציב לעצמו יעד להוציא לפועל את תשוקתו לכתוב ולהוציא לאור את ספר הביכורים שלו
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן